Vlada dvignila trošarine in preprečila, da bi se ogrevali in vozili ceneje

Datum:

Vlada v zadnjem obdobju ob pocenitvah na trgu naftnih derivatov znova posega v trošarine. Trošarino na plinsko olje za ogrevanje, torej za kurilno olje, je vlada zvišala z 0,116 evra na liter na 0,12190 evra na liter, trošarino za plinsko olje za pogon, torej dizel, pa je dvignila z 0,386 evra na liter na 0,40633 evra na liter, so sporočili z ministrstva za finance.

Vlada v hladni zimi ne naredi ničesar, da bi državljani, še posebej pa upokojenci, lažje prebrodili obdobje visokih položnic, med katerimi največji strošek predstavlja prav ogrevanje. Trošarine ob nižanju cen goriva na svetovnih trgih namreč zvišuje in tako ohranja videz pocenitve.

Za liter 95-oktanskega bencina bo treba od polnoči zunaj avtocestnega omrežja odšteti 1,359 evra, kar je 0,4 centa več kot v preteklih 14 dneh. Regulirana cena litra dizla bo medtem po vladnem posegu v trošarine v naslednjem dvotedenskem obdobju ostala nespremenjena pri 1,489 evra. Rahlo se bo pocenilo kurilno olje. Cena litra kurilnega olja bo tako od polnoči 1,078 evra.

Nove regulirane cene bodo veljale do vključno 13. marca.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...