Donald Trump se je odločil islamistom “zaviti vrat”

Datum:

Novi ameriški predsednik največjo grožnjo za človeštvo vidi v Islamski državi, za katero so mnogi prepričani, da bi Trump lahko celo oblikoval mednarodno koalicijo, v katero bi bili vključeni tako Rusija kot Kitajska. 

Novoizvoljeni ameriški predsednik v Islamski državi zagotovo vidi velikansko grožnjo za celotno človeštvo, medtem ko v Rusiji in njenem predsedniku po vsej verjetnosti le-te ne opaža, saj je po Trumpovem hladna vojna stvar preteklega stoletja. Evroskeptični britanski politik Paul Nuttall je hkrati prepričan, da bo Trump oblikoval mednarodno koalicijo za boj proti Islamski državi, poroča Sunday Express.

Globalna naveza proti ISIS skupaj z Rusijo in Kitajsko
Domneva se celo, da bi Trump lahko ustanovil mednarodno koalicijo, v kateri bi imeli svoje mesto tako Rusi kot tudi Kitajci. Obenem se poudarja, da režim predsednika Assada ni idealen in še manj demokratičen, vendar pa politika sirskega predsednika ne predstavlja resne grožnje svetu, medtem ko islamski fundamentalizem to zagotovo.

Dobro za Veliko Britanijo, slabo za EU
Obenem se domneva, da bo Trump še okrepil že tako tesne odnose med ZDA in Veliko Britanijo, hkrati pa bi to lahko okrepilo britansko pozicijo v pogajanjih z Brusljem. Zaradi Trumpove probritanske naravnanosti se domneva, da bi lahko z Veliko Britanijo okrepil gospodarsko sodelovanje, kar pa bi lahko pomenilo poslabšanje sodelovanja z Evropsko unijo, ki bi se lahko na področju trgovinskega sodelovanja znašla na drugem mestu.

Trumpova zmaga in Brexit imata nekaj skupnega – nezadovoljstvo ljudi nad vladajočo elito!
V javnosti se celo povezuje zadnje ameriške predsedniške volitve z Brexitom, saj niti eno niti drugo ni bilo povsem pričakovano in gre za nekakšen upor proti vladajoči politični eliti. Ta upor gre sicer zaznati v številnih zahodnih državah, med drugim v Franciji, Avstriji in na Švedskem. Gre za upor, ki ga je zaznati tako med privrženci levih politikov, kot tudi tistih, ki podpirajo desne politične struje. Govori se celo o tektonskih političnih premikih, ki bi lahko zastavili nove smernice za celotno stoletje na političnem področju.

Ljudje si iskreno želijo resničnih sprememb
Tako Brexit kot Trumpovo zmago pa združuje predvsem to, da so ju izglasovali razočarani predstavniki delavskega razreda. Med slednjimi in politično elito se je namreč v zadnjem času razvil velik prepad. Preprosti ljudje imajo namreč občutek, da jih njihovi politiki ne slišijo in ne razumejo. Tako Donald Trump pravzaprav predstavlja željo po resničnih spremembah, s katerimi bi se odgovorilo na potrebe ljudi.

Domen Mezeg

 

 

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...