Državljani pozor! Premier je napovedal povišanje RTV prispevka – če ga ne boste ustavili na referendumu

Datum:

“Nalijmo si čistega vina glede dviga RTV-prispevka:Predsednik vlade Robert Golob je konec junija na sestanku s predstavniki sindikatov javnega sektorja napovedal, da bodo prispevek za RTV Slovenija povišali po depolitizaciji javnega zavoda”,” je spomnil direktor RTVS Andrej Grah Whatmough in s tem nekako na laž postavil tudi ministrico za kulturo, ki je pred kratkim na Twitterju zatrdila, da vladna novela zakona o RTV ne zvišuje RTV prispevka. No, morda ga res ne zvišuje novela – ga bo pa zvišala Golobova vlada.

Konec avgusta je Siol poročal, da je predsednik vlade Robert Golob konec junija na sestanku s predstavniki sindikatov javnega sektorja napovedal, da bodo prispevek za RTV Slovenija povišali po “depolitizaciji” javnega zavoda. Na nacionalni televiziji vlado že dlje časa pozivajo, naj poskrbi za financiranje, češ da je položaj javnega zavoda že vrsto let “zaostren in negotov”. Golob je dejal, da razume stisko zaposlenih, ki je po njegovih besedah nastala zaradi ideološkega boja, ob tem pa napovedal: “Ko se bo izvedla njena depolitizacija, se bo vzpostavil resen dialog glede njenega poslanstva, temu pa bo sledila tudi ureditev financiranja.

Po poročanju Siola se je takrat oglasil tudi sindikalist Branimir Štrukelj, sicer nekdanji tast Milana Kučana, in v pismu državni zbor pozval, naj preuči vse možnosti za razrešitev članov programskega sveta in s tem zagotovi “normalizacijo” razmer na RTVS. Zgolj še en dokaz, v katero smer gre depolitizacija oziroma normalizacija. Višino RTV-prispevka bi lahko vlada spremenila za največ deset odstotkov, če za to obstajajo utemeljeni ekonomski razlogi – kar pomeni, da bi namesto 12,75 evra fizične osebe plačevale nekaj čez 14 evrov. Tudi vodstvo RTVS je v sporočilu za javnost zapisalo, da že vse od leta 2017 ustvarjeni prihodki Radiotelevizije Slovenija ne zadoščajo za pokritje vseh stroškov javnega zavoda. Najvišji porast stroškov v zadnjih letih je bil posledica dviga plač zaposlenih zaradi uresničitve stavkovnega sporazuma med vlado in sindikati iz leta 2018 ter sprostitve omejitev ukrepov iz zakona za uravnoteženje javnih financ. Letošnji proračun pa bo močno zaznamovala še rast cen energentov zaradi svetovne energetske krize, je zapisal Siol. Rast energentov bo seveda udarila po žepu tudi vse ostale, zato 14 evrov niti ni tako malo za nekoga, ki se prebija iz meseca v mesec – in ki enoumja javne RTV niti noče spremljati.

Si želimo za takšno (ne)poročanje plačevati še več?
Jasen primer, kako naj bi potekala depolitizacija, je tudi zadnji primer (ne)poročanja javnega zavoda. Predsednik ELS v EU parlamentu, Manfred Weber,  je v svoji izjavi o noveli zapisal, da se mu zdi “nedopustno, da si želi vlada podrediti medij nacionalnega interesa in da so podobne poskuse videli tudi v ostalih državah in jih obsodili”. O tej izjavi mainstream mediji seveda niso poročali, pa čeprav zapišejo vsako neumnost, ki jo izrečejo razne Nike Kovač ali pa kak Zlatko.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Skrivnostno izginotje in brutalni umor pretresata Slovenijo

Slovenijo je pretresel brutalni umor 33-letne Sabine Arklinič, matere...

Škocjan: V Dobruški vasi bodo postavili nov vrtec

V romskem naselju v Dobruški vasi, v občini Škocjan,...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...