Vlada nagradila svoje volilno telo: Dala je Branimirju Štruklju in opeharila upokojence! Kaj sledi?

Datum:

Javnim uslužbencem v naslednjih šestih mesecih dvig plač za 8,5 odstotka, kar bo državno blagajno stalo 611 milijonov evrov. Vlada s tem želi dati vtis, da je zmožna sklepati dogovore in se usklajevati, medtem ko je očitno, da gre za “ponižno” nagrajevanje svojega volilnega telesa, v tem primeru sindikatov pod vodstvom nikogar drugega kot Branimirja Štruklja. Ti so namreč prav tako prispevali svoj delež ob zadnjih volitvah, zdaj pa so prišli po svojo nagrado. Žal pa to ne velja za upokojence, ki jih je Golobova vlada dodobra opeharila.

                   

Delavci javnega sektorja, več kot 180 tisoč, bo tako skladu z “dogovorom” z vlado že novembra svoje denarnice napolnilo s 4,5 odstotkov višjimi plačami, kar le potrjuje absurdno in nerazumljivo, če ne že cinično logiko Golobove vlade, ki bo realno povišala že visoke plače ob varni zaposlitvi, medtem ko bo upokojencem z že tako nizko pokojnino “podarila” miloščino v višini pet evrov. Ni čudno, da so upokojenci razburjeni, ko pa vlada brezsramno s svojimi potezami vsakodnevno dokazuje, kako vseeno jim je zanje, saj jih je z deležem, podarjenem za nagrado Branimirju Štruklju, dodobra opeharil.

Skladno z “dogovorom” bo vlada javnemu sektorju zvišala plače še enkrat, in sicer s 1. aprilom, ker bodo takrat vsem dvignili plače za en plačilni razred, kar zagotavlja v naslovu omenjenih 8,5 odstotka zvišanja plač v šestih mesecih. In to ni vse, saj bo javni sektor deležen tudi višjega regresa za prehrano in poračuna regresa za letni dopust, in sicer za delovna mesta do vključno 50. plačilnega razreda (3.009,28 bruto). Podpisali bodo tudi anekse h kolektivnim pogodbam, ob krovni kolektivni pogodbi za javni sektor še aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti in kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev.

Predsednik KSJS Branimir Štrukelj (Foto: STA)

Za tiste dele javnega sektorja, kjer se delovna mesta v plačne razrede uvrščajo z uredbo in ne kolektivno pogodbo, na primer javne agencije, skladi, zavodi, vojska, pa so potrebne ustrezne spremembe uredb. Zakonsko besedilo sicer ostaja deloma neusklajeno, saj vlada in sindikati javnega sektorja ostajajo na nasprotnih bregovih glede odprave plačnega stropa (omejitve najvišjih plačnih razredov – ta je zdaj določen s 65. razredom).

3.394 evrov za posameznega delavca letno
Če podrobneje predstavimo, koliko denarja bo mesečno povprečno šlo iz državnega proračuna, za katerega je Golobova vlada v času Janševe vlade stalno ponavljala, “kako ogromna luknja je tam” zaradi vseh pomoči, ki je Golobova vlada več kot očitno ni zmožna dati po podpisanem “usklajenem dogovoru” s sindikati. 611 milijonov smo razdelili na 180 tisoč delavcev javnega sektorja, kar bi znašalo 3.394 evrov za posameznega delavca letno oz. 283 evrov mesečno. Tako ali drugače, vse kaže, da se je javni sektor pri tej vladi znal izpogajati za svoje glasove, medtem ko so upokojenci potegnili kratko in dobili pet evrov.

Golob razočaral upokojence.

Spomnimo, da se je vlada Roberta Goloba pereče problematike pokojnin lotila tako, da so na dopisni seji v predlogu zakona o izvrševanju proračunov za 2023 in 2024 preoblikovali člen, ki se nanaša na izplačila letnega dodatka za upokojence. Zneski letnega dodatka se bodo tako v vseh razredih zvišali za pet evrov glede na lansko leto, so sporočili po seji vlade. “Teh pet evrov naj kar obdržijo,” je na takratni novinarski konferenci dejal predsednik Zdusa Janez Sušnik. Predsednik strokovnega sveta Zdus Erik Hofbauer je izpostavil, da napovedani dvig dodatka ne sledi visoki inflaciji. Obenem pa v Zdusu opozarjajo, da prejemki upokojencev ne sledijo prejemkom zaposlenih.

Ali se bodo ponovno dvignile oskrbnine v domovih?
Pomnimo tudi, da je leva vlada v preteklosti že višala plače v javnem sektorju, kar je pripeljalo do tega, da je stanovalce v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih po novem letu čakala nova podražitev cen oskrbe. Podražitve so bile posledica spremembe obračunavanja in dviga minimalne plače v januarju 2020, zaradi česar so se stroški dela v domovih za starejše in posebnih zavodih povečali za 5 do 8 odstotkov. Izvajalci institucionalnega varstva bodo zato primorani izvesti novo uskladitev višine oskrbnin s stroški dela. Na to se je takrat odzvala tudi evropska poslanka Romana Tomc, ki je na Twitterju zapisala:Posledica nespametne politike plač v javnem sektorju. Dvig cen za 5–8 %, zakona o #dolgotrajnaoskrba, ki bi lahko to sistemsko uredil, pa nikjer. Kar se dogaja na področju #upokojenci, bi morali v Sloveniji razglasiti za nacionalno krizo”.

Ali bo tudi tokrat tako? Golobova vlada brije norce iz upokojencev s petimi evri, nihče od njih pa ne zagotavlja, da se zgodovina z dražjimi oskrbninami ne bo tudi tokrat ponovila.

Slovenska vlada na upokojence pozabila, na Hrvaškem dobijo konkretni dodatek
In medtem ko v Sloveniji upokojenci dobijo borih pet evrov dodatka, je Hrvaška do upokojencev precej radodarnejša. V petek so se namreč začela izplačila enkratne pomoči upokojencem, višina dodatka pa je odvisna od njihove višine pokojnine. Več kot 630 tisoč upokojencev bo dobilo denarno pomoč. Dodatek je odvisen od višine pokojnine, tako bodo največ, 1.200 (približno 172 evrov) kun prejeli tisti s pokojnino do 1.850 kun. Kar 80.417 jih je z minimalnimi pokojninami. Višje kot so pokojnine, nižji je dodatek, zato najmanjšega, tistega 400 kun, dobijo državljani s pokojnino od 3.350,01 do 4.360 kun. Upravičenci, ki so v postopku uveljavljanja pravice do pokojnine (ki izpolnjujejo pogoje za izplačilo), bodo prejeli enkratno denarno izplačilo najkasneje do decembra 2022, o čemer bodo vsi pravočasno obveščeni, so sporočili iz HZMO.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

Na “mavrični maškaradi” tudi LGBTQ+ sekcija za Palestino

Včeraj se je s povorko po ulicah prestolnice zaključil...

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....