Danes začel veljati družinski zakonik Anje Kopač Mrak, ki vse slovenske družine obravnava kot problem!

Datum:

S 15. aprilom začne veljati večina novosti novega družinskega zakonika. Kaj je na koncu ostalo od zakona, ki ga je Slovenija kar dvakrat zavrnila na referendumu? Družinski zakonik, ki slovenske družine obravnava kot problem, je v resnici velik problem. Slovenci si zaslužimo tak družinski zakonik, ki bo družinam izkazoval naklonjenost in jim zagotavljal z zakonom določene ugodnosti, ne pa da večino členov nameni opisovanju ločitve, delitvi premoženja, nasilju in ustvarjanju pogojev za bogatenje “nevladnih” organizacij. Naloga družinskega zakonika je promocija tradicionalne družine zaradi dobrobiti otrok in priprava mladih na družinsko življenje.

Mladi ne potrebujejo zastraševanja pred tem, da bi se poročili in imeli otroke, prav tako ne potrebujejo poneumljanja s teorijo spola, ampak si zaslužijo, da jim država z zakoni in naklonjenim javnim mnenjem približa vrednoto družine, ki ima temelje v trdni zaobljubi zvestobe med možem in ženo, ki se veselita rojevanja svojih otrok. To je še vedno najbolj trden temelj tradicionalne slovenske družine in vrednot, ki jih ta pooseblja. Velika večina členov aktualnega družinskega zakonika pa govori o ločitvi, delitvi premoženja, nasilju in mediacijah pri delitvi premoženja, kar so teme, ki spadajo v kak drug, ločen zakon.

Zdajšnji družinski zakonik, ki ga je leta 2017 izsilila Anja Kopač Mrak, je začel veljati 15. aprila 2017, ni pa še bil izveden prenos pristojnosti za odločanje o ukrepih za varstvo koristi otroka s centrov za socialno delo na sodišča, v tem paketu pa najdemo še prenovljene določbe o starševski skrbi, svetovanju parom v težavah in skupnem starševstvu v primeru razveze, kar začne veljati danes.

Mrakova je ves čas svojega uradovanja na MDDSZ dokazovala, da ne razume resničnih potreb ljudi in da je neobčutljiva za stiske malega človeka, še posebej otrok.

Rezultat iskanja slik za anja kopač mrak

Družinski zakonik Anje Kopač Mrak so v svojih nedavnih objavah kot težavo izpostavile tudi socialne delavke, predvsem zaradi nalog v zvezi z izvajanjem skrbništva, ki ostaja prostovoljno in ga morajo prevzemati socialne delavke, in novih nalog, ki jih zakonik predvideva, zaposlitev za dodatno delo pa ministrstvo ni omogočilo.

Spomnimo, da družinski zakonik ni bil usklajen in sprejet s soglasjem stroke, politike in civilne družbe. V opozicijskih strankah SDS in NSi ter Gibanju za otroke in družine smo vseskozi opozarjali, da se sprejema zakonik, ki ne izpolnjuje osnovnega namena, ker ni naklonjen družinam, nima širšega soglasja, ker je ideološko pristranski in mačehovski do socialnih delavk in drugih, ki ga bodo morali izvajati.

Dve leti od uveljavitve sta hitro minili, ostali pa so vsi problemi, ki jih kot viruse s seboj prenaša družinski zakonik Anje Kopač Mrak in se bodo samo množili.

Poroke: obred na hitro in naskrivaj, brez prič. Ločitve po hitrem postopku, mimo sodišča, brez mladoletnih otrok le pri notarju
“Pomembne novosti” družinskega zakonika lahko strnemo v nekaj kratkih ugotovitev. Poroke se bodo lahko izvajale brez prič, naskrivaj, ločitve bodo enostavne, če ne bodo vpleteni mladoletni otroci. Ob teh “velikih dosežkih” ministrica jemlje pooblastila za reševanje zahtevnih postopkov posvojitev, rejništev in skrbniških zadev stroki socialnega dela in jih daje pravnikom, čeprav so predstavniki sodišč povedali, da imajo premalo sodnih izvedencev. Zanimivo je, da so jih morali poiskati med socialnimi delavci. Po eni strani se socialnim delavkam odvzema kompetence, po drugi se selijo na sodišča med izvedence, kar daje vtis, da je ministrica zaradi primera koroških dečkov prenehala zaupati socialnim delavkam, ki jih je vodila.

Novi družinski zakonik Anje Kopač Mrak je zato slab zakon, ki ga bo v prihodnje treba spremeniti in urediti v skladu z voljo državljanov, ki so jo izkazali na dveh referendumih. Ob tem so v Cerar-Židan-Erjavčevi koaliciji poskrbeli, da je šel družinski zakonik zelo hitro skozi proceduro. Režimski mediji so omejili poročanje, koalicijski poslanci pa razpravo civilne družbe na pristojnem odboru. Izpustili so prvo branje zakona, nato pa opravili kar drugo in tretje branje skupaj ter zakonik dokončno sprejeli. Za normalnost, ki jo je na družinskem referendumu decembra 2015 podprlo skoraj 400 tisoč ljudi, sta bili pričakovano le stranki SDS in NSi.

Franci Donko

Sorodno

Zadnji prispevki

Ormož postavlja novo ekonomsko poslovno cono Glinokop

Občina Ormož vzpostavlja novo Ekonomsko poslovno cono Glinokop, kar...

Čelno trčila motorist in kolesar, ki se bori za življenje

V okolici Ljubljane čelno trčila motorist in kolesar, ki...