Desna vlada na Švedskem bi privedla do tektonskih premikov v evropskem političnem prostoru

Datum:

Do migracij zadržana desnosredinska stranka Švedskih demokratov vse bolj pridobiva na vplivu. Pokazatelj za to je med drugim njena vloga pri sprožitvi glasovanja o nezaupnici vladi v švedskem parlamentu. Poznavalci tamkajšnjih političnih razmer pa so prepričani, da bi krepitev njenega vpliva v lokalnem prostoru privedla tudi do tektonskih premikov v evropskem političnem prostoru. 

                   

Ta teden je socialdemokratski premier Stefan Löfven postal prvi švedski predsednik vlade v zgodovini, ki je izgubil glasovanje o nezaupnici v Riksdagu, švedskem parlamentu. Glasovanje je spodbudil vladni predlog za odpravo nadzora najemnin in uvedbe reform prostega trga. Široko zavezništvo desnosredinskih in skrajno levih strank, je izrazilo nasprotovanje načrtom Löfvena, ki sicer vodi koalicijo Socialnih demokratov in Zelenih. Posledično se mora do ponedeljka odločiti med tremi možnostmi: lahko odstopi in razpiše splošne predčasne volitve, lahko se poskuša pogajati glede dogovora in obdržati svojo krhko koalicijo ali pa vodi manjšinsko vlado, poroča RT

Ob tem je zanimivo zlasti dejstvo, da je glasovanje o nezaupnici sprožil Jimmie Åkesson, vodja desnosredinskih Švedskih demokratov, stranke, ki slovi po svoji skepsi do migracij. V zadnjem desetletju so sicer izjemno pridobili na moči. Tako so na splošnih volitvah leta 2018 prejeli 17,5 odstotka glasov. Pred leti so dobili članstvo v EU parlamentu znotraj skupine Evropskih konservativcev in reformistov. Gre za stranko, ki danes slovi po zmernih političnih stališčih. Med desnosredinskimi švedskimi strankami pa se krepi zavezništvo, katerega cilj je privesti do odstopa Löfvenove leve koalicije. Kot kaže so v tem tednu doživele uspeh. Če bodo zaradi padca aktualne vlade razpisane predčasne volitve, potem naj bi švedski demokrati še pridobili na moči.

Predsednik Švedskih demokratov Jimmie Akesson (Foto: Twitter)

Trenutno imajo podporo, ki že nekaj časa znaša okoli 20 odstotkov. Åkesson se bo v prihodnje nedvomno zavzel za mesto svoje stranke v morebitni desnosredinski vladni koaliciji, stranka pa ima celo potencial postati druga najmočnejša stranka v parlamentu. Že zaradi tega bi bilo izjemno težko zavrniti njegovo mesto v takšni novi vladi. V preteklosti je bila stranka denimo zavezana uvedbi smrtne kazni, prav tako pa naj bi si prizadevala za izstop Švedske iz EU. V današnjem času pa si v luči problemov povezanih z ilegalnimi migracijami prizadeva za ustanovitev azilnih kampov v Afriki po vzoru Danske. In četudi v kratkem ne bo volitev, bodo zagotovo prihodnje leto. Dogajanje na Švedskem pa je pomembno za celotno EU, ker utegne vplivati na politiko drugih držav članic. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...