Celjska škofija ima novega škofa: To je dr. Maksimiljan Matjaž

Datum:

Celjska škofija je prejela novega škofa, dr. Maksimiljana Matjaža. Matjaž je bil posvečen v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu, v prisotnosti škofov, duhovnikov, redovnikov in redovnic, kardinala Franca Rodeta, vernikov in predstavnikov civilnih oblasti, posvetil pa ga je apostolski nuncij v RS Jean-Marie Speich. Posvečenju so sledili številni govori, popotnice in čestitke, vsi pa si želijo, da bi Matjaž uspešno opravljal svoje poslanstvo, ki mu je bilo dano od Boga.

Celjska škofija je v nedeljo uradno dobila novega škofa, škofovsko posvečenje pa je prejel dr. Maksimilijan Matjaž. Glavni posvečevalec v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu je bil apostolski nuncij Jean-Marie Speich, soposvečevalca pa nadškof iz Izmirja v Turčiji Martin Kmetec in upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek. Ob prejemu treh znamenj škofovske službe, prstana, mitre in palice, je dr. Maksimilijan Matjaž, duhovnik in profesor Svetega pisma, postal novoposvečeni celjski škof.

V prvem pozdravu navzočim je škof Matjaž spregovoril o pomenu svojega škofovskega gesla “Oče, poveličaj svoje ime”. “Jezusovo temeljno poslanstvo je bilo, da pritegne človeka nazaj v občestvo z Bogom, da razodene Boga kot Očeta vseh ljudi, da podeli slehernemu dostojanstvo Božjega otroka. Vsem, ki so Besedo sprejeli, je ta dala moč, da postanejo Božji otroci,” je povedal in se spomnil trenutkov, ko je izvedel za svoje imenovanje. Takrat mu je Gospod v srce položil molitev “Oče, poveličaj svoje ime”.

Foto: Facebook

“Razumel sem, da bo moja glavna naloga, da pričujem o Očetovi ljubezni do sveta in Sinovem sprejetju človeškega življenja, ki želi človeka vrniti v Očetovo naročje. To poslanstvo hvaležno sprejemam, čeprav hkrati še vedno trepetam pred usodo pšeničnega zrna. Da sem ta klic lahko sprejel, se moram najprej zahvaliti Cerkvi. Živemu Kristusovemu telesu, v katerega občestvo sem bil sprejet s krstom po veri svojih staršev,” je nadaljeval škof.

Novi škof si želi biti v pomoč v službi novega življenja
Zahvalil se je vsem, ki jih je srečal v Cerkvi in po Cerkvi in ki so vtisnili vanj pečat svobodnega Božjega otroštva, ki ga je lahko položil na oltar svojega škofovskega poslanstva. Vsem se je zahvalil za navzočnost, posebej pa papežu Frančišku, ki ga je videl za vrednega zaupanja za škofovsko službo. Zahvalil se je tudi nunciju in škofom, soposvečevalcem. Duhovnikom je dejal, da jim želi biti v pomoč, da bodo lahko “rodovitno živeli to temeljno poslanstvo v službi novega življenja, ki vam je bilo podarjeno po polaganju škofovih rok”. Kot bratje bodo drug drugega spodbujali v vsakdanjem prinašanju svojega daru na Gospodov oltar. V pomoč želi biti tudi vernikom, ki jih je prosil: “Pomagajte duhovnikom, da se bodo lahko popolnoma predali v službo teh svetih znamenj, ki so najdragocenejši dar Cerkve svetu. Na ta način bo lahko nebeški Oče tudi danes, med nami, v naši celjski škofiji in v vsej Cerkvi na Slovenskem, poveličal svoje ime in se razodeval kot ljubeči Oče, ki varuje družino svojih otrok in želi slehernemu podariti polnost svobodnega življenja.”

Foto: Facebook

Maksimilijana Matjaža je nuncij Speich med drugim povabil, naj ne bo “klerikalen škof, ampak mož, ves od Boga”, naj skrbi za mlade in naj brez strahu zaupa laiškim vernikom številne odgovornosti. “Si biblicist. Božjo besedo podajaj jasno in preprosto. Bogu daj priložnost, ne samo s tem, da mu omogočiš, da bo slišan, ampak tudi tako, da vernikom omogočiš dostop do besede, do katere imajo pravico. Opravljaj službo kateheta, kot to želi papež Frančišek. Ne čakaj, ampak bodi zavzet za Gospodovo hišo.”

V svetišče vstopil kot duhovnik, odhaja kot škof
V imenu svetega očeta se je nuncij zahvalil upokojenemu celjskemu škofu Stanislavu Lipovšku ter duhovniku Roku Metličarju, dosedanjemu upravitelju škofije. Ta je že uvodoma pozdravil: “Nam vsem dragi novoimenovani škof Maksimilijan, pravkar si vstopal v to svetišče kot duhovnik, a od te svete daritve boš odhajal kot škof. Če drži, da je vsak škof mučenec in da, če ni, ni dober škof, potem smo danes s teboj na poti v Jeruzalem, torej je danes oljčna ali cvetna nedelja tvoje življenjske poti. Vstopamo v trenutke besed: Oče, poveličaj svoje ime. Smo množica, ki čutimo, da se poveličanje Očeta zgodi v poveličanju Sina, ki ljubi brate in sestre s sámo njegovo ljubeznijo. V tem svetem trenutku, zbrani na tem svetem kraju, začutimo prisotnost Vsemogočnega in se kot občestvo odprimo delovanju Svete Trojice v nas.”

Foto: Facebook

Po obredu posvečenja, med katerim je škof devetkrat vzkliknil “Hočem!”, je sledilo evharistično bogoslužje, zatem pa sklepni obred, med katerim je donela zahvalna pesem, škof Matjaž pa je prvič podelil svoj škofovski blagoslov. Sledili so pozdravi, so še zapisali na Radiu Ognjišče.

Ne nastopajte gospodovalno, temveč bodite zgled
Najprej je novega škofa v imenu duhovnikov bratsko pozdravil Urban Lesjak, župnik župnije Vitanje. Škof je pozdravu prisluhnil z nasmehom na obrazu. Lesjak je spomnil na besede, namenjene pastirjem cerkve, zapisane v 1. Petrovem pismu: “Nikar ne nastopajte gospodovalno do tistega, kar vam je zaupano, ampak bodite čredi v zgled. In ko se bo razodel véliki pastir, boste dobili nevenljivi venec slave.” Škofu je zaželel, da bi tudi on, kakor Maksimilijan Celjski, dal vse, kar je in ima, “Gospodu na razpolago, pa naj On odloči, kako bo to uporabil za vašo osebno svetost in v blagor naše škofije”. Duhovniki celjske škofije se Maksimilijana Matjaža veselijo in mu obljubljajo svojo bratsko pomoč, duhovno pokorščino in zvestobo v našem Gospodu Jezusu Kristusu, je še dejal Lesjak. Čestitke in dobrodošlico je škofu izrekel tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, posvečenja pa se je udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša s soprogo.

Janez Janša in žena Urška Bačovnik Janša (Foto: Facebook)

V imenu vernikov celjske škofije je škofu čestitala Marika Mikolič: “Postali ste naš pastir. Že v Vašem prvem pozdravnem pismu po imenovanju ste nas vernike prosili, naj se močno povežemo med seboj v prošnji k Svetemu Duhu, da bi se vsi prepoznali kot deli Kristusovega Telesa – kot občestvo žive Cerkve. Želimo si takšnega občestva. Z veliko hvaležnostjo in veselim pričakovanjem v srcu Vam v imenu nas vseh zagotavljam vso našo podporo in molitveno povezanost. Želim Vam, da bi Bog, naš usmiljeni in ljubeči Oče, po Vas, spoštovani gospod škof Maksimilijan in po Vašem poslanstvu poveličal svoje ime, kot je zapisano v Vašem škofovskem geslu. Prinašam Vam tudi najlepše želje in prisrčna voščila v imenu Zavoda Biblično gibanje in še posebej v imenu Biblične šole Evangelii Gaudium. Povezuje nas velika ljubezen do Božje besede. Pod Vašim vodstvom je Biblično gibanje v zadnjih nekaj letih doživelo nov razcvet, prenovljena revija Božja beseda danes je vstopila v mnoge domove. Vaša ljubezen in navdušenje nad Božjo besedo se širita na mnoge; hvala Bogú so tudi dobre stvari nalezljive. V Biblični šoli smo zelo veseli in počaščeni, da smo lahko zbirali darove za Vaš mašni plašč in mitro, spoštovani celjski škof Maksimilijan Matjaž. Naj Vas spominjata na našo povezanost v Besedi in na Jezusovo obljubo: Če ostanete v moji besedi, ste resnično moji učenci, in spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila. Naj Vas Gospod blagoslavlja pri Vašem poslanstvu na priprošnjo Vašega nebeškega zavetnika svetega Maksimilijana Celjskega!” 

Maksimilijan Matjaž se je rodil 23. avgusta 1963 v Črni na Koroškem. Po osnovni šoli v Mežici je obiskoval srednjo ekonomsko šolo v Slovenj Gradcu in nato opravil filozofsko-teološki študij na Teološki fakulteti v Ljubljani. V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1989. Leta 1995 je končal biblični magistrski študij na Papeškem bibličnem inštitutu, leta 1998 pa doktoriral na Papeški univerzi Gregoriana. V svetem letu 2000 se je izpopolnjeval tudi na Frančiškanski biblični šoli v Jeruzalemu. Kaplansko službo je od leta 1989 do 1991 opravljal v Zrečah, od leta 1998 je bil asistent na ljubljanski teološki fakulteti, od leta 2001 pa profesor-asistent na katedri za sveto pismo in judovstvo ter od leta 2011 izredni profesor za svetopisemske vede in judovstvo. Od leta 2013 je predstojnik Katedre za Sveto pismo in judovstvo. Za novega celjskega škofa ga je papež Frančišek imenoval 5. marca letos.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...