Če ste za, glasujte proti

Datum:

Morda se vam naslov današnje kolumne zdi nekoliko čuden, a ga bom v nadaljevanju temeljito obrazložil. Približujejo se namreč trije referendumi, na katerih bomo potrdili ali zavrgli tri zakone, ki jih je pripravila nova Golobova vlada. Novelo zakona o RTV, novelo zakona o dolgotrajni oskrbi in novelo zakona o vladi. Vsi trije zakoni so bili sprejeti po nujnih in hitrih postopkih, brez javne razprave, brez tehtnega razmisleka.

Prvi je zakon o vladi, ki uvaja tri nova ministrstva, češ da bo vlada zaradi povečane birokracije bolj učinkovita. Tega ne verjamejo niti v Indiji koromandiji, a vendar oblastniki trdijo, da je tako. Več ministrstev, več fikusov, služba za Luko Mesca in Alenko Bratušek, več medresorskih usklajevanj, več ministrstev, pristojnih za isto področje.

Temu pač v “svobodi” rečemo vitka država. Več birokracije. Seveda bo ta birokracija davkoplačevalce stala dodatne milijone evrov. Kdor misli, da bodo ta ministrstva brezplačna ali pa da bodo sredstva prerazporedili iz drugih resorjev, se močno slepi. Trenutni vladi je brez novih resorjev uspelo narediti milijardno luknjo v proračun, s tremi novimi ministrstvi pa bo ta še večja. Še več, Luka Mesec si je že premislil, novega ministrstva noče. Prav Mesec je s svojim infantilnim obnašanjem pokazal, da ne gre za resen zakon, ki ga nujno potrebujemo, pač pa za ustvarjanje delovnih mest za režimu zveste hlapce. Zato proti, ker smo za vitko javno upravo.

Drugič, novela zakona o dolgotrajni oskrbi. Vladajoči trdijo, da bodo z uveljavitvijo Janševega zakona o dolgotrajni oskrbi (za izraz uporabljam, da vemo za kateri zakon gre, op. p.) oskrbnine v domovih za starejše povečane za 30 milijonov evrov. Da je zato nujno glasovati za vladno novelo, ki izvajanje zakona premika v leto 2024. Laži je seveda več.

Oskrbnine so se dvignile predvsem zaradi stroškov ogrevanja in elektrike. Dveh težav, ki jih trenutna vlada ni naslovila ali pa jih naslavlja slabo. Prav tako je laž, da denarja za dolgotrajno oskrbo ni. Denar je zagotovljen do leta 2025, rezerviranih je tudi milijarda in pol evropskih sredstev. Trdijo tudi, da bo vlada samo s potrditvijo njenega zakona lahko zagotovila 30 milijonov evrov, da oskrbovanci ne bodo občutili dviga oskrbnin. Tudi to je laž. Če denarja ni, kako je potem možno, da so vladajoči v rebalansu za letošnje leto dolgotrajni oskrbi vzeli 80 milijonov evrov? Če jih nimajo niti 30?

Laž na laž na laž. 60 milijonov, namenjenih bolnim, ostarelim in onemoglim pa so v trenutku lahko zagotovili za oskrbo in integracijo ilegalnih migrantov. Torej tridesetih milijonov za oskrbovance ni, je pa 60 milijonov za migrante. Odločitev je preprosta. Glasujmo proti, ker smo za dolgotrajno oskrbo.

Gledalce bodo umaknili na stranski tir
In nazadnje, novela zakona o RTV. Naša javna hiša, kjer je polovica preveč zaposlenih, se že leta utaplja v kadrovskih in materialnih problemih, ki jim ni videti rešitve. Šele z nastopom mandata Andreja Graha Whatmougha, ki je bil imenovan iz kvote SMC v času vlade Marjana Šarca, so se zadeve začele urejati. Politični pedigre direktorja RTVS nima torej nič z Janšo, človek je vendar iz druge politične opcije.

Foto: Polona Avanzo

A to je vse, kar vladajoči znajo navesti kot argument – Janša je politiziral RTVS, zato moramo z neustavnim posegom v tej medijski hiši narediti red. Tako pravijo vladajoči. Resnica je seveda popolnoma obratna. Prvič od leta 2005, ko je bil sprejet novi zakon o RTVS, leva opcija nima večine v programskem svetu. Prvič programski svet vodi človek, ki ni član nobene politične stranke, prej je to funkcijo vedno zasedal član Socialnih demokratov (Kocijančič, Pikalo, Baškovič).

Prvič direktor Televizije Slovenija ni s strani aktivističnih novinarjev izbrani levi aktivist. In to boli nesposobno oblast, ker nimajo popolnega nadzora nad RTVS. Novela zakona, ki jo je predlagala vlada, namreč iz odločanja popolnoma umika gledalce in poslušalce. Vi ne boste več smeli predlagati svetnikov. Ne. Le s strani politike izbrane nevladne organizacije, ki so v domeni leve politične opcije.

Ne gre za depolitizacijo RTVS, pač pa za popolno politično podreditev Gibanju Svoboda. Gre za državni udar z neustavnim zakonom, za kakršno je vladno novelo označil pravnik dr. Matej Avbelj. Na koncu pa se vprašajmo sledeče. Imamo rajši RTV, ki slepo prikriva vse napake Golobove vlade, ali takšno, ki na vsake toliko tudi opravi svojo dolžnost in poroča o napakah oblasti? Dve leti Janševe vlade so na RTV kar tekmovali, kdo bo bolj tolkel po vladi. Danes tekmujejo, kdo bo manj. Ker smo za pluralno RTV, moramo torej glasovati proti.

Kljub temu da je v človeški naravi bolj naravno biti za, je tokrat nujna odločitev proti. Proti revščini. Proti revščini starejših, proti revščini v denarnicah in proti revščini v glavah. Nujna pa je tudi udeležba. Vsi moramo na volitve in obkrožiti trikrat proti. Trikrat proti revščini, v katero nas peha Robert Golob in njegova četica nezrelih in nedoraslih ministrov. Trikrat proti revščini, za lepšo prihodnost vseh nas.

Aleksander Rant

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...