Dolgoletni novinar in urednik še nikoli ni bil priča takšnim izjavam, kot jih piše Eugenija Carl

Datum:

Novinarka javne RTV Slovenija Eugenija Carl slovi po svojih pikrih in neokusnih izjavah. Tudi na račun lastnih sodelavcev. Očitno pa si sedaj po prvorazredno še domišlja, da se bo sama odločala, kaj bo in česa ne bo počela, tudi mimo vodstva zavoda. Na Facebooku je namreč sporočila, da niti slučajno ne misli prispevati k ustvarjanju nove oddaje Panorama.

                   

“Dopisniki smo dobili “befel”, da moramo delati tudi za Panoramo. Niti mrtva!” je Eugenija Carl zapisala v odzivu na svoji Facebookovi strani. Več kot očitno ji gre v nos oddaja, ki je na sporedu od 30. maja na drugem programu TV Slovenija, in obravnava izbrane dnevne dogodke iz Slovenije in sveta. S svojim domišljavim zapisom se je namreč odzvala na kritiko, ki jo je na račun oddaje in vodstva televizije nedavno izrazilo Zavezništvo za demokratično in pravično Slovenijo. Slednji menijo, da naj bi to namreč bil drag in dolgo pripravljan projekt, ki se je po ukinitvi oddaj, kot sta Studio City in Politično, izkazal za “beden ponaredek programov komercialnih televizij”, ki ne dosega programskih standardov javne radiotelevizije.

Če bi Carlova imela takšen odnos v kakšnem podjetju, bi ji kaj kmalu dali vedeti, da ne izpolnjuje delovnih dolžnosti in da lahko odide. Očitno pa si domišlja, da kot prvorazredna, čigar delo povrhu financirajo slovenska gospodinjstva, lahko izbira, kaj bo ustvarjala in česa ne. Kot dolgoletna novinarka bi resnično lahko vedela, da tako ne more biti. Dolgoletni novinar in urednik Peter Jančič je v zvezi s tem komentiral: “V službi sem bil na Večeru, Delu, pri spletnem časopisu, Siolu, bil sem član sveta RTVS in pozneje programskega sveta RTVS, a na primer, ko bi kdo kaj takega zapisal, še nisem naletel. Mrtvih nihče ne more prisiliti k ničemur, kako ji pade na pamet.”

Odgovorni urednik portala Siol Peter Jančič. (Foto: Siol)

Carlova je več kot očitno med tistimi, ki ji gredo v nos ustvarjalci Panorame in oddaja sama kot taka. Med protesti v zvezi z odhodom dolgoletnega voditelja oddaje Studio City Marcela Štefančiča se je namreč oglasila voditeljica novega informativnega bloka na RTVS Andreja Gregorič, ki je dala vedeti, da nekatere sodelavce moti, da so se priključili ustvarjanju oddaje Panorama. “Ja, stavka na RTV-ju je potrebna. Ker veliko potez vzbuja skrb. Niso pa za to, da se opozarja na zahteve ali stranpoti, dovoljena vsa sredstva. Med najmanj sprejemljivimi so tista, ki lažnivo in hinavsko blatijo sodelavce,” je povedala kritično. Pri tem pa ni podrobno razkrila tistih, ki že mesece izražajo posmeh in prezir, plazove žaljivk in zmerljivk. Na zapis Gregorčičeve se je odzvalo nekaj sodelavcev, ki so se očitno našli v njeni izpovedi, med drugim tudi Carlova, ki je napisala, da se ji zdi škoda, da so se nekateri, sicer dobri novinarji, prodali za višji plačni razred. To ni karierni napredek, to je oportunizem, je ocenila. “Da o tistih, ki so popolnili uredniški odbor odgovorne urednice info, niti ne razpravljam. Imenujem jih pomočniki uničenja TVS,” je še pripomnila.

Andreja Gregorič (Foto: Facebook AG)

Javna kritika sodelavcev je kot njen nacionalni šport
V preteklosti je Carlova napisala že marsikateri krut komentar na račun svojih sodelavcev. Med njenimi žrtvami so se znašli Jože Možina, Nejc Krevs, Rosvita Pesek, celo Tanja Starič. Možino in enega izmed njegovih intervjujev je celo dobesedno raztrgala z naslednjimi besedami: “Dodajam: Intervju, ki potrebuje najbližji kontejner za nevarne odpadke”. Krevsa, ki je bil kritičen, da je njegov intervju z izraelskim veleposlanikom cenzurirala takratna odgovorna urednica Manica Janežič Ambrožič, pa je žaljivo označila kot mlečnozobca. Zapisala je namreč: “Ko mlečnozobec povprečnega novinarstva, a očitno eksplodirane ambicioznosti in ega, javno vrešči o cenzuri, ki seveda to ni bila, se TV (škodljive) bizarke pišejo kar same.” Na Staričevo se je Carlova spravila, ker jo je očitno zmotilo, kako je v oddaji gostila Aleksandro Pivec in  nekdanjo poslanko SMC Matejo Udovč, ki je prestopila v njeno stranko. Ustvarjalce oddaje Odmevi je namreč obtožila, da naj bi “furali propagando za satelite”. Peskova je med tistimi, ki je Carlovi dala vedeti, da ima dovolj njenih metod javnih kritik svojih sodelavcev. “Evgenija, žal mi je. Dovolj te imam,” je dejala, potem ko se je Carlova obregnila ob poročanje Peskove v zvezi z odstopom Mira Cerarja z mesta premierja. Zmotilo jo je namreč, da je prek telefona gostila tudi prvaka opozicijske SDS Janeza Janšo. Ni namreč nobena skrivnost, da Carlova Janše preprosto ne prenese, tega pa tudi ne poskuša skriti.

Ker je Carlova novinarka javne televizije, se od nje upravičeno pričakuje, da  skladno s poslanstvom delovanja RTVS deluje strokovno in profesionalno. Ne pa, da poroča tako, kot ji paše in kar ji paše. Seveda ima vso pravico, da odide, če ji nekaj ne ustreza, in ustvari svoj medij, kjer bo vse tako, kot si bo zamislila.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...