V Dubrovniku iniciativa 16+1: Kitajska krepitev sodelovanja z državami srednje in jugovzhodne Evrope

Datum:

V Dubrovniku je med 11. in 12. aprilom potekal že 8. vrh iniciative držav srednje in vzhodne Evrope in Kitajske 16+1. Iniciativi pa se je letos kot 17. država pridružila še Grčija. Gre za še en mednarodni projekt krepitve vezi med državami, ki so včasih spadale v vzhodni blok s Kitajsko.

                   

Kitajski premier Li Keqiang i hrvaški premier Andrej Plenković sta se udeležila otvoritvene ceremonije leta turizma med Kitajsko in Hrvaško, so zapisali na uradni spletni strani kitajske vlade. Na Slovenijo so pozabili, čeprav je po poročanju hrvaškega portala Advance.hr prejšnji mesec Slovenija skupaj s Hrvaško na Kitajskem imela delavnice pod nazivom “Izkusite Hrvaško, čutite Slovenijo”.

Poudarek na turizmu so na Hrvaškem nakazali že z dejstvom, da se je srečanje iniciative odvijalo v Dubrovniku. Hrvaška pa naj bi si letos obetala kar 25-odstotno povečanje števila kitajskih turistov.

Li je povedal, da od srečanja z evropskimi voditelji v Dubrovniku pričakuje povečanje sodelovanja med kontinentoma. Plenković je obisk kitajskega premierja označil za odraz prijateljstva in sodelovanja ter izpostavil veliko zanimanje Hrvaške za “barvito kitajsko kulturo” in zgodovinsko kitajsko civilizacijo.

Slovenija slepo črevo Evrope?
A v Dubrovniku ni ostalo vse zgolj pri besedah. Hrvaška je prihod Kitajcev izkoristila tudi za podpis sedmih dogovorov o sodelovanju s kitajskimi podjetji. Ravno tako pa, kakor smo že poročali, se Kitajci zanimajo za izgradnjo železniškega koridorja od Reke do Karlovca, ki se nadaljuje preko Zagreba proti Madžarski. Slednji naj bi bil po načrtih dokončan do leta 2030, s tem pa bi Slovenija tudi zares postala slepič sredi Evrope, saj so svoj tir v sodelovanju z Italijani že zgradili Avstrijci, medtem ko so Madžari že odstopili od sodelovanja pri izgradnji drugega tira na relaciji Koper-Divača.

So pa pri kitajskem portalu Xinhua poudarili, da je Slovenija aktivna udeleženka pri izgradnji kitajske nove svilene poti in je pripravljena še povečati sodelovanje s Kitajsko na področju trgovine, investicij, tehnologije in farmacije.

Na srečanju so bili prisotni voditelji Hrvaške, Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Češke, Estonije, Madžarske, Latvije, Litve, Makedonije, Črne Gore, Poljske, Romunije, Srbije, Slovaške in Slovenije. Slovenski premier Marjan Šarec naj bi po poročanju STA izpostavil, da je Luka Koper “najbližji dostop do morja za države srednje in vzhodne Evrope”. Poleg tega je Šarec zavrnil trditve, da Luka Koper izgublja v tekmi s Trstom in Reko glede na napovedi o kitajskih investicijah v pristaniško prometno infrastrukturo v Italiji in na Hrvaškem.

Iniciativi 16+1 se je pridružila še Grčija (Vir: Twitter)

Pobudi 16+1 se je v Dubrovniku pridružila tudi Grčija, s čimer je iniciativa prerasla v 17+1. Med sedemnajsterico je tako 12 držav članic EU ter pet kandidatk oziroma potencialnih kandidatk. Udeleženci plenarne seje pa so ravno tako sprejeli dubrovniške smernice, ki bodo predstavljale program delovanja pobude do naslednjega srečanja, ki bo naslednje leto potekalo na Kitajskem. Predvidoma naj bi šlo za še dodatno krepitev sodelovanja med državami v zdravstvu, znanosti, financah, kmetijstvu, gozdarstvu in trgovini.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...