Britanski obveščevalci: Krimski most ne bo povsem operativen do septembra 2023

Datum:

Z ukrajinskih bojišč prihajajo poročila o več novostih. Med drugim so ruske sile v Hersonski oblasti ubile eno osebo, štiri v Dnipropetrovski oblasti pa ranile. V slednji so ruski brezpilotni letalniki sicer obstreljevali logistično podjetje. Vest o ranjenih je sporočila lokalna regionalna uprava. Vzhodnoevropske države se ob tem pripravljajo na zimski begunski val iz Ukrajine. Po večini regij te države se danes pričakuje izpade električne energije. 

Iz Luganške regije pa prihajajo poročila o tem, da se Rusi bojijo shranjevati strelivo v skladiščih. Na območju se je pojavilo večje število tovornjakov s strelivom. Ponoči ga pretovorijo v manjša vozila in ga dostavljajo na fronto. Britanski obveščevalci pa poročajo, da Krimski most verjetno ne bo v polnosti operativen vse do septembra prihodnje leto. Rusi si ob tem prizadevajo, da bi odpravili poškodbe, vendar na britanskem obrambnem ministrstvu dvomijo, da bi lahko v polnosti deloval pred jesenjo leta 2023, poroča The Kyiv Independent.

Popravila pa naj bi povzročala motnje v cestnem prometu vse do marca 2023, za dokončanje popravil železniškega mostu pa bodo rabili še več časa. Ukrajinski generalštab je sporočil sveže statistične informacije  s fronte. Kot navaja, je bilo od začetka vojne izgubljenih 77.950 ruskih vojakov. Prav tako naj bi Rusija izgubila 2.801 tankov, 5.666 bojnih oklepnih vozil, 1.802 topniških sistemov, 393 raketnih sistemov z več izstrelitvami, 205 sistemov zračne obrambe, 260 helikopterjev, 278 letal, 1.483 dronov in 16 plovil. Iz Doneške oblasti pa prihaja vest o treh mrtvih civilistih in enajst ranjenih. Zločine so zagrešile ruske enote.

Ukrajinski generalštab pa je še sporočil, da so njihove oborožene sile zadnji dan sestrelile devet brezpilotnih letalnikov. Prav tako je bilo v zadnjih 24 urah zadetih 10 območij s koncentracijo vojaške opreme in osebja. Brezpilotniki: bilo je sestreljenih pet brezpilotnikov Lancet in štiri znamke Orlan. Ukrajinske sile so v Luganški in Doneški regiji odbile več napadov okupatorja. Ruske regije pa so 8. novembra izstrelile 59 projektilov na regijo Sumi. O žrtvah zaenkrat ni poročil. Iz ZDA pa prihaja vest, da bo Ukrajini namenjenih še dodatnih 25 milijonov dolarjev kot pomoč za prezimovanje. S tem denarjem nameravajo Američani pomagati skoraj 75 tisoč najbolj prizadetim ukrajinskim gospodinjstvom zlasti na vzhodu države, kjer so najmočneje občutili posledice vojne.

Severna Koreja za rusko vojsko šiva zimske uniforme, spodnje perilo in čevlje
Pentagon pa je potrdil dobavo dveh sistemov zračne obrambe NASAMS. Ukrajinske oborožene sile so pred tem zaključile usposabljanje za upravljanje in vzdrževanje tega orožja, ki ga imajo ZDA v Evropi. Posebej vzpodbudna novica pa prihaja iz Severne Koreje, ki za ruske vojake v Ukrajini izdeluje zimske uniforme, spodnjo perilo in obutev. V projekt so vključene vsaj tri tovarne v prestolnici Pjongjang. Včeraj pa je Volodimir Zelenski spregovoril na srečanju skupine G 20, medtem ko se Zahod nagovarja k mirovnim pogajanjem z Rusijo. Znano je tudi, da je Moskva Iranu 20. avgusta prikrito izplačala 140 milijonov evrov v gotovini ter dostavila tri modele zajetega britanskega in ameriškega orožja. V zamenjavo pa je Iran Rusiji namenil 160 brezpilotnikov vključno s 100 Shahed-136.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...