Češki premier Andrej Babiš o skokovitem porastu okužb s koronavirusom: Ravno pristaši rahljanja karantene, so sedaj najglasnejši!

Datum:

Češki predsednik vlade Andrej Babiš je na današnji dan v svojem javnem nagovoru prvič priznal, da je bila v boju s pandemijo novega koronavirusa storjena napaka, s čimer je imel v mislih hitro rahljanje ukrepov v juniju in juliju. V videoposnetku se je tako odzval na problematiko hitrega naraščanja števila okuženih zadnjih dnevih: “Junija se nam je zdelo, da koronavirusa ni več. Žal smo se motili.”

                   

Češki premier Andrej Babiš se je v videoposnetku, ki je dostopen na družbenih omrežjih, odzval na hitro naraščanje števila okuženih v zadnjih dneh. Ob tem je poudaril, da so se ob začetku poletja odločili za prehitro rahljanje ukrepov, kar je bila napaka. Ljudje so se namreč pritoževali, da jim želi vlada “natakniti nagobčnike”, in da skuša ovirati podjetja. Ob tem je spomnil, da so sedaj najglasnejši ravno tisti, ki so prej pozivali k rahljanju ukrepov. Češki zdravstveni minister Adam Vojtech pa je ob tem sodržavljane pozval, naj dobro premislijo v primeru, da bi želeli opraviti test brez priporočila njihovega zdravnika. Točke za testiranje na novi koronavirus so na Češkem preobremenjene, na prosti termin pa naj bi se čakalo tudi do enega tedna oziroma stalo v vrsti tudi po več ur. Češki minister za zdravje je ob tem dejal, da bi morali imeti ljudje za testiranje tehten razlog in dejal, da obenem ne morejo testiranja nikomur prepovedati, poroča STA.

[/color-box]

Obljubil je tudi, da bodo vzpostavljene nove kapacitete za opravljanje tovrstnih testov. Število okuženih v državi, kjer živi 10,7 milijona prebivalcev, hitro raste. V nedeljo so tako našteli rekordnih 1541 novih okužb v enem samem dnevu. Drugemu valu pandemije navkljub, pa se na Češkem rahlja določbe, ki veljajo za karanteno. Med drugim tistim, ki so bili v stiku z okuženim in nimajo vidnih simptomov okužbe, sedaj ni več potrebno v karanteno, če tako okuženi kot zdravi nosita obrazno zaščitno masko. S torkom naprej bo zadostovalo, da bodo pozorni na svoje zdravstveno stanje. V karanteno pa ne bodo primorani niti tisti, ki so v zadnjih 90 dneh že preboleli covid-19, saj so že razvili protitelesa. Vse od začetka marca, ko je bila v državi zabeležena prva okužba z novim koronavirusom, je bilo v tej državi potrjenih 36.200 z že omenjenim virusom ter 456 smrti, kot posledica okužbe.

Razširjenost novega koronavirusa na Češkem 1. aprila 2020. (Foto: wikimedia commons)

Strokovnjaki opozarjajo, da je porast okužb povezan z nedavnimi dopusti, ki so jih državljani v večini preživljali na Hrvaškem. V torek se je oglasila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in posvarila pred nevarnim trendom na Češkem. Obenem je oblasti pozvala, da naj natančno sledijo okužbam in okužene izolirajo. Spomladi je Češka sicer veljala za državo, ki je bila ena najbolj uspešnih v boju proti koronavirusu, kar je predsednik vlade Andrej Babiš pripisal obveznemu nošenju zaščitnih mask. V Izraelu pa so se odločili, da bodo uvedli že drugo karanteno v tem letu. Ob tem bo gibanje omejeno v radiju 500 metrov od doma. Gre za odgovor na bliskovit porast števila okuženih z novim koronavirusom. Odločitev je za javnost sporočil tamkajšnji predsednik vlade Benjamin Netanjahu. 

Domen Mezeg

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...