Celo vlada priznala, da je pri preiskovanju pranja denarja v #IranNLBgate prišlo do nepravilnosti, a hkrati noče razkriti banksterjev!

Datum:

Direktorat za policijo je v zvezi s pranjem milijarde dolarjev v zadevi Farrokh v NLB opravil posredni nadzor nad policijskimi postopki in ugotovil, da so bile pri presoji postopkov ugotovljene določene pomanjkljivosti in nepravilnosti, ministrica pa je že podala naloge in usmeritve, s katerimi so policiji naloženi ukrepi, naloge ter drugi postopki za ugotavljanje odgovornosti uslužbencev policije. Hkrati pa vlada ščiti banksterje, saj ni pristala na sklep komisije, da se razkrije posameznike, ki so sodelovali pri aferi stoletja.

Predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu dr. Anže Logar je prejel odgovore vlade na sklepe preiskovalne komisije glede zadeve Farrokh in pranja denarja v NLB in pri tem dobil osupljive podatke, ki dokazujejo, da je pri policijski preiskavi primera prišlo do hudih nepravilnosti zanemarjanj dolžnosti, kar pa še dodatno postavlja na laž izjave uprave kriminalistične policije, v imenu katere je vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto Dušan Florjančič v medijih zagotavljal, da ni prišlo do pranja denarja in financiranja terorizma.

Komisija je zato vladi predložila sklep, da državni zbor predlaga ministrstvu za notranje zadeve, ministrstvu za finance, Banki Slovenije in Komisiji za preprečevanje korupcije interni nadzor z vidika pravilne uporabe materialnega in procesnega prava oziroma internih postopkov, in sicer v roku treh mesecev, s poudarkom na odgovornosti nosilcev pooblastil v resornih organih.

Proti policistom bo postopke vodilo specializirano državno tožilstvo
V vladi so pri tem povedali, da je direktorat za policijo že opravil posredni nadzor nad policijskimi postopki in ugotovil, da so bile pri presoji postopkov ugotovljene določene pomanjkljivosti in nepravilnosti, ministrica pa je že podala naloge in usmeritve, s katerimi so policiji naloženi ukrepi, naloge ter drugi postopki za ugotavljanje odgovornosti uslužbencev policije. Ker so hkrati podani tudi razlogi za sum, da je bilo pri zanemarjanju preiskovanja storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, je pristojni direktorat  MNZ zadevo odstopil posebnemu oddelku specializiranega državnega tožilstva, ki je pristojen za preiskavo kaznivih dejanj, ki so jih osumljeni policisti.

Vlada ne bo zahtevala podatkov o komitentih NLB, čeprav bi to morala storiti
Posebno poročilo pa bi moral podati tudi Slovenski državni holding z navedbo vseh posameznikov iz NLB, ki so sodelovali oziroma so bili vključeni v odločitve banke v zvezi s poslovnim odnosom banke s komitentom z navedbo položajev, ki jih omenjeni zaposleni zasedajo danes v strukturi NLB, vendar pa se vlada izgovarja na zakon o bančništvu, ki ne dovoljuje, da bi Slovenski državni holding ali vlada od NLB prejela zaupne podatke o posamezni stranki. Predsednik komisije Anže Logar je pojasnil, da ima Slovenski državni holding do teh podatkov popoln dostop, ki ga ne preprečuje niti zakon, vse kar bi morala storiti vlada, pa je preprosto, da bi ga od SDH zahtevala.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...