Levo-levi spopad za Luko Koper se nadaljuje. Vsak dan skoraj milijon evrov izgube.

Datum:

Uprava, nadzorniki in predstavniki zaposlenih v Luki Koper so predsedniku vlade Miru Cerarju poslali pismo, v katerem navajajo, da ne morejo zagotoviti uresničitev načrtov vlade, ki pomenijo nižanje prihodkov, dobička in zmanjšanje zaposlenih v družbi. So se pa delavci v Luki Koper odločili, da bodo v ponedeljek delali od 9. do 17. ure.

Delavci so v posebnem pismu zapisali, da jih odstop Marka Jazbeca z mesta predsednika uprave SDH-ja ni zadovoljil, saj so razkrili tudi številne manipulacije in laži ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje.

“Ker je bil včerajšnji poziv zaposlenih predsedniku vlade neuspešen, so se na sedežu družbe danes dopoldne sestali uprava družbe, večina članov nadzornega sveta ter pooblaščeni predstavnik zaposlenih,” sporočajo iz Luke Koper ter dodajajo ugotovitve, da vodstvo družbe ni pristojno in ne more zagotoviti, da vlada ne bo uresničila načrtov iz strateškega dokumenta ministrstva za infrastrukturo.

V omenjenem dokumentu jasno piše, da bo država s ciljem vzpostavitve konkurence v pristanišču ustanovila pristaniško upravo in vzpostavila možnost podeljevanja novih koncesij za nove investicije, kar pa za Luko Koper pomeni zmanjšanje prihodkov, dobička ter števila zaposlenih.

Zaradi zaustavitve del v Luki Koper že tretji dan stoji tovorni železniški promet v državi. Tudi za tovorna vozila je dostop do pristanišča onemogočen. Po ocenah Slovenskih železnic jim zaustavitev tovornega prometa dnevno povzroča okoli 700.000 evrov izgube.

Predstavniki Luke so zapisali, da iz tega lahko sklepajo, da večinski lastnik – država – zavestno zmanjšuje vrednost družbe in s tem vrednost državnega premoženja, kar vodi v poceni prodajo družbe: “Nelogično je namreč opredeliti Luko Koper kot strateško naložbo in hkrati zmanjševati njeno vrednost.” Nadzorni svet družbe je za jutri sklical tudi izredno sejo, na kateri se bo seznanil s stanjem v  pristanišču, obravnaval pa bo tudi vsebino in posledice zgoraj omenjenega dokumenta. “Vsi prisotni na današnjem sestanku bodo še naprej vlagali maksimalne napore za čim prejšnjo normalizacijo stanja,” so zapisali.

Glas delavcev Luke Koper ni glas ulice
Delavci Luke so v posebnem pismu zapisali, da njihov glas ni glas ulice in huliganov in ni glas tistih, ki hočejo škoditi lastnemu podjetju. Kot pravijo, gre za zadnji klic razuma delavcev Luke Koper, prebivalcev Kopra, Primorske in Slovenije, ki so siti uničevanja svojih podjetij in življenj.

Država in državno premoženje sta last vseh prebivalcev
Delavci menijo, da imajo enako pravico pri upravljanju podjetja, kot to lahko počnejo predstavniki kapitala: “Nikakor ne gre za ultimate, atentate in ostale prevrate, temveč za nezadovoljstvo z odločitvami ljudi, ki služijo izključno lobističnim interesom iz ozadja.”

Lažniva in manipulatorska Gašperšič ter Dragonja
Delavci so še zapisali, da je bil Marko Jazbec le izvrševalec odločitev, zato jih njegov odstop ne zadovoljuje. “Razkrili smo številne manipulacije in laži državnega sekretarja Metoda Dragonje in ministra Petra Gašperšiča, zadnji pridobljeni dokumenti pa napovedujejo razkosanje naše luke in postopno uničevanje vsega, kar smo sami ustvarili,” menijo.

Kot pravijo, so to ljudje, ki delajo škodo podjetju in vsem prebivalcem Slovenije, zato morajo za to odgovarjati. “Povabili smo vas med nas. Ponudili smo vam roko dialoga. Ta roka se ne zavrača, če naj resno jemljemo vaše izjave k umirjanju razmer. Želimo samo zaščititi naša delovna mesta in naše podjetje tudi v prihodnje in za bodoče rodove. Naša volja je neomajna, ker se borimo za naša življenja, za naše družine, našo prihodnost in naše otroke,” so delavci Luke Koper še zapisali v sporočilu premierju Miru Cerarju.

Pozno popoldne so zaposleni v Luki Koper posredovali sporočilo za javnost. V njem so zapisali, da so zgroženi nad ignorantstvom in lažmi s strani vlade. “Odločeni smo vztrajati do konca. Pričakujemo, da bo pot še dolga. Ker smo družbo gradili sami in jo imamo za svojo, smo odločeni, da vam ne bomo dovolili, da jo vi uničite. Zato smo se z upravo družbe uspešno dogovorili, za dobrobit te družbe, da bomo jutri delali osem ur z vsemi razpoložljivimi resursi in sicer od 9.00 do 17.00. Vztrajamo pri odgovornosti vlade in ponovno pozivamo na dialog.”

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...