Celo švedska policija priznava, da je skrajna levica največji problem in dejavnik nasilja

Datum:

Nova realistična ocena, ki prihaja s Švedske in govori o dejavnikih nasilja na političnih demonstracijah, opozarja na ugotovitev policije, da so za nasilje krivi protifašisti in ne nacisti. Načelnik švedske policije je dejal, da je skrajna levica tista, ki predstavlja problem.

                   

V Göteborgu bo 30. septembra demonstrirala nacionalna socialistična organizacija. Bojijo se nemirov, ki bi se lahko zgodili, a nordijsko uporniško gibanje sploh ne predstavlja večje težave. ”Nasprotno, težavni bodo levičarski ekstremisti, ki bodo začeli nemire,” je za švedski radio povedal policijski načelnik Erik Nord.

Levico obravnavajo kot največjo nadlogo političnih demonstracij
Nordijsko uporniško gibanje je že zaprosilo za demonstracijo blizu Bokmässana v Göteborgu to jesen, po ocenah pa naj bi prišlo približno 1000 udeležencev. Policija je dejala, da za zavrnitev demonstracijskega dovoljenja ni pravne podlage. Če bi bil njihov cilj ustvariti nered, bi bilo mogoče zavrniti dovoljenje. A po Nordovem mnenju nacionalna socialistična organizacija še zdaleč ni največja težava. Veliko večja nadloga so levičarski nasprotniki.

Ekstremisti  brezglavo napadajo, za mir mora skrbeti policija
Splošna slika, ki sem jo od dogajanja dobil, je, da sama demonstracija ne predstavlja tako velike nevarnosti za red in varnost.  Dogajanje ob njej bo zagotovo sprožilo nemire, a te bodo povzročili nasprotniki. Naša naloga je, da jih ločimo med seboj in dosežemo, da lahko na srečanju sorazmerno sodelujejo oboji,” pravi Erik Nord.

Prav tega pa policija v Charlottesvillu ni naredila. Nasprotnikov ni ločila. S tem je levičarskim ekstremistom omogočila napad na nacionalistične demonstracije. Pomanjkanje policijskih sredstev naj ne bi bil dovolj velik razlog za odpoved demonstracij. Pravice do stališč na Švedskem so zasnovane tako, da so stališča lahko izražena ne glede na to, kakšna so. Nord je v imenu švedske policije nedavno dejal, da želi preklicati potne liste in državljanske pravice za islamske teroriste.

A. L.

Sorodno

Zadnji prispevki

Celjski policisti oglobili objestnega voznika znamke Ferrari

Policisti s Postaje prometne policije Celje so med včerajšnjim...

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...