Čaka Putinovo protikandidatko zapor ali še kaj hujšega?

Datum:

Ruski predsednik Vladimir Putin se bo na predsedniških volitvah marca prihodnje leto pomeril z Jekaterino Duncovo. Nekdanja novinarka nasprotuje vojni v Ukrajini in se zavzema za izpustitev političnega zapornika Alekseja Navalnega. 

Duncova je po prijavi kandidature odgovarjala na novinarska vprašanja. Na vprašanje, ali meni, da ji bodo oblasti sploh dovolile kandidaturo, je odgovorila: “Zakaj govorimo o dovoljenju, če je to moja pravica po zakonu in imam to možnost in imam potrebne lastnosti, da se lahko predstavim?”

“Delujemo v skladu s formulo, ki jo predpisuje federalni zakon, in za to ne potrebujemo dovoljenja od nikogar,” je nadaljevala.

Duncova bo morala sedaj preskočiti prvo oviro do začetka politične kampanje. Kot nestrankarska kandidatka bo morala zbrati 300 tisoč podpisov o kandidaturi. Ti bodo morali biti nabrani po vsej Rusiji. Po drugi strani morajo strankarski kandidati zbrati zgolj 100 tisoč podpisov. Spomnimo, Putin je napovedal kandidaturo kot nestrankarski kandidat.

Putin je sposoben storiti marsikaj
Njene možnosti za uspeh so sicer majhne. Putin v Rusiji uživa visoko podporo, v nekaterih meritvah tudi 80-odstotno. K temu pripomore popolna kontrola medijev s strani režima v Kremlju. A tudi če bi se izkazalo, da bi Duncova lahko ogrozila njegovo ponovno izvolitev, bi lahko režim vplival na volilni rezultat preko volilne komisije, poroča Reuters. V skrajnem primeru bi lahko oblast instrumentalizirala pravosodni sistem kot v primeru opozicijskega politika Navalnega.

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni prestaja dolgoletno zaporno kazen, za njim se je izgubila vsakršna sled. (Foto: epa)

Pogumna uporaba besed
Duncova kandidira, kljub temu da bo kandidatura zagotovo ogrozila njeno osebno varnost. Nadobudna kandidatka je svojo drznost sicer že dokazala v preteklosti. V intervjujih je denimo vojno v Ukrajini poimenovala s pravim imenom, vojno, namesto s “specialno vojaško operacijo”, kot je uradni termin Kremlja.

Ko so jo novinarji vprašali, ali jo je kaj strah, je odvrnila: “Vsakega normalnega človeka bi bilo ob takšnih korakih strah.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Razkriti posnetek dokazuje vpletenost uslužbenca UNRWA v oktobrski masaker v Izraelu

Izrael je razkril prestreženo vsebino telefonskega pogovora, kjer Memduh...

Fides pod lažno presumpcijo, da imamo v Slovenji vladavino prava

Včeraj je Fides sklenil, da na ustavno sodišče vloži...

Furs postavljen na laž; občutljivi podatki “romali” h Golobovim komisijam

Finančna uprava RS zanika namigovanja o pošiljanju podatkov osebam...