Boštjan Poklukar iz LMŠ kot minister leta 2019 predlagal mešane patrulje na meji, sedaj pa se mu te zdijo kot “nož v srce” slovenski policiji?!

Datum:

Kljub temu, da smo v času epidemije, je že nekaj časa znano dejstvo, da migranti še vedno na nezakonit način prečkajo mejo s sosednjo Hrvaško. S toplim vremenom je tako povsem logično pričakovati porast prihodov, zato ne čudi, da je pri varovanju meje na pomoč slovenskim policistom priskočilo 21 kolegov iz Estonije, Litve in Poljske. Ker zahvaljujoč slovenski opoziciji vojska policistom ne sme pomagati, gre za povsem logičen korak. Kakorkoli, s tem se ne strinja nekdanji minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar iz vrst LMŠ, saj to označuje kot nož v srce slovenski policiji. Zanimivo pa je, da v preteklosti, ko je bil še minister, težav v sodelovanju med policisti ni videl. 

“Danes je ponižujoč dan za Slovenijo in slovensko policijo. Pomoč peščice tujih policistov pri varovanju državne meje pomeni izgubo državne suverenosti in nož v srce slovenski policiji,” je na na družbenem omrežju Facebook glede prihoda 21 tujih policistov zatrdil nekdanji minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in dodal trditev, da so bile očitno zaman vse žrtve miličnikov, teritorialcev in civilistov v vojni za Slovenijo.

Poklukar leta 2019 predlagal mešane patrulje na meji
Iz nedavnega odziva Poklukarja je tako več kot očitno, da se ne strinja z odločitvijo države, da se k varovanju meje povabi policiste drugih evropskih držav. Vendarle pa je potrebno omeniti, da je takšno stališče zanimivo, saj je sam v vlogi ministra leta 2019 predlagal mešane patrulje na meji. Spomnimo. Ko je Poklukar septembra 2019 v Ljubljani gostil avstrijskega ministra za notranje zadeve Wolfganga Peschorna, so pogovori tekli predvsem glede sodelovanja slovenske in avstrijske strani pri varovanju meje in migracij.

Poklukar je namreč tedaj zatrdil, da med državama ni večjih odprtih vprašanj, z izjemo enega. “To je situacija na naši skupni notranji meji, s katero ne moremo biti zadovoljni. Nadzor na skupni meji namreč negativno vpliva na prebivalce obeh držav in povzroča gospodarsko škodo. To se odraža tudi v večkilometrskih zastojih na mejnih prehodih z Avstrijo.” Nato pa je Poklukar po navedbah Ministrstva za notranje zadeve avstrijskemu kolegu predstavil predlog, “da Avstrija ukine nadzor na notranji meji in da v nadaljevanju vzpostavimo skupne mešane patrulje.”

Foto: Vlada RS

Število nezakonitih prehodov počasi narašča
Šarec in Poklukar sta preveč lahkotno vzela pomen nadzorovanja nezakonitih migracij. To sta samo dodatno dokazovala dva odmevna primera iz tistega časa, ko smo poročali o tem, kako so migranti ugrabili nič hudega slutečega upokojenca, 11-deklica pa je postala tarča kamenjanja s strani migrantov. Kakorkoli, leta 2019 je Poklukar vendarle zatrdil, da je nujno učinkovitejše varovanje zunanje meje EU. “Ključni izziv, s katerim se soočamo pri obvladovanju migracijskih tokov, je tihotapljenje migrantov. Na tem področju moramo tudi v prihodnje ostati še posebej aktivni in še dodatno okrepiti sodelovanje varnostnih organov med državami in tudi z agencijami EU,” je namreč dejal. Seveda je res, da če primerjamo uradne statistične podatke, se je število nezakonitih migracij v prvih štirih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani nekoliko zmanjšalo, a je očitno, da število ilegalnih prehodov počasi narašča. To seveda ne čudi glede na to, da so pred nami topli meseci, ko je pričakovati povečano število nezakonitih migrantov. Poleg tega pa je dejstvo, da so uradne številke eno, dejanske pa povsem nekaj drugega, saj je vse migrante praktično nemogoče izslediti.

Vir: Policija

Vse skupaj seveda ne bi bilo potrebno, če ne bi imeli opozicije, ki preprosto ni želela podpreti 37. a člena Zakona o obrambi, ki bi vojakom podelil dodatna pooblastila pri varovanju meje. Na to žalostno dejstvo je kritično opozoril minister Aleš Hojs. “Trenutno se morda zdi, da je v času, ko je val nezakonitih migracij manjši, pomoč tujih policistov nepotrebna, a kdo lahko zagotovi, da se jutri ne bo zgodilo nekaj podobnega, kot se je zgodilo leta 2015,” je opozoril Hojs in dodal, da je prav, da smo na takšne morebitne ekstreme dobro pripravljeni. Tudi generalni direktor policije Anton Olaj je pomoč policistov iz tujin označil kot dobrodošlo, saj nadzor nad nezakonitimi prehodi meje predstavljajo veliko obremenitev za slovensko policijo. “Zato je vaš prihod za nas zelo pomemben in dobrodošel. Upamo, da se boste hitro privadili novim razmeram in učinkovito opravili svoje delo, hkrati pa spletli nova poznanstva in si nabrali novih izkušenj,” je v svojem nagovoru med drugim dejal tujim policistom.

Foto: STA

Poklukarjevo kritiko je resnično težko razumeti. Še posebej zato, ker bi se moral na račun pretekle funkcije zavedati, kakšno obremenitev policistom predstavlja nadzor nezakonitega prehajanja meje. Očitno pa iz vrst opozicije, ki je lačna oblasti, ni mogoče pričakovati kaj drugega.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...