Dobro obveščeni Kangler napoveduje: NSi bo šla v koalicijo z Gibanjem Svobodo, Levica in SD ven

Datum:

“Najbolje obveščeni možakar v Mariboru” Franc Kangler je udaril z novico, ki bi lahko dobro premešala karte na političnem parketu. A je res prišlo do razprtij med Golobovo in Kučanovo frakcijo skrajne levice? Kaj se dogaja?

Še vedno sicer odmeva odmik Nove Slovenije od SDS oz. od možnosti, da bi še kdaj sodelovali v koalicijah, ki jih vodi SDS. Zdaj so udarili še z novo senzacijo – za župana bodo podprli Sašo Arsenovića, ki je na prejšnjih volitvah kandidiral s podporo pokojne SMC, zdaj pa mu je podporo izkazal Robert Golob in njegovo Gibanje Svoboda. Franc Kangler pravi, da ga vse skupaj ne preseneča, saj se že pripravljajo zametki nove skrajno levo-zmerno leve koalicije NSi + Gibanje Svoboda.

V odzivu je Kangler zapisal: “Super. To je lepo sporočilo o njih,” se je kandidat za župana Maribora Franc Kangler odzval na informacijo, da je Nova Slovenija (NSi) za vodenje občine Maribor podprla sedanjega župana Saša Arsenoviča. Kangler je ocenil še, da to dogajanje pomeni, da bo najbrž tudi rekonstrukcija vlade Roberta Goloba, ki bo poslej brez SD in Levice.

Kot je rekel, je Golob podporo Arsenoviću pogojeval s tem, da ne vzame v mestno koalicijo SD, kar naj bi pomenilo celo rekonstrukcijo vlade, ki bi bila zdaj brez Levice in Socialnih demokratov. Čeprav je videti kot kakšen scenarij iz znanstvene fantastike, takšen scenarij vendarle ni povsem nemogoč. Koketiranje med Gibanjem Svobodo in Novo Slovenijo je zadnje čase že tako intenzivno, da je ob njih zardel marsikateri podpornik tako levega kot desnega pola.

Socialistično samoupravljanje in oportunizem
Sicer je jasno, da Golob ideološko sploh ne odstopa pretirano od svojega socialistično samoupravnega silovika Luke Mesca – oba se zavzemata za progresivno davčno obdavčitev, za nepremičninski davek in za delavsko samoupravljanje pod novimi imeni. Na drugi strani pa je Golob pred tem veljal predvsem za velikega oportunista, ki je bil politično predvsem “zelene” barve – pri tem pa ne mislimo, da je bil velik okoljevarstvenik, ampak mu je bila všeč predvsem barva denarja. Po tem je zelo podoben “balkanskim šerifom” tipa Janković, Dodik in Vučiću, ki politiko razumejo predvsem kot dober poligon za biznisiranje in izčrpavanje javnih financ, socializem pa je predvsem “opij za ljudstvo”, ki mu onemogoča spregled, kakšne lopovščine se dogajajo pod površjem “bratstva in enotnosti”.

Prebujenje “žlahtne” desnice
Po eni strani je logično, da bi toksično Levico (manj verjetno pa SD) zamenjal za žlahtno desnico (ki je to le v imenu) NSi. Vsekakor bi bilo to zanj politično smelo, če želi igrati novega Drnovška in imeti malce več miru pri zakulistnih rabotah v energetiki, ki se pripravljajo. Poleg tega bo NSi poslušna, saj jih Golob ne potrebuje – bolj oni potrebujejo njega, če želijo še tri leta obdržati pozicije v državnih gospodarskih sistemih. Najbrž je računica takšna, da je bolje izkoristiti tri leta pozicije in potem izpasti iz parlamenta ter se reformirati v kakšni drugi stranki, kot pa životariti v opoziciji, na nekoristnih 7–10 odstotkih. Kako se jim bo takšna taktika dolgoročno obrestovala, pa bomo še videli.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...