“Darilo za Putina”: Čehi so v zgolj štirih urah zbrali 85 tisoč evrov za raketomet

Datum:

“Darilo za Putina” je češka pobuda zbiranja denarja za ukrajinsko vojsko. Čehi so v štirih urah zbrali več kot dva milijona kron (okoli 85 tisoč evrov) za ‘raketomet Přemysl’. Končni cilj je 50 milijonov kron (dobra dva milijona evrov). 

Čehi so se lotili zbiranja prispevkov za nabavo novega raketometa za ukrajinsko vojsko. V pičlih štirih urah jim je uspelo zbrati približno 85 tisoč evrov. Akcija poteka od ponedeljka zjutraj. Gre za najhitrejšo akcijo zbiranja orožja za ukrajinsko vojsko doslej. Ciljni znesek za nabavo raketometa RM-70 s paketom 365 raket je 50 milijonov kron (dobrih 2 milijona sto tisoč evrov). Čehi so s tem pokazali iskreno solidarnost do države, ki je v vojni že vse od 24. februarja lani, poroča iROZHLAS

RM-70 je mobilni večcevni raketomet, ki omogoča streljanje tako s salvo kot s posameznimi streli. Salva štiridesetih raket lahko temeljito preorje območje treh hektarjev, od tod tudi ime Přemysl (industrijski). In ker se bliža pomlad, z njo pa delo na poljih, se zdi Čehom takšna izbira logična. Češka je Ukrajini sicer že namenila vojaško opremo v vrednosti pet milijard kron (preko 210 milijonov evrov) in spada med glavne dobavitelje tovrstne tehnike. 

Češki RM-70 (Foto: Wikipedia)

Finančna sredstva bodo predana ukrajinskemu veleposlaništvu šele tedaj, ko bo ciljni znesek dosežen. Přemysl je ime, ki je Ukrajincem poznano. 24 ton težak lanser nosi predelano podvozje tovornjaka Tatra, posadko sestavljajo štirje ljudje. Na terenu se lahko premika s hitrostjo do 25 kilometrov na uro in ima doseg preko 20 kilometrov. Ena salva 40 izstrelkov pokriva površino treh hektarjev. Gre za sistem, ki so ga v začetku 70. let 20. stoletja na osnovi sovjetskega samohodnega večcevnega raketometa kalibra 122 mm BM-21 Grad razvili na Češkoslovaškem. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...