“Depolitizirana” RTV že drugič ni prenašala prenosa maše z Brezij – tokrat zaradi premika ure?!

Datum:

Zgodilo se je že drugič, odkar ima “očiščena” RTV Slovenija novo vodstvo, da namreč na prvem programu TV Slovenija ni bilo neposrednega prenosa nedeljske maše iz bazilike Marije Pomagaj na Brezjah. Tako kot pred dvema tednoma so tudi minulo nedeljo bile za to “krive tehnične težave”.

                   

Za katoliški spletni portal Družina.si je že v nedeljo programska svetnica v Svetu RTV SLO, ki zastopa registrirane verske skupnosti v državi, predstavnica Evangeličanske cerkve dr. Klaudija Sedar, dejala, da je “žal danes tehnika, kot že zadnjič, znova zatajila, kar je onemogočilo neposreden prenos maše z Brezij. Obžalujem, da se je to ponovilo in v upanju, da se bodo tehnične težave uredile, vsem želim mirno in blagoslovljeno nedeljo”.

Iz Službe za komuniciranje RTV Slovenija so takrat še sporočili, da bo TV Slovenija tudi v obdobju od oktobra do decembra ob nedeljah redno prenašala bogoslužja iz katoliških in evangeličanski cerkva. “Ob dnevu reformacije in ob božičnih praznikih pa so načrtovani tudi praznični prenosi bogoslužij.” Gledalci so se ob tem spraševali, ali bo v prihodnje šlo brez tehničnih težav. A kot kaže, se jim je zalomilo tudi minulo nedeljo. Da tega, da na praznik vseh svetih prenosa maše sploh ni bilo, ne omenjamo. Za primerjavo si lahko vzamete sosednjo Hrvaško, ki je v tem pogledu mnogo pluralnejša.

“Kakšen kader in tehnologijo ima naša RTV, da jih zmede premik ure?”
Na naš medij se je tako obrnila gospa mag. Marinka Dodič, ki nam je poslala obširnejše pojasnilo o razlogih za odpadel prenos nedeljskega bogoslužja, ki ji ga je posredovala varuhinja pravic gledalcev gospa Marica Uršič Zupan, sestavila pa Mihaela Vrabec, vodja službe Programsko načrtovanje. Kot razlog je Vrabčeva navedla “tehnične narave, v prehodu iz poletnega na zimski čas in posledično premika ure v noči iz sobote, 28. oktobra, na nedeljo, 29. oktobra“. Ob tem se Dodičeva sprašuje, “kakšen kader in tehnologijo ima naša RTV, da jih zmede premik ure“.

V nadaljevanju objavljamo celotno pojasnilo Mihaele Vrabec, vodje službe Programsko načrtovanje, koordinacija in predvajanje TV programov:

“Televizija Slovenija ob nedeljah redno predvaja prenose bogoslužij iz katoliških cerkva.

V nedeljo, 29. oktobra 2023, ob 10.30 na TV SLO 1, je bilo planirano nedeljsko bogoslužje iz slovenskega narodnega svetišča Marija Pomagaj na Brezjah, vendar zaradi tehničnih težav bogoslužja ni bilo mogoče predvajati. Razlog je predvsem tehnične narave, v prehodu iz poletnega na zimski čas in posledično premika ure v noči iz sobote, 28. oktobra, na nedeljo, 29. oktobra. Programska oprema, produkcijski sistem in sistem za predvajanje se samodejno niso posodobili in povezali, zato je bila potrebna dodatna konfiguracija, administratorski poseg sistema. Kljub posnetemu bogoslužju in trudu vseh sodelavcev posnetka nedeljskega bogoslužja žal nismo uspeli predvajati, za kar se gledalcem iskreno opravičujemo.    

Gledalce smo o tehničnih težavah obvestili v terminu rednega predvajanja nedeljskega bogoslužja in se jim zahvalili razumevanje.

Televizijska ekipa je nedeljsko bogoslužje z Brezij posnela, posnetek je na ogled na povezavi: https://365.rtvslo.si/arhiv/prenos-bogosluzij/174997329

V skladu z veljavnim programsko-produkcijskim načrtom za leto 2023 so nedeljska bogoslužja na Televiziji Slovenija na sporedu vsako nedeljo ob 10.30. Programska in produkcijska ekipa je zavezana k temu, da program realizira v skladu z načrtom predvajanja, vendar občasno neposredni prenos privede do nepredvidenih tehničnih zapletov in nepravilnosti pri predvajanju. V zadnjem času žal nismo predvajali nedeljskega bogoslužja dvakrat, in sicer v nedeljo, 15. oktobra, in v nedeljo, 29. oktobra. Tehnični težavi med seboj nista povezani, prvo bogoslužje ni bilo predvajano zaradi nepravilnosti pri zunanjem izvajalcu, drugo zaradi nepovezanosti sistemov, in sicer zaradi urnega prehoda iz poletnega na zimski čas.

Programski in produkcijski sodelavci Televizije Slovenija se bomo še naprej trudili, da do tehničnih težav ne bo prihajalo oziroma da bo v čim manjši meri vplivalo na programske vsebine.

Gledalcem se ponovno opravičujemo in jih prosimo za razumevanje.”

P. J.

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...