Če si levičar in vstajnik, lahko brez posledic prideluješ tudi prepovedane droge! Sodišče oprostilo Sanjina Jašarja!

Datum:

Mariborsko okrožno sodišče je tudi v ponovljenem sojenju izreklo oprostilno sodbo Sanjinu Jašarju in Tomažu Zagoršku, obtoženima pridelave in hrambe prepovedane droge konoplje. Ta naj bi bila namenjena le v zdravstvene namene, sodišče pa ni ugotovilo škodljivih posledic. Jašar je javnosti znan levičarski ekstremist, ki je aktivno sodeloval pri vstajah proti mariborskemu županu Francu Kanglerju leta 2012 in 2013. Tožilstvo je napovedalo ponovno pritožbo.

                   

Kot je ob današnjem izreku sodbe povedala sodnica Danila Dobčnik Šošterič, so zaslišane priče in dodatna zdravstvena dokumentacija, ki jo je v ponovljenem sojenju pridobilo sodišče, potrdile, da početje obdolženih ni imelo škodljivih posledic. “Posledice so bile celo pozitivne,” je povzela. Priče so potrdile, da so izdelke iz konoplje dobile od Jašarja brezplačno, vmes pa je tudi prišlo do prekvalifikacije konoplje v slovenski zakonodaji, s čimer se je zmanjšala teža domnevno nezakonitega dejanja. Sodišče je sledilo trditvam obrambe o nesorazmernosti med pomenom očitanega dejanja in posledicami, ki bi jih prinesla obsodilna sodba.

Zagovornik legalizacije konoplje Jašar je z domnevnim pomočnikom Zagorškom moral ponovno sesti na zatožno klop, ker je višje sodišče po pritožbi tožilstva razveljavilo oprostilno sodbo zanju. Tožilstvo ju bremeni pridelave in razpečevanja prepovedanih substanc po tistem, ko so policisti januarja 2016 v enem od objektov mariborskega Kulturnega centra Pekarna, ki ga je uporabljal Jašar, zasegli sadike konoplje, konopljino smolo in kremo s THC.

Sanjin Jašar (Foto: STA)

Prvoobtoženi Jašar je v ponovljenem sojenju ponovil, da je edini motiv za njegovo početje pomoč bolnim ljudem, ki jim uradna medicina ne zna pomagati. Ponovil je, da svojega početja nikoli ni skrival.

Tožilka napovedala pritožbo
Višja tožilka Januša Kušar Rotman je danes napovedala ponovno pritožbo, ker vztraja, da je neupravičena proizvodnja in hramba za nadaljnjo prodajo konoplje kaznivo dejanje. “Konoplja zaenkrat v Sloveniji ni legalizirana. Še vedno je v uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog v drugi skupini kot prepovedana droga. Prosti promet z njo ni dovoljen. Obdolžena za gojenje konoplje nista imela potrebnih dovoljenj pristojnega ministrstva,” je pojasnila.

Enako kot na prvotnem sojenju je za Jašarja predlagala eno leto zapora, za Zagorška, ki je bil v preteklosti zaradi podobnega dejanja že obsojen, pa eno leto in dva meseca zapora. Prvotna oprostilna sodba na višjem sodišču po poročanju časnika Večer ni obstala, ker iz nje ni bilo razbrati, ali je senat Jašarja oprostil, ker je ugotovil obstoj okoliščin, ki izključujejo protipravnost ravnanja obtoženih, ali zato, ker ni bilo dokazano, da je storil kaznivo dejanje.

C. Š., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...