Hrvaško ustavno sodišče: ustavni so bili skoraj vsi ukrepi za zajezitev epidemije novega koronavirusa!

Datum:

S hrvaškega ustavnega sodišča so sporočili, da hrvaški Nacionalni štab civilne zaščite s sprejetjem ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom ni prekršil tamkajšnje ustave. Izjema je le začasna prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah. Ustavno sodišče naših južnih sosedov je tako zavrnilo skoraj vse predloge, ki so se nanašali na oceno ustavnosti pooblastil in odločitev že omenjenega štaba. Tega je, zaradi aktualne virusne epidemije v državi, imenovala lokalna vlada.

Oceno ustavnosti je sicer zahtevalo kar osemnajst različnih predlagateljev, tako politikov, kot tudi državljanov. A tudi prepoved nedeljskega obratovanja trgovin, ki je morda prekršila ustavnost, je imela za cilj plemenit namen – zaščititi zdravje in življenja ljudi. Obenem je bilo med drugim ugotovljeno, da je bila odločitev za rabo mask v obdobju epidemije novega koronavirusa ključnega pomena, saj se je z njihovo pomočjo zaščitilo tako zdravje ljudi, kot tudi njihova življenja. Tudi posebna organizacija javnega prometa, je bila med epidemijo povsem ustavna. Poleg tega so bili zavrnjeni predlogi, da se oceni ustavnost odločitve glede omejitve števila oseb, kar se nanaša na zbiranje ljudi na prostem, pri delu v trgovinah in storitvenih dejavnostih ter dogodkih kulturne in športne narave, poroča STA.

Prav tako ni bilo nič spornega z začasno prepovedjo izhoda hrvaških državljanov iz države, pa tudi ne z zapuščanjem prebivališča. Predlagatelji večinoma sicer niso navedli ustavnopravno relevantnih vzrokov, na podlagi katerih bi bilo mogoče izpodbijati ustavnost in zakonitost. Odločitve so bile sicer sprejete s strani desetih hrvaških ustavnih sodnikov, medtem ko so trije temu nasprotovali. Hrvaško novinarsko društvo (HND) je ob tem izrazilo odločno obsodbo odločitve sodišča, da se je novinarjem odreklo pravico spremljati današnjo sejo, ki je potekala v živo. Ob tem se v javnosti pojavlja sum, da že omenjeno sodišče nekaj skriva tako pred novinarji, kot tudi pred zainteresirano hrvaško javnostjo. Na sodišču so tudi napovedali, da bo v času osmih dni sklicana novinarska konferenca, na kateri bo predsednik sodišča Miroslav Šeparović pojasnil odločitve že omenjenih sodnikov.

Epidemija novega koronavirusa na Hrvaškem. (Foto: epa)

Znani hrvaški molekularni biolog Ivan Đikić je po poročanju Večernega lista priznal, da je Hrvaška naredila cel kup napak v povezavi z omejevanjem širjenja novega koronavirusa. Meni, da je največja napaka prav dovoljenje nemotenega obratovanja nočnih klubov in diskotek. To je po njegovem poglavitni razlog, da se je virus pričel skoraj eksponentno širiti, zaradi česar sta Slovenija in Avstrija upravičeno uvrstili Hrvaško na seznam držav z visokim tveganjem.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Furs postavljen na laž; občutljivi podatki “romali” h Golobovim komisijam

Finančna uprava RS zanika namigovanja o pošiljanju podatkov osebam...

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...