Demokrati so se na odpustitev direktorja FBI Jamesa Comeya odzvali hinavsko

Datum:

Iz Bele hiše so sporočili, da je ameriški predsednik Donald Trump odpustil direktorja Zveznega preiskovalnega urada (FBI) Jamesa Comeya, po tem, ko je ta v Kongresu posredoval netočne podatke glede elektronskih sporočil v povezavi s Hillary Clinton. 

                   

V izjavi za javnost je tiskovni predstavnik Sean Spicer dejal, da se je Trump za ta korak odločil na podlagi priporočila pravosodnega ministra ZDA Jeffa Sessionsa in njegovega namestnika.

FBI priznal, da je Comey posredoval napačne navedbe
Nekdanji direktor FBI se je znašel v ognju po tem, ko je le nekaj dni pred volitvami javno razglasil, da je urad ponovno odprl preiskavo elektronskih sporočil demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, zaradi česar ga je ta obtožila za svoj poraz. FBI je Kongresu sporočil, da je Comey posredoval napačne navedbe glede škandala z elektronskimi sporočili, ki so se nanašali na Clintonovo. Comey je namreč po navedbah Telegrapha trdil, da je Huma Abedin, glavna pomočnica Clintonove, svojemu možu poslala več sto tisoč elektronskih sporočil z zaupnimi informacijami, FBI pa je včeraj sporočil, da je bilo teh sporočil, ki so bila posredovana, le nekaj.

Foto: iStock

V pismu, v katerem je Trump Comeya obvestil o odpustitvi, je kot razlog za odpustitev navedel strinjanje z oceno Ministrstva za pravosodje, ki meni, da ta ni več primeren za učinkovito opravljanje te funkcije. “Nujno je, da najdemo novo vodstvo, ki bo povrnilo zaupanje javnosti.”

Demokrati sumijo, da želi Bela hiša prikriti resnico
Trumpova odločitev je med demokrati vzbudila sum, da skuša Bela hiša s tem prikriti resnico v povezavi z vpletenostjo Rusije v ameriške predsedniške volitve. Nekateri Trumpovo odločitev primerjajo s “sobotnim nočnim masakrom” leta 1973, v katerem je takratni predsednik Richard Nixon odpustil posebnega tožilca, ki je preiskoval škandal Watergate. Iz Bele hiše zanikajo vse obtožbe, da naj bi šlo pri tem ukrepu za kakršen koli politični motiv.

James Comey (Foto: epa)

Vodja demokratov v Senatu Chuck Shumer je Trumpovo administracijo označil kot pristransko in izrazil prepričanje, da bo odpustitev negativno vplivala na delovanje zaposlenih v ameriškem pravosodju, ki bodo delali v strahu, da se ne srečajo z enako usodo kot nekdanji šef FBI. Pri tem pa je treba omeniti še izjavo demokratov, da so izgubili zaupanje v Comeya glede škandala z elektronskimi sporočili, nekaj ur pred Trumpovo odločitvijo pa so ga po navedbah STA celo pozvali k odstopu.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...