[Dokument] Minister Hojs pravi, da ima Robert Golob 45 tisoč evrov plače, Golob pa, da ima sedem tisoč. Kdo govori resnico?

Datum:

“Minister Hojs je še mojo mamo prepričal. Tukaj je moja plačilna lista, ko sem še bil predsednik uprave, 7.000 neto dobim na račun,” je v četrtkovi oddaji Tarča na TV Slovenija trdil nekdanji predsednik uprave GEN-I Robert Golob. Ja, mogoče Golobova mama zlahka naseda, vendar javnost tokrat ne bo.

“Sedem tisoč neto trdi Robert Golob, da je njegova plača. Prvo vprašanje, namenjeno tudi voditeljici Tarče, je, zakaj se pogovarjamo o neto znesku? Vsak delavec, ki podpiše pogodbo o zaposlitvi, podpiše, kakšno bo imel bruto plačo, in to je njegova plača. To, kar on dobi na račun, je odvisno od mnogo dejavnikov,” je uvodoma dejal voditelj Boris Tomašič v oddaji Kdo vam laže? in ker Erike Žnidaršič (iz nekih razlogov) to Golobovo mahanje s plačilno listo o netu znesku ni zmotilo in tega seveda ni preverjala, se je voditelj odločil, da to preveri sam in deli resnico. “Minister Aleš Hojs trdi, da ima Golob 45 tisoč evrov plače, Golob pa trdi, da ima 7 tisoč evrov neto plače. Kdo govori resnico?”

Uradni podatki ne lažejo
Iz letnega poročila podjetja GEN-i za leto 2020, ker za leto 2021 poročilo še ni objavljeno, je jasno razvidno, da je fiksni del Golobove plače 75.399 evrov, gibljivi del 10.359 evrov. Za povračila stroškov je dobil 1.163 evrov, nagrada v znesku 114.986 evrov, zraven so zabeleženi še neki “drugi prejemki” v znesku 12.127 evrov, skupaj pa je to 214.034 NETO. “Toliko denarja je v enem letu Robert Golob dobil na svoj račun, kdo zdaj laže?” se sprašuje voditelj. Brez drugih prejemkov in povračila stroškov je za svoje delo prejel 200.744 neto na račun v enem letu, kar po deljenju s številom mesecev v letu znese 16.728 evrov neto. “Torej, on trdi, da je prejemal 7 tisoč evrov neto, uradni podatek pa kaže, da je mesečno prejemal 16.728 neto,” je zaključil Tomašič in dodal, da je čudno, da je voditeljica trditev o sedmih tisočakih sprejela tako ravnodušno.

Foto: posnetek zaslona

Kolikšen pa je strošek delodajalca za Goloba?
V nadaljevanju se voditelj loti tudi Golobove bruto plače in stroška delodajalca pri njegovi plači z namenom, da odgovori na vprašanje, “Koliko mora delodajalec plačati, da ima lahko tako vrhunskega strokovnjaka, kot je Robert Golob?” S spletnim programom za izračun plače, kjer je najbolj enostavno izračunati plačo, je Boris Tomašič dobil naslednje podatke: “39.608 evrov je prva bruto plača, strošek delodajalca pa je 45.985 evrov, toliko, kot je rekel Aleš Hojs,” je sklenil Tomašič in dodal, da se sprašuje, kako “Roberta Goloba na nacionalni televiziji, Erika Žnidaršič, najboljša voditeljica vseh časov in najbolj poštena, mimogrede njen oče ima podjetje, ki posluje z Golobom, ampak to nima veze, tega ni sposobna vprašati in to zadevo razčistiti.”

Ni čudno, da je elektrika tako draga
“551.820 evrov več kot pol milijona stane Robert Golob podjetje GEN-i, zato pa je elektrika tako draga. Upoštevajoč ostale stroške, ki sem jih prej odštel, pa to znese 563.608 evrov in Robert Golob je na svoj račun za leto 2020 prejel 214 tisoč evrov, ali se zavedate, kaj to pomeni?” je dejal Tomašič in dodal, da se bo v prihodnosti razkrilo tudi, da je bila večina Golobove plače nezakonita, in še huje, da je imel višjo plačo kot direktor Krke, je to, da “človek gre v politiko in ne da bi trenil, laže o svoji plači”.

Robert Golob je očitni blefer
Glede Golobove uspešnosti, o kateri je tudi sam zelo suvereno spregovoril v Tarči, ko je posmehljivo dejal, da je donosni kapital SDH 5-odstoten, medtem ko naj bi bil donosni kapital GEN-i v lanskem letu 50- odstoten se je razkril “višek sprenevedanja”, je voditelj pojasnil, saj se uspešnost podjetja lahko meri na različne načine, in sicer je na eni strani donosnost kapitala, na drugi pa dobiček na ustvarjeni promet in “Robert Golob je navadni blefer, ki pojma nima o ekonomiji očitno ali pa zavestno laže, saj ne moreš primerjati različnih branž med sabo, na primer donosnost na kapital hotelov je bistveno nižja kot donosnost podjetja, ki deluje prek spleta in za delovanje ne potrebuje nobene infrastrukture, pa saj to je vsakemu, ki je dve minuti ekonomije poslušal, jasno”, je dejal Tomašič. O svoji hvali o tem, kako ima GEN-I desetkrat večjo donosnost, je Golob očitno pozabil omeniti, kakšen kapital pravzaprav potrebuje za svoje delovanje, hkrati pa je voditelj omenil še, da je treba med seboj primerjati enake branže, “ne moreš primerjati proizvodno podjetje s trgovcem, pa ne klasičnim malim trgovcem, ampak z veletrgovcem z električno energijo, ki ima praktično ekskluzivno pravico do prodaje najcenejše elektrike!”

Je bila sploh kakšna Golobova trditev resnična?
V nadaljevanju je prišla na vrsto še tema o povečanju cene električne energije, saj Golob trdi, da je pri GEN-I cena ostala enaka, kar pa je voditelj komentiral, da “ja, elektrika ni dražja, je pa GEN-I povečal ceno poslovnim uporabnikom elektriko, celo do trikrat več, tudi brez obvestila, in ljudje ne bodo čutili podražitev, seveda ne, saj bodo drugje čutili podražitve”, je pojasnil in dodal, da je “lopovščina, da se tako poceni elektrika tako drago prodaja podjetjem, za koga, za Golobovo plačo.” In ko je Golob v Tarči tako samozavestno zatrdil, da on ne potrebuje bona za elektriko, ker ne potrebuje znižanja omrežnine, je bila to najverjetneje njegova edina resnična trditev, saj “Robertu Golobu, človeku, ki stane podjetje 45 tisoč evrov in dobi skoraj 18 tisoč evrov neto na račun vsak mesec, tistih 100 evrov res ne igra vloge”, je zaključil Tomašič.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....