Dr. Muževič: Ustavni sodniki dokazali, da ne poznajo vsebine, o kateri so odločali

Datum:

V luči objave, da je Ustavno sodišče RS prepovedalo podaljševanje koncesij v zdravstvu (kljub temu, da menjava osebnega zdravnika pomeni za par let 30 odstotno večjo umrljivost bolnikov), je po besedah zdravnika in predsednika sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um Igorja Muževiča ostalo spregledano bistvo: “US je uradno prepovedalo delo nad 48 ur na teden. Zaradi varnosti bolnikov.” Muževič meni, da so sodniki z omenjeno odločitvijo dokazali, da ne poznajo vsebine, o kateri so odločali.

Zdravstveni delavci ne smejo delati več kot 48 ur na teden, je odločilo Ustavno sodišče RS. Sicer je res, da so v preteklosti zdravstvene organizacije zahtevale, da bi se delovni čas zdravnikom zmanjšal na 48 ur, a vendarle so ob tem opozarjale, da bi se zdravstvo ustavilo, če bi do tega tudi prišlo. Zdravnik Igor Muževič je za N1 povedal, da odločitev Ustavnega sodišča RS predstavlja zgodovinski dan za slovensko zdravstvo. Ob tem je napovedal, da bo Praktik.um na podlagi omenjene odločbe inšpektoratu za delo poslal prijave zoper vse zaposlovalce v slovenskem zdravstvu. “Ustavni sodniki ne vedo, kaj so naredili. Dejansko so zagotovili hitro izvedbo zdravstvene reforme,” je ocenil.

Že dlje časa lahko poslušamo opozorilo, da v slovenskem zdravstvu primanjkuje zdravnikov, zato ti tudi tako veliko delajo. Tako kot za ostale delavce tudi za zdravnike sedaj velja, da lahko delajo več kot 48 ur na teden le v primeru, če s tem soglašajo. Kot kaže, pa se temu bliža konec, saj po odločitvi ustavnih sodnikov daljši delovni teden ne bo možen niti ob soglasju delavca. Delo, ki presega več kot 48 ur na teden, lahko po mnenju sodnikov povzroči delavčevo nezadovoljstvo in negativno vpliva na njegovo produktivnost ter na obseg opravljenega dela. “Delavci potrebujejo zadosten počitek, saj s tem povečujejo lastno varnost in izboljšujejo svoje zdravje. Počitek zdravnikov pa koristi tudi zdravju in varnosti pacientov,” so ob tem še dodali.

Zdravstvo bi se sesulo
Ko je bilo sicer govora o postavljanju zahtev okoli izboljšanja položaja zdravnikov, se je v preteklosti omenjalo evropsko direktivo, ki med drugim določa, da  povprečni delovni čas za sedemdnevno obdobje vključno z nadurami ne sme presegati 48 ur. Čeprav so se Mladi zdravniki zavzemali za delovnik, ki bi trajal 48 ur, pa so ob tem hkrati opozarjali, da to v kratkem času ni mogoče doseči. Ortoped Vasja Kašnik je tako med drugim dejal: “Če bi vztrajali pri 48-urni tedenski delovni obveznosti, bi se zdravstvo ustavilo.”

Ustavno sodišče RS. (Foto: STA)

“Na žalost so ustavni sodniki dokazali, da ne poznajo vsebine, o kateri so odločali. Če bi jo, bi morali oceniti, da je utrujen zdravnik boljši kot zdravnik, ki ga ni. Ne morem verjeti, da tako pomembne spremembe sprejemajo tako lahkotno,” je ocenil Muževič in medtem opozoril, da so ustavni sodniki v povezavi z isto odločbo razveljavili postopek podaljšanja koncesijskih pogodb v zdravstveni dejavnosti. “Koncesije se bodo podaljševale na enak način, kot se podeljujejo nove, kar bi lahko vodilo do stanja, ko bi več zdravnikov oziroma podjetji koncesije izgubilo. Največ koncesij je na področju družinske medicine, koncesionarji pa opravljajo naloge izbranih zdravnikov. Očitno ustavni sodniki niso vedeli, da menjava osebnega zdravnika pomeni za par let 30-odstotno večjo umrljivost bolnikov, ker se pri odločitvi o koncesijah niso vprašali o varnosti in zdravju pacientov,” je komentiral Muževič.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...