Britanci bodo prepovedali antisemitsko islamistično gibanje

Datum:

Britanci bodo prepovedali delovanje antisemitske islamistične organizacije Hizb ut-Tahrir. Gre za radikalno panislamistično gibanje, ki se zavzema za vzpostavitev islamskega kalifata, združitev muslimanske skupnosti in izvajanje šeriatskega prava. 

                   

“Hizb ut-Tahrir je antisemitska organizacija, ki zagovarja in spodbuja terorizem, poleg tega pa je pozdravila in proslavila napad, ki ga je 7. oktobra v Izraelu izvedlo palestinsko gibanje Hamas,” je v današnji izjavi sporočil britanski notranji minister James Cleverly.

Notranji minister je še povedal, da bodo kaznovali vsakega pripadnika gibanja. To bo od sedaj naprej opredeljeno kot teroristična organizacija.

Do omenjenega razvoja prihaja v okviru borbe Združenega kraljestva zoper antisemitizem in zoper kakršnokoli obliko spodbujanja terorizma. Gibanje je često proslavljalo napade na Izrael in Jude nasplošno.

Hizb ut-Tahrir, v neposrednem prevodu Stranka osvoboditve, je mednarodna panislamistična in fundamentalistična politična organizacija, ustanovljena leta 1953 v vzhodnem Jeruzalemu. Ocene števila njenih članov so zelo različne, gibljejo pa se med več deset tisoč in milijon, poroča STA. 

Organizacija ima svoje člane v vsaj 30 državah sveta. Njeno delovanje je že prepovedano na Kitajskem, v Nemčiji, v Pakistanu, Bangladešu in Indoneziji, v vseh srednjeazijskih državah ter v večini arabskih držav z izjemo Libanona, Jemna in Združenih arabskih emiratov.

Prepoved delovanja organizacije v Združenem kraljestvu bo prihodnji teden obravnaval britanski parlament. Prepoved naj bi po navedbah notranjega ministra Cleverleya začela veljati še do konca tega tedna.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...