Čas je, da EU začne vlagati v Evropejce!

Datum:

V ponedeljek je v preddverju velike dvorane Državnega zbora RS potekal prvi posvet projekta Aktivno državljanstvo: Zakaj na EU volitve?, ki so se ga udeležili tudi evropski poslanci Slovenske demokratske stranke: dr. Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin. Gostitelj dogodka je bil predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan. Na posvetu je bilo vseh osem slovenskih evropskih poslancev, vodil pa ga je Igor Pirkovič, novinar TV Slovenija. Uvodni del posveta so začeli z vprašanjem poslancem, kako povečati udeležbo na evropskih volitvah. Evropske volitve bodo letos potekale v mesecu maju. Patricija Šulin se je na začetku zahvalila za povabilo na posvet ter poudarila, da je pomembno, da bi se podobni dogodki vrstili tudi v prihodnje. “Naši državljani imajo premalo informacij, kaj Evropska unija pravzaprav je, in kaj evropske institucije naredijo dobrega za Slovenijo“. Dodala je, da bi bila udeležba na volitvah višja, če “bi bili ljudje bolj informirani o prednostnih članstva v EU. Razlogi za nizko udeležbo so prav gotovo prepletanje neznanja, nezaupanja in splošne pasivnosti“.

Romana Tomc meni, da kar “70 odstotkov evropske zakonodaje posredno ali neposredno vpliva na zakonodajo posamezne države članice, zato bodo letošnje volitve še kako pomembne“. Dejala je, da se evropski poslanci trudijo biti uspešni in nagovoriti čim večje število evropskih kolegov. “Pomembno je, kakšno ime smo si v evropskem parlamentu ustvarili. Samo osem nas je, a vsak od nas lahko naredi veliko,” je zaključila svoje misli.

Posvet EU Zakaj na volitve? 2

Potrebujemo dober recept za bolj povezano, močno in varno Evropo
Udeležba na evropskih volitvah je odvisna predvsem od dveh faktorjev – od politične kulture in od vsakokratne motivacije. Velik vpliv na udeležbo imajo tudi mediji, je dejal dr. Milan Zver. Navezal se je tudi na udeležbo mladih na prihajajočih lokalnih volitvah, saj je v tej smeri “potrebno spremeniti tudi edukacijski sistem in poskrbeti za demokratično tradicijo. Mladi se morajo zavedati, da so volitve proces, v katerega se morajo vključiti”. Meni, da bi lahko naš šolski sistem v tej smeri naredil veliko več.

V nadaljevanju posveta so poslanci razpravljali o pomembnih izzivih, ki čakajo Evropo v prihodnosti. Patricija Šulin je ob tem izpostavila, da bodo prioritetne teme Evropske unije v naslednjih letih predvsem dvig gospodarske rasti, zmanjševanje brezposelnosti mladih, digitalizacija in migracije. “Tudi brexit bo imel vpliv na evropski proračun, zato že potekajo intenzivni pogovori o iskanju novih finančnih sredstev.

Romana Tomc je izrazila svoje stališče, da bo glavni izziv Evrope “kako preprečiti poglabljanje razlik med vzhodom in zahodom, severom in jugom. Potrebujemo dober recept za bolj povezano, močno in varno Evropo”. Dodala je, da je “v Evropi napočil čas, da se začne vlagati v ljudi, saj so v preteklosti veliko vlagali v beton in naredili ogromno le na področju infrastrukture”.

Posvet Zakaj na EU volitve? 3

Vlada premalo uspešna pri črpanju evropskih sredstev
Dr. Milan Zver meni, da bosta “terorizem in varnost pomembni temi v prihodnosti Evropske unije. Obveščevalne službe bi morale medsebojno bolj sodelovati, saj Evropa potrebuje močnejšo varnostno povezanost v boju proti terorizmu”.

Posvet so evropski poslanci zaključili z vprašanjem o njihovi vlogi v skoraj iztekajočem se mandatnem obdobju. Šulinova, ki je aktivna v odboru za proračun, je ob tem pozvala Vlado Republike Slovenije k uspešnejšemu črpanju evropskih sredstev. Je tudi članica delegacije pri stabilizacijsko-pridružitvenem odboru EU-Albanija.

Romana Tomc je bila zadolžena za pregled izvajanja največjega evro zaposlitvenega projekta za mlade, ravno tako je delovala tudi na področju davkov in bank. Velik dosežek je dosegla z akcijo za preprečitev neupravičene diskriminacije državljanov Evropske unije.

Dr. Milan Zver v evropskem parlamentu deluje kot stalni poročevalec programa Erasmus+. “Gre za zelo uspešen projekt, saj raziskave kažejo, da so mladi, ki sodelujejo v tem programu, veliko bolj konkurenčni in uspešnejši v poklicnem in osebnem življenju.” Področje kulture in izobraževanja mladih sta področji, kjer je najbolj dejaven. Ponosno je poudaril, da je dosegel edinstven uspeh, to je poimenovanje dvorane po dr. Jožetu Pučniku. “Odprtje dvorane je bil veličasten dogodek, ki je prispeval k prepoznavnosti Slovenije v Evropski uniji.

Današnji posvet je uvod v prihajajoče evropske volitve in v angažiranost državljank in državljanov po večji volilni udeležbi. Verjamemo, da bodo ljudje prepoznali in se začeli zavedati, kako pomembno vlogo imajo naši evropski poslanci za domovino Slovenijo.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Tanja Fajon razočarana nad zavrnitvijo resolucije o priznanju Palestine

"Aktivistična" zunanja ministrica Tanja Fajon obžaluje, da Varnostni svet...

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...