Čistka novinarjev, kakršne še ni bilo

Datum:

V živo smo lahko ta teden spremljali politično čiščenje novinarjev, ki so ga s preglasovanjem odločitve petih ustavnih sodnikov konec maja dovolili štirje ustavni sodniki; Matej Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar. Novi šef uprave RTVS Zvezdan Martič in začasni direktor televizije Andraž Pöschl, ki so ga nastavili kar brez razpisa, da bi čim prej prisilili k odstopu odgovorno uradnico Jadranko Rebernik, so izvedli politično čistko novinarjev v uredništvu televizije, kakršne v zgodovini naše države še ni bilo. Tudi v času komunizma ne. Robert Golob je učinkovit vladar, ko gre za podrejanje državnih podsistemov in medijev svoji stranki in vladajoči koaliciji.

                   

V živo smo lahko ta teden spremljali politično čiščenje novinarjev, ki so ga s preglasovanjem odločitve petih ustavnih sodnikov konec maja dovolili štirje ustavni sodniki: Matej Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar. Novi šef uprave RTVS Zvezdan Martič in začasni direktor televizije Andraž Pöschl, ki so ga nastavili kar brez razpisa, da bi čim prej prisilili k odstopu odgovorno uradnico Jadranko Rebernik, so izvedli politično čistko novinarjev v uredništvu televizije, kakršne v zgodovini naše države še ni bilo. Tudi v času komunizma ne. Robert Golob je učinkovit vladar, ko gre za podrejanje državnih podsistemov in medijev svoji stranki in vladajoči koaliciji.

Nova začasna odgovorna urednica Polona Fijavž je iz voditeljskih funkcij in ekranov čez noč umaknila Vido Petrovčič, Luka Svetino, Jaka Elikana, Valentino Plaskan, Igorja Pirkoviča … In s tem razblinila vsak dvom o tem, da odločitev ustavnega sodišča ni pomenila politične čistke v uredništvu TVS. Zaradi te je marca po zadržanju sprememb zakona o RTVS k predsedniku ustavnega sodišča Mateju Accettu prihitela komisarka iz vrst liberalcev Vĕra Jourová, ki je pred tem podprla odstavitev celotnega vodstva RTVS, da bi stranka Roberta Goloba iz njene politične skupine lahko nastavila svoje kadre. In, česar niso javno govorili, svoje urednike. In novinarje. Po obisku Jourove in napovedih koalicije v parlamentu, da bodo odstavljali tudi, če jim bo sodišče to prepovedalo, so na sodišču štirje ustavni sodniki poskrbeli za preobrat.

Zakon o medijih zahteva, da mora imeti vsako uredništvo odgovornega urednika in določa tudi, kako mora biti imenovan. S pridobitvijo mnenja uredništva. Lastniki in direktorji v zasebnih medijih pri tem pogosto goljufajo in nastavljajo nekakšne vršilce dolžnosti. Za RTV so v posebnem zakonu določeni celo še strožji pogoji.

Polona Fijavž je v najpomembnejšem javnem mediju na najpomembnejšem uredniškem položaju vršilec dolžnosti. Goljufajo. Novemu vrhu se je s čistkami, ki so jih od njih zahtevali vladajoči politiki, tako mudilo, da se na pravno ureditev požvižgajo. To si upajo, ker je za njimi oblast: stranke Roberta Goloba, Tanje Fajon in Aste Vrečko. Kar se tega tiče, sta šef uprave Telekoma Boštjan Košak in članica Irma Gubanec, ko sta me lani zaradi interesov Roberta Goloba in Vesne Vuković odstavljala kot odgovornega urednika Siol.net, vsaj ravnala zakonito. Sprejela sta moje opozorilo, da posledica politične menjave, ki jo morata izvesti, ne sme biti, da bi uredništvo vodil urednik, ki ni izvoljen skladno z zakonom. Argument je bil, da ne smemo povzročiti nezakonitega stanja z vršilcem dolžnosti, saj vmes ne bom umrl ali izgubil opravilne sposobnosti, kar bi opravičilo začasnega urednika mimo zakona. Tudi Jadranka Rebernik ta teden ni umrla ali izgubila opravilne sposobnosti.

A se je pojavila v. d. Fijavževa.

Da je mogoče politične menjave na vrhu uredništev izpeljati drugače, se je pokazalo, ker je postopek izvolitve Mihaela Šuštaršiča Gubančeva (s tiho pomočjo Vesne Vuković v ozadju) izpeljala na način, da sem lahko predal uredniške posle zakonito izvoljenemu odgovornemu uredniku. Res je, da sicer ne bi sodeloval v “postopkih” in bi bile težave in bi odmevalo, česar si niso želeli. Na RTVS pa se je nova uprava, ki jo vodi Zvezdan Martič, odločila za hitrejšo pot, ki je kršitev zakona. In sramota za vrh RTVS, štiri ustavne sodnike, ki so to smer dogajanja dovolili, pa tudi za Polono Fijavž, ki je pristala, da bo na nezakonit način prevzela vodenje uredništva in še pred izbiro zakonito izbranega odgovornega urednika izvedla politično čistko med novinarji in voditelji TVS.

O Šuštaršiču kot uredniku Siol.net, ki je za menoj prevzel položaj, nimam najboljšega mnenja, ker je takoj cenzuriral tekste in kolumno, v katerih sem v preteklosti kritiziral Roberta Goloba in politično aktivistične novinarje tipa Vesna Vuković, ki so na oblast spravili Goloba in jih je ta v preteklosti iz Gen-i tudi financiral.

A izvoljen je bil Šuštaršič zakonito, in ko je prišel, ni najprej udaril po nižjih urednikih in novinarjih, kar zdaj počne Fijavževa, in nam kaže, kaj je kratkovidna maščevalnost nesposobnih voditeljev.

Fijavževa kot Šušteršič med 571 aktivisti proti Janši

Da se je lani Šuštaršič kot podpisnik peticije 571 medijskih delavcev, ki so leta 2007 nasprotovali temu, da bi kot premier Evropski uniji predsedoval Janez Janša (SDS), tudi s cenzuro spravil name, pa sem celo razumel. To je moral. S tem je dokazal antijanšizem, ki je v Svobodi pogoj za najvišje funkcije v medijih v državni lasti.

Mimogrede, Polona Fijavž je tudi med podpisniki peticije 571 novinarjev. Saj niste presenečeni? V času, ko vlada levica, političen aktivizem novinarjev proti Janši v preteklosti prinaša koristi. Drugim pa očitajo politično povezanost. Tako je na spisku:

Ker jim je četverica ustavnih sodnikov dovolila čistke na RTVS, so vladajoči ta teden nadaljevali s podobno politiko na drugih področjih. Da kršijo ustavo z načinom sprejemanj in vsebino, jih je zakonodajno-pravna služba opozorila ob celi kopici zakonov. Ni pomagalo. Svojim aktivistom, ki so med covidno krizo po Ljubljani množično pozivali k smrti pristašev Janeza Janše in s tem pomagali pri pohodu Goloba na oblast, so uzakonili povračilo glob in odškodnine za gorje, ki so ga pretrpeli na protestih proti vladnim ukrepom, ko so ljudje umirali v prenapolnjenih bolnišnicah zaradi covida. Vladajoči so znižali tudi sofinanciranje prispevkov duhovnikom (ne pa številčnejšim kulturnikom, ki so bili med aktivističnimi protestniki), cerkvi so odvzeli tudi status splošno koristne organizacije, nevladnike pa so pooblastili, da bodo lahko vohunili in prijavljali rejce in lastnike živali, ker veterinarji niso sposobni zagotoviti reda. Za “depolitizacijo” pa so se po tem, ko jim je uspela v medijih, ta teden odločili še v kmetijsko gozdarsko zbornici.

Dve reakciji na to dogajanje na spletnih omrežjih sta bili takšni: “Ob dnevu spomina na žrtve komunističnega režima so med prireditvijo (sic!) ukinili praznik. Ob poplavah so hkrati napovedali enormne vsote za “vladne” NVO. Ob covidnih odpustkih glob so udarili še po duhovnikih.”

Ulično krilo režima je oproščeno kovidnih glob. Oba arhetipska sovražnika, kmet in duhovnik, sta jih tako rekoč v enem zamahu dobila po grbi. Tudi vse ostalo, zlasti mediji, je pod nadzorom.

Jadranka Rebernik druge pametne možnosti kot odstopiti kot odgovorna urednica TVS ni imela. Druga možnost je bila, da se ji zgodi, kar se je Borutu Mešku, ki ga je direktor Bojan Veselinovič, ko je prišlo do podobnega prevzema na STA, odstavil in potem krivdno vrgel na cesto kot novinarja. Odpustil. Pred tem mu je počel, kar je novi vrh RTVS zadnje tedne Rebernikovi. Meško je kmalu po tem, ko je bil odpuščen, zaradi hitrega napredovanja rakastega obolenja umrl. Tokratni prevzem je obsežnejši, a podobno brutalen. Da so stranke z leve vanj ob ugledu najmanj štirih ustavnih sodnikov investirale tudi skoraj vse svoje mednarodne povezave in vpliv, pa vemo, nanj pa kaže tudi opozorilo evropske poslanke SDS Romane Tomc.

Za vladajoče politike je prevzemanje in podrejanje medijev pomembno. Zagotavljajo si boljše možnosti na volitvah v prihodnosti. Zmanjšujejo možnosti konkurentom. Za novinarje in urednike pa so dileme brutalne. Posledica je, da je novinar profesionalno in tudi osebno uničen. Z družino vred. Sam sem imel lani srečo, ker sem že nekaj let prej ustanovil svoj medij, v katerega sem se lahko vrnil, ko me je doletelo maščevanje za kritične članke o nezakonitih nagradah, ki jih je v Gen-I dobival Robert Golob, nenavadnem računu v Romuniji, cenzuriranih nakazilih iz Gen-I na vzporedno podjetje Vesne Vuković … Ker so Spletni časopis, ko sem se vanj vrnil, s prostovoljnimi prispevki podprli številni bralci, lahko svobodno delam. Oblast ni vsemogočna. Čeprav se vladajoči trudijo, da bi utišala kritike. Kot ta teden za cerkev, so tudi zame pred časom ugotovili, da “nisem v javnem interesu” in s tem onemogočili, da bi ljudje lahko za raziskovalno novinarsko delo in za do vlade kritičen pristop prispevali del dohodnine.

Seveda pa je bila hitra menjava na Siol.net in dogajanje ta teden na RTVS sporočilo vsem v medijih, naj si ne drznejo resneje kritizirati Goloba in vladajočih strank. Še dopustna je kritika, ki mu pravzaprav dela reklamo. Denimo kritiziranje njegove piar akcije z dobitnico še tretje Michelinove zvezdice Ano Roš, ki v posnetku pove, kako stoji za vsem, kar počne, njen prijatelj Golob.

Če si bodo drznili kaj več, bodo pa pisali takšna sporočila:

Peter Jančič, Spletni časopis

Sorodno

Zadnji prispevki

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...

Delajo to, česar obtožujejo druge

Saj poznate zgodbo o tatu, ki kriči: "Primite tatu!"...