Vse naše meje z zahodom so spet zaprte in nadzorovane. Bravo Miro Cerar!

Datum:

Italija od danes naprej izvaja poostren nadzor na meji s Slovenijo, hkrati pa je nadzor na meji podaljšala tudi Avstrija. S tem smo postali prva država, ki so jo zahodne sosede povsem izolirale zaradi nezadostnega nadzora na južni meji v času velikega migrantskega vala.

Začasen nadzor notranjih meja od danes izvaja Italija, prav tako pa 11. maja poteče trimesečni rok, ki omogoča Avstriji, da preverja identiteto ljudi, ki prečkajo avstrijsko-slovensko mejo, vendar je Evropska komisija že potrdila novo polletno podaljšanje nadzora. To sicer traja že lep čas, saj si Avstrijci vsakokrat, ko jim poteče dovoljenje za nadzor notranjih schengenskih meja s Slovenijo in Madžarsko, pridobijo novo soglasje Evrope. Prestop avstrijske ali italijanske meje je tako mogoč le z osebno izkaznico ali potnim listom.

Razlog februarskega podaljšanja nadzora na avstrijsko-slovenskih mejnih prehodih naj bi bilo veliko število nezakonitih migrantov, ki so namenjeni v Evropo, ter slabe varnostne razmere na zunanjih schengenskih mejah – to je na meji med Slovenijo in Hrvaško. V preteklih tednih pa smo bili priča katastrofalnim posledicam direktive iz Bruslja o poostrenem nadzoru na meji Slovenije in Hrvaške, kjer so večkilometrske kolone prispevale zgolj k izgubi v gospodarstvu, turizmu in živcev dnevnih (in zakonitih) migrantov.

‘Zasluge’ za poostren nadzor ima izključno Cerarjeva vlada
Uredbi Evropske komisije, da lahko Avstrija varuje notranjo schengensko mejo, so poleg Slovenije nasprotovale še Grčija, Slovaška in Madžarska. Evropska komisija je na slovensko nestrinjanje o ponovni vzpostavitvi tovrstnega mejnega nadzora na avstrijsko-slovenski meji Slovenijo tolažila, da maja pričakujejo ponovno normalno delovanje schengenske meje, to je brez varovanja in preverjanja. Te tolažbe so se izkazale za popolnoma nepotrebne, saj Avstrija že dolgo časa poudarja, da bo ohranila nadzor meje vse dokler ne bo evropski azilni sistem deloval tako, kot je treba. Svojo odgovornost za takšno stanje pa ima tudi Slovenija, saj na meji s Hrvaško ni zaustavila migrantskega vala, ki je nato preplavil Avstrijo, Nemčijo in nekatere druge države v Evropski uniji. Bravo Miro Cerar, to res še nikoli ni uspelo nikomur!

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...