Direktor NIJZ Milan Krek: “Ukrepov se ne držimo dosledno! 400 do 500 okužb je s privatnih druženj, to so nepotrebne okužbe!”

Datum:

“Ostale države zapirajo šole, podaljšujejo ukrepe, zapirajo meje, pri manj okužbah kot jih ima Slovenija. Smo zelo pogumni, da sproščamo ukrepe,” je na današnji vladni novinarski konferenci dejal direktor NIJZ Milan Krek. 

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede epidemije covid-19, sta sodelovala direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek in misijonarka Zvonka Mikec iz Mozambika, ki je spregovorila o epidemioloških razmerah v tem delu Afrike. Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 4. 3. 2021 je sledeč: testiranih je bilo 5435 oseb, pozitivna je bila 881 oseba (16,2 odstotka), hospitaliziranih 521 oseba, na intenzivni negi je bilo 85 oseb, dnevno število odpuščenih iz bolnišnice je znašalo 32 osebi, umrle so štiri osebe, 7-dnevno povprečje pa znaša 780 oseb.

Pri vladi ob tem sporočajo, da “Glede na včeraj potrjene okužbe izstopajo naslednje občine: Celje 34, Žalec 23, Velenje 19, Dravograd in Šentjur 14, Ilirska Bistrica in Kočevje 13, v Domžalah 13, v Kamniku 28, v Kranju 28, Radovljica 16, Škofja Loka 14, Novo mesto 20, Trbovlje 16 … 1/2”. Kot še navajajo, je bilo V Izoli včeraj potrjenih 17 novih okužb, v Kopru pa 28. V Ljubljani 97, v Mariboru pa 31. 2/2. Opravljenih je bilo 5.435 PCR testiranj in 21.601 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 881 novih okužb. Pri vladi pa so navedli tudi sedem in 14 dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev Slovenije po statističnih regijah, 04. 03. 2021.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 4. 3. (Foto: Vlada RS, Twitter)

Direktor NIJZ Milan Krek je ob tem povedal: “V enem letu smo opravili skoraj milijon PCR testov. Od tega je bilo pozitivnih 194.165 testov. Trendi so nekoliko slabši. Pozivam vse državljane, da se držite ukrepov, da lahko šole ostanejo odprte. Trenutno nam oboleva delovno aktivna populacija. Število okuženih starejših še naprej pada,” je uvodoma dejal. V nadaljevanju pa je pojasnil, da ima Evropa novi val okužb s koronavirusom, stanje pa se slabša skoraj povsod. Novo vlogo v tej situaciji igrajo novi sevi. Na Češkem je namreč kar 80 % okužb povezanih z angleško različico.

Cepljenje ostaja prostovoljno, je pa posebej priporočljivo za učitelje 

“Češka vlada prosi ostale države za pomoč. Njihove bolnišnice so napolnjene. Več kot teden dni stojimo na mestu sedemdnevnega povprečja okužb, kar je slab pokazatelj in hitro se lahko obrnemo navzgor. R na slovenskem nivoju je več kot 1, kar pomeni, da imamo vsak dan več okuženih ljudi.” Kot je ob tem še pojasnil direktor NIJZ je cepljenje prostovoljno in nikogar ne silijo k njemu. Pri učiteljih pa pričakuje, da se cepljenja udeležijo v čim večjem številu, ker s tem zaščitijo tako sebe, kot tudi svojce in otroke v učilnici.

14 dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev Slovenije po statističnih regijah, 04. 03. 2021. (Foto: Vlada RS, Twitter)
Vrednost R v posamezni regiji. (Foto: Vlada RS, Twitter)

“Ukrepov se ne držimo dosledno. 400 do 500 okužb je iz privatnih druženj. To so nepotrebne okužbe. Bodite pozorni na delovnem mestu – nosite maske, prezračujte, odsvetujemo sestanke na podjetnih. V Sloveniji od doma dela premalo ljudi,” je še opozoril ter izrazil prepričanje, da morajo otroci ostati v šolah. Dejal je tudi, da z nošnjo maske zmanjšamo možnost širjenja okužb na minimum. Prepričan je tudi, da če hočemo doseči, da bodo učenci v šolah do konca šolskega leta, moramo upoštevati ukrepe. “Ostale države zapirajo šole, podaljšujejo ukrepe, zapirajo meje, pri manj okužbah kot jih ima Slovenija. Smo zelo pogumni, da sproščamo ukrepe.”

Misijonarka Zvonka Mikec, ki deluje v Mozambiku pa je ob tem dejala: “V Mozambiku smo že eno leto v izrednih izmerah. V naših misijonskih centrih smo za prebivalce sešili več kot tisoč mask. Včeraj je naš predsednik pozval vse državljane, da spoštujejo ukrepe. Ukrepi so podobni kot v Sloveniji. Iz Kitajske smo dobili v dar cepivo za zdravstvene delavce,” je še pojasnila tamkajšnjo situacijo ter pristavila, da je za njih v Afriki epidemija prinesla večjo potrebo po vodi, milu, čistoči, kar pa je v teh revnih državah še vedno težko dostopno.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Veliko zanimanje v Bruslju za razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo avtorja...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....