[Video] Zakaj ima spolni predator na mladoletnice še vedno svoje vsebine na TikToku?

Datum:

Ob porastu števila spolnih predatorjev v resničnem svetu, nevarnost, sploh za mlajše, ostaja na spletu – tudi v Sloveniji. Konkretno govorimo o Ireneju Bizjaku, na družbenem omrežju TikTok znanem pod imenom Vegan, ki sodeč po posnetkih in komentarjih mladoletnice nagovarja k spolnosti. In medtem ko nekatera družbena omrežja prepovedujejo in ukinjajo profile, ki kritizirajo obstoječo vlado ali naštevajo dejstva, je spolnim predatorjem še vedno dovoljeno imeti platformo kljub očitno neprimerni vsebini.

Poleg tega, da Irenej Bizjak s svojimi videoposnetki na Tiktoku že dlje časa razburja starše otrok, ki vsakodnevno uporabljajo aplikacijo, smo opozorilo pred tem domnevnim spolnim predatorjem prejeli tudi v našem uredništvu. Naš bralec je izrazil veliko zaskrbljenost nad dejstvom, da ima ta oseba še vedno profil na družbenem omrežju kljub neprimerni vsebini, medtem ko je TikTok v preteklosti že ukinjal profile, ki so bili kritika na karkoli politično nekorektnega. Ker so se pojavile trditve, da je proti Bizjaku sprožen postopek zoper spolno nedotakljivost, smo se z vprašanji obrnili tudi na policijo, vendar se še niso odzvali.

Med najranljivejšo skupino, slovenskimi osnovnošolci in drugimi mladoletniki, ki uporabljajo družbena omrežja, je daleč najbolj priljubljena aplikacija Tiktok kitajskega tehnološkega velikana ByteDance. Namenjena je deljenju in ustvarjanju kratkih videoposnetkov. Ima več kot milijardo uporabnikov mesečno in je šesta najbolj priljubljena platforma na svetu. Ravno zato, ker je dostopna tudi mladim in najmlajšim, bi od ustvarjalcev in tistih, ki pregledujejo vsebine, pričakovali večjo mero pazljivosti, ko pride do profilov, ki vidno namigujejo na spolnost ali spolno nadlegovanje. Točno tak primer je Bizjakov profil, s katerim neposredno nagovarja mladoletnice k spolnosti. V spodnjem posnetku je to precej eksplicitno izraženo, saj na svoje besede niti malo ne pazi.

https://www.tiktok.com/@oizys.28/video/7294610541639748897?_r=1&_t=8gzttMYMr13

https://www.tiktok.com/@bego.1999/video/7274205454815857953?_r=1&_t=8gztyEsKI10

V svojem govoru več kot očitno vulgarno žali določene osebe, a TikTok njegovih vsebin še vedno ni odstranil, čeprav imajo na svoji spletni strani zapisano: “TikTok bo ukrepal glede katere koli vsebine ali računov, ki vključujejo CSAM ali spolno izkoriščanje mladoletnikov. Spolno izkoriščanje mladoletnikov vključuje vsako zlorabo položaja moči ali zaupanja za spolne namene vključno s finančnim, družbenim, spolnim ali političnim dobičkom iz izkoriščanja mladoletnika.” in “Odstranili bomo vso vsebino – vključno z videoposnetki, zvokom, prenosom v živo, slikami, komentarji, povezavami ali drugim besedilom – ki krši naše smernice za skupnost. Posamezniki so obveščeni o naših odločitvah in se lahko nanje pritožijo, če menijo, da do kršitve ni prišlo. Začasno ali trajno bomo prepovedali račune in/ali uporabnike, ki so vpleteni v hude ali ponavljajoče se kršitve na platformi; pri teh odločitvah lahko upoštevamo tudi dejanja na drugih platformah in vedenje brez povezave.”

TikTok ukinja tiste, ki govorijo resnico, medtem ko spolne predatorje ignorira
Kljub temu njegova vsebina še kar kroži, kar skrbi tudi nekatere starše, ki so svojo zaskrbljenost izrazili tudi na spletni strani Starševski čvek, kjer je ena od uporabnic zapisala: “Kdo tega fanta pozna? Zadnje dni se pojavljajo njegovi zelo zaskrbljujoči posnetki. Govori, kaj vse bi delal 13-letnicam.” Na to je nekdo odgovoril: “Ne poznam ga osebno, ampak mu že par let sledim (ne hote) in glede na njegove objave in obnašanje ne vem, kako ima lahko še obstoječi profil.”  Zakaj je njegov profil še vedno na Tiktoku, čeprav ogroža mladoletnice, je umestno vprašanje. Ob tem spomnimo še na to, da so prav na TikToku Radiu Ognjišče ukinili profil, potem ko so objavili video o aktivistkah, ki so se meni nič tebi spravile na zastavice, ki so ponazarjale grobove umrlih nerojenih otrok, češ da je šlo za “kršitev pravil”.

Mlade vandalke so na Kongresnem uničevale zastavice v spomin na abortirane otroke. (Foto: omrežje X, posnetek zaslona)

Enako je Tiktok v preteklosti izbrisal tudi enega od videoposnetkov novinarke Nove24TV Tanje Brkić. Zakaj? Ker je v posnetku naštevala dejstva in poudarila, da sta spola dva in da moški ne morejo imeti menstruacije. TikTok motijo dejstva in resnica, ne moti pa jih pedofilija. Ker je Brkićeva pogosto kritična do nekaterih novodobnih idej, ki jih politični komentarji in analitiki uvrščajo pod dežnik kulturnega marksizma, ji je tudi Instagram pripel stigmo. Dobila jo je, ker si je drznila javno povedati svoje mnenje, kot ji to – zaenkrat še – omogoča ustavna ureditev.

Vir: Instagram

“Ali ste prepričani, da želite slediti medusa_veličastvena?” se je izpisalo v pojavnem okencu znotraj aplikacije. Bodoči sledilec je o nenavadnem delovanju opozoril novinarko, ki na socialnem omrežju uporablja nadimek Medusa. V pojavnem okencu se je pojavilo nadaljevanje obvestila, ki pravi naslednje: “Ta račun je večkrat objavljal lažne informacije, ki so jih pregledali neodvisni preverjevalci dejstev ali so bile v nasprotju s smernicami skupnosti.” Katere so “lažne informacije” in s katerimi vsebinami se je prekršila zoper “smernice skupnosti”, aplikacija uporabniku ne navaja. Tudi če bi jih, bi se vsakemu z zdravo pametjo zdelo prej neprimerno ukinjanje resnice in ne, kot to delajo novodobna mainstream socialna omrežja – njeno prikrivanje.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...