Celo režimski novinarji priznavajo: Vlada Janeza Janše v črpanju evropskih sredstev nadpovprečna

Datum:

Slovenija je lani nadaljevala izboljšanje črpanja evropskih sredstev in je bila že štiri odstotne točke nad povprečjem EU,” je novico objavil Delov dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič. Bili smo boljši od Avstrije, Nemčije, in Nizozemske pa je komentiral predsednik nekdanje vlade Janez Janša. 

Neizpodbitno je, da je bila nekdanja vlada Janeza Janše izjemno učinkovita in to na številnih področjih. Med drugim so uspeli v zgolj dveh letih obrniti trende katastrofalnega črpanja sredstev iz skladov Evropske unije, s katerimi so se neučinkovito spopadale nekdanje leve vlade. Že leto 2020 je bilo prvo leto v programskem obdobju 2014–2020, ko se je Slovenija uspela prebiti v povprečje EU-27 in je od takrat pri absorpciji sredstev nadpovprečna.

Podatki za leto 2021 kažejo, da je vlada uspela počrpati 71 odstotkov razpoložljivih sredstev, kar nas uvršča štiri odstotne točke nad evropsko povprečje (67 odstotkov), prehiteli pa smo države kot so Avstrija, Švedska, Francija, Nemčija … Nepočrpanih je tako ostalo 29 odstotkov sredstev, oziroma dobri 1,2 milijardi evrov.

Za nadpovprečno uspešno črpanje evropskih sredstev je skrbel minister za kohezijo Zvone Černač z državno sekretarko Moniko Kirbiš Rojs. (Foto: Vlada)

Z Golobovo vlado sledil padec
Toda pozor, avgusta letos so bili objavljeni podatki za letošnje leto, od letošnjega aprila, ko so bile volitve in je zmagala koalicija strank Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica, pa je Slovenija padla s 4. na 11. mesto med vsemi državami članicami EU. Od trenutne vlade bi pričakovali, da temu področju nameni kar se da veliko skrbnosti, saj so od pridobljenih sredstev odvisne številne investicije, razvoj in standard Slovencev.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...

Nove obdavčitve: Za vrtno uto ali rastlinjak boste mogli plačati komunalni prispevek

Vlada Roberta Goloba oziroma ministrstvo za naravne vire in...

Vabljeni na Ritem srca – festival sodobne krščanske glasbe

Radio Ognjišče tudi letos pripravlja festival sodobne krščanske glasbe...

V Kongu spodletel državi udar

Vojska Demokratične republike Kongo trdi, da je danes preprečila...