fbpx

Razkrivamo: Florjančiča, ki je na POP TV zanikal pranje iranskega denarja v NLB, se pripravlja za novega generalnega direktorja policije – Jože Romšek: “V mojem času bi policija molčala v interesu preiskave!”

Foto: Nova24TV. Dušan Florjančič.

V sredo zvečer je bila na komercialni televiziji POP TV v poročilih objavljena novica, da Uprava kriminalistične policije ugotavlja, da razvpitega pranja denarja in financiranja terorizma prek naše državne NLB v zadevi Farrokhzadeh ni bilo. Televizija je namreč poročala, da milijonske transakcije iranskega državljana ne pomenijo kaznivega dejanja, saj ni nobenih podatkov o tem, da bi storil kakšno kaznivo dejanje, iz katerega bi izviral denar, ki ga je prejemal na račune v Slovenije. Te trditve pa so bile podkrepljene z izjavami Dušana Florjančiča, vodjo sektorja za gospodarsko kriminaliteto na Upravi kriminalistične policije.  Na podlagi pogovora s kriminalistom Florjančičem je POP-ova novinarka nato ugotavljala, da se bo preiskava, ki jo vodi NPU, osredotočila samo na morebitne nepravilnosti bančnih uslužbencev. Poslanec SDS Anže Logar, ki vodi komisijo, ki se med drugim ukvarja z iskanjem krivcev za nastanek slovenske bančne luknje, je na ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar že naslovil poslansko vprašanje v zvezi s preiskavo pranja denarja in financiranja terorizma prek NLB. Med drugim se sprašuje, ali niso bile izjave kriminalista Dušana Florjančiča o preiskavi pranja denarja v NLB namerno zavajajoče.

Kako lahko vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto na Upravi kriminalistične policije Dušan Florjančič že tri mesece po začetku preiskave javnosti sporoči (uradno) stališče Policije, da ni šlo za kaznivo dejanje pranja denarja ter s tem novinarki poda podlago za sporočilo javnosti, da se bo preiskava, ki jo vodi NPU, osredotočila samo na morebitne nepravilnosti bančnih uslužbencev? Treba je namreč poudariti, da je bila preiskava, ki jo je v zadevi Farrokh policija že opravljala v letih 2010/11, pomanjkljiva.

Takrat je v omenjeni preiskavi sodeloval tudi Dušan Florjančič, ki je v omenjenem primeru javnosti sporočil, da ne gre za pranje denarja. Da je bila tista preiskava pomanjkljiva, je na podlagi pridobljenih listinskih dokazov ugotovila parlamentarna preiskovalna komisija za ugotavljanje zlorab in krivcev za nastanek bančne luknje. S postopki v zadevi Farrokh se sicer zdaj ukvarja še ena parlamentarna preiskovalna komisija.

Anže Logar: Ali je Florjančič ravnal na lastno pest?
Naj spomnimo. Na podlagi medijskih zapisov je Specializirano državno tožilstvo RS 13. julija letos z odredbo odprlo novo preiskavo v zadevi Farrokh, kjer sodelujejo tudi NPU ter ostale institucije ugotavljanja in pregona kaznivih dejanj. Anže Logar se zdaj sprašuje, ali je za takšen nastop na komercialni televiziji  ter vsebino sporočila, ki ga je podal javnosti, kriminalist Florjančič dobil odobritev nadrejenih, torej generalnega direktorja policije Marjana Fanka.

Če je Florjančič ravnal na lastno pest, bi bilo namreč to zrelo za suspenz, če pa je bila to dejansko direktiva generalnega direktorja policije, pa bi šlo za zavajanje javnosti celo s strani šefa policije, kar bi bil utemeljen razlog za njegovo zamenjavo. Ali bi ga v tem primeru zamenjali, zdaj vlado sprašuje Logar, ki poudarja, da preiskava še ni zaključena, zato Florjančič za takšno izjavo seveda ni imel nikakršne podlage.

Foto: Nova24TV. Anže Logar preiskuje odgovorne za nastanek slovenske bančne luknje.

Policija je sicer dan pozneje ‘dodatno obrazložila’ izjave vodje sektorja za gospodarsko kriminaliteto Florjančiča, češ da se njegove izjave nanašajo na preiskavo v letih 2010 in 2011, čeprav je prispevek na komercialni televiziji govoril o aktualni preiskavi. Logar se sprašuje, zakaj policija potemtakem ni demantirala izjav Florjančiča, ampak ga je s svojimi dodatnimi obrazložitvami dobesedno zaščitila. Največjo težavo poslanec SDS vidi v tem, da je policija s tem v javnosti pustila dvom o delu organov, ki se ukvarjajo s pregonom gospodarske kriminalitete, ki je že tako ali tako pod velikim vprašanjem učinkovitosti.

“Kako naj imajo ljudje zaupanje v delovanje organov pregona, če ministrstvo dopušča policiji, da se glede na osebne, dnevne in politične potrebe njeni predstavniki oglašajo v javnosti z očitno zavajajočimi izjavami, pa temu ne sledijo ustrezne sankcije?” se še sprašuje Logar.

Florjančič za pranje denarja izvedel novembra leta 2010
Kot smo na Nova24TV že poročali, je 26. novembra 2010 Sova posredovala ministrici za notranje zadeve in takratnemu direktorju Policije Goršku poročilo o nakazilih iranskega denarja prek NLB s priloženim CD-jem vseh 9.000 transakcij, ki so bile nakazane iz NLB v posamezne države. Iz navedenega poročila in priloženega CD-ja je bil razviden utemeljen sum pranja denarja. Navedeno poročilo Sove je  26. novembra 2010 prišlo tudi do Dušana Florjančiča, ki je bil takrat vodja UKP/SGK (Sektor za gospodarski kriminal), in do njegovega podrejenega, vodjo Oddelka za finančno kriminaliteto in pranje denarja, v sumljivih okoliščinah preminulega Simona Goluba.

UKP/SOK (takrat pod vodstvom Alberta Černigoja)  in  Oddelek za ekstremno nasilje in preprečevanje terorizma (vodja Bruno Blažina) pa sta se takrat v resnici največ ukvarjala s primerom NLB. Iz dokumentov, ki jih je policija posredovala KNOVS-u, pa je bilo jasno razvidno, da se je zadeva v notranjem kroženju na UKP vedno takoj vrnila iz SGP v SOK.

Foto: Nova24TV. Vinko Gorenak je nekdanji minister za notranje zadeve.

Vinko Gorenak: Popolnoma nemogoče je, da bi policija takšno število transakcij preiskala v pičlih treh mesecih!
Na Nova24TV smo na Generalno policijsko upravo v zvezi z zgoraj zapisanim naslovili sklop novinarski vprašanj. Zanimalo nas je torej, ali je šlo na POP TV za osebno izjavo Dušana Florjančiča ali pa je to nemara stališče Generalne policijske uprave in stališče Uprave kriminalistične policije oz. ali gre za stališče vodje Sektorja za gospodarsko kriminaliteto pri UKP. Je Florjančič na POP TV govoril po navodilih generalnega direktorja policije? Če je Florjančič ravnal na lastno pest, boste zoper njega ukrepali oz. zakaj ga še niso doletele sankcije? Kako sploh lahko policijski predstavnik daje takšne izjave na komercialni televiziji, če pa preiskava še ni uradno zaključena?

Poklicali smo Vinka Gorenaka, nekdanjega ministra za notranje zadeve v času druge vlade Janeza Janše, ki nam je zatrdil, “da je popolnoma nemogoče, da bi policija od julija do danes preverila tolikšno število transakcij. Šlo je za transakcije iz Irana v Francijo in druge države. Slovenska policija tega ni mogla preveriti in neverjetno je, da trdijo, da to ni kaznivo dejanje”.

Gorenak se je slikovito izrazil, ko je opisoval nepravilnosti, ki so se v času pranja iranskega denarja dogajale v Novi ljubljanski banki: “Če greste v banko in vi meni nakažete sto evrov ali pa jaz vam, je situacija jasna, plačati je treba odstotek. Kako je torej mogoče, da so v NLB šefi sprejeli sklep, da se pri teh transakcijah ne plačuje provizije. Tiste provizije bi bile še toliko višje. Policija bi lahko šla na ugotavljanja zlorabe položaja, pa ni šla, to je neverjetna zgodba.” Sicer pa je po mnenju poslanca SDS preveliko naključje, da je ravno sredi predsedniške kampanje, ki je zelo naklonjena Borutu Pahorju, prišlo obvestilo policije, da ni šlo za pranje denarja.

Foto: Nova24TV. Nekdanji generalni direktor policije Jože Romšek pravi, da bi v njegovem času policija molčala v interesu preiskave.

Jože Romšek: V mojem času bi policija molčala v interesu preiskave
Naši viri sicer pravijo, da naj bi zdajšnji generalni direktor policije Marjan Fank počasi odhajal v pokoj in da utegne biti ravno Florjančič njegov naslednik na tem položaju. Sicer pa je po mnenju Vinka Gorenaka Fank moral odobriti Florjančičev nastop, saj se na policiji po njegovih besedah nič ne zgodi brez vednosti generalnega direktorja.

Nekdanji generalni direktor policije Jože Romšek pa o tem ni povsem prepričan. Trdi, da je mogoče, da je Florjančič ravnal na lastno pest. Kot pa nam je povedal v telefonskem pogovoru, pa se mu zdi ta izjava vseeno skrajno nenavadna. “Vse to se dogaja v nekem času, ko vlada nima nobenega namena prodati NLB, ko gre za neizpolnjene zaveze Slovenije. Ne vem, kaj se gredo,” je povedal Romšek, ki dodaja, da v njegovem času policija v javnosti ne bi izjavljala ničesar, temveč bi molčala v interesu preiskave. Sicer pa Romšek kakšnih sankcij za Florjančiča ne pričakuje, čeprav so interna pravila takšna, da morajo biti vse izjave usklajene celo na ravni ministrstva.

Luka Svetina