Home Svet Črna gora dobila uradno povabilo v NATO, Putin nezadovoljen

Črna gora dobila uradno povabilo v NATO, Putin nezadovoljen

21
Črna gora dobila uradno povabilo v NATO, Putin nezadovoljen
Foto: Twitter

NATO je Črno goro uradno povabil, da se pridruži Severnoatlantskemu paktu. Rusija je s povabilom nezadovoljna, saj širjenje Nata razume kot grožnjo njeni varnosti. Črna gora povabilo razume kot čast in privilegij. 

Generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg je oznanil, da je Črna gora prejela uradno povabilo za vstop v zvezo NATO, s čimer se lahko pričnejo pristopna pogajanja. Črna gora z Natom sodeluje že od leta 2009, med drugim podpira tudi akcije v Afganistanu, poroča CNN.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec se je na povabilo že odzval. Dejal je, da je Slovenija v vlogi kontaktnega veleposlaništva Nata za Črno goro med letoma 2011 in 2014 iz prve roke videla napredek te države na poti k evroatlantskim zadevam. “Poleg krepitve stabilnosti v tej strateško pomembni regiji pošilja Nato jasen signal Bosni in Hercegovini ter Makedoniji, da Natova vrata ostajajo odprta,” je še dodal.

Rusija dejanje vidi kot varnostno grožnjo
NATO od Črne gore v procesu pridružitve pričakuje predvsem izboljšanja na področju vladavine prava. Poleg Črne gore se za vstop v Nato borijo še Gruzija, Bosna in Hercegovina ter Makedonija. Rusija je širjenje zveze NATO že označila kot varnostno grožnjo.

Generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg in Črnogorski zunanji minister Igor Lukšić (foto:epa)
Generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg in črnogorski zunanji minister Igor Lukšić (foto: epa).

Črnogorski zunanji minister navdušen
Igor Lukšić, zunanji minister Črne gore, je povabilo označil kot velik dan za državo, prejetje le-tega je po njegovih besedah prava “čast in privilegij”. Generalni sekretar zveze NATO Stoltenberg pa je opozoril, da to “seveda ni konec poti”, kajti “pomembno delo je treba še opraviti”, poroča STA. Črna gora tako po ministrovih besedah odpira novo poglavje, kar je priznanje za njena velika prizadevanja.

M. G.