Celo režimski novinarji priznavajo: Vlada Janeza Janše v črpanju evropskih sredstev nadpovprečna

Datum:

Slovenija je lani nadaljevala izboljšanje črpanja evropskih sredstev in je bila že štiri odstotne točke nad povprečjem EU,” je novico objavil Delov dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič. Bili smo boljši od Avstrije, Nemčije, in Nizozemske pa je komentiral predsednik nekdanje vlade Janez Janša. 

                   

Neizpodbitno je, da je bila nekdanja vlada Janeza Janše izjemno učinkovita in to na številnih področjih. Med drugim so uspeli v zgolj dveh letih obrniti trende katastrofalnega črpanja sredstev iz skladov Evropske unije, s katerimi so se neučinkovito spopadale nekdanje leve vlade. Že leto 2020 je bilo prvo leto v programskem obdobju 2014–2020, ko se je Slovenija uspela prebiti v povprečje EU-27 in je od takrat pri absorpciji sredstev nadpovprečna.

Podatki za leto 2021 kažejo, da je vlada uspela počrpati 71 odstotkov razpoložljivih sredstev, kar nas uvršča štiri odstotne točke nad evropsko povprečje (67 odstotkov), prehiteli pa smo države kot so Avstrija, Švedska, Francija, Nemčija … Nepočrpanih je tako ostalo 29 odstotkov sredstev, oziroma dobri 1,2 milijardi evrov.

Za nadpovprečno uspešno črpanje evropskih sredstev je skrbel minister za kohezijo Zvone Černač z državno sekretarko Moniko Kirbiš Rojs. (Foto: Vlada)

Z Golobovo vlado sledil padec
Toda pozor, avgusta letos so bili objavljeni podatki za letošnje leto, od letošnjega aprila, ko so bile volitve in je zmagala koalicija strank Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica, pa je Slovenija padla s 4. na 11. mesto med vsemi državami članicami EU. Od trenutne vlade bi pričakovali, da temu področju nameni kar se da veliko skrbnosti, saj so od pridobljenih sredstev odvisne številne investicije, razvoj in standard Slovencev.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...