Dr. Potočnik: Nastop ministrice je pokazal, da je Ministrstvo za zdravje čoln brez krmarja

Datum:

Slovenija je po besedah zdravnika dr. Federica V. Potočnika tik pred najhujšo zdravstveno krizo doslej. “Ves čas Golobova vlada ignorira naša opozorila, da se je treba lotiti problemov v zdravstvenem sistemu. Ne samo, da so obljubo o zdravstveni reformi požrli, ampak so tudi podpisane dogovore eno leto svaljkali po predalih in jih sedaj ignorirajo, krivdo pa valijo na nas, zdravnike,” je kritičen. 

Medtem ko se pogajanja s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ne premaknejo, se stanje v zdravstvu zaostruje. Vlada pa medtem vztrajno kaže s prstom na zdravnike in odprte rane prikriva z obliži, kot je reorganizacija dela in preklic soglasij za delo zdravnikov pri drugih izvajalcih. Marsikdo pa medtem pogreša aktivnejšo prisotnost ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel, ki se je namesto udeležbe na seji vlade o zdravstvu tik pred zaostritvijo stavke odločila za premor v obliki dopusta. Nato pa je ta očitno zaradi pritiska javnosti v torek le sklicala tiskovno konferenco, kjer ni povedala nič novega. Po 3 minutah jo je zapustila, pri čemer ni želela odgovoriti na niti eno novinarsko vprašanje.

Spomnimo. Tako kot Fides je tudi Potočnik pred dnevi na družabnem omrežju X izrazil svojo kritiko na račun predlaganih ukrepov, ki naj bi bili namenjeni zaščiti javnega zdravstvenega sistema. Potočnik je pojasnil, da je kader na vseh koncih na maksimumu že leta, rezerve pa ni. 48h/teden pomeni, da zdravnikov po treh tednih več ne bo. Noben ukrep prerazporejanja ne pije vode, če kadra fizično ne bo,” je izpostavil in dodal, da so popolnoma nesposobni, kar je nevarno. Kot je dejal, je ta nesposobna vlada od vseh možnih ukrepov izbrala najslabšega. Za izmensko delo se po njegovih besedah rabi več kadra. V zvezi z združevanjem delovišč je pojasnil, da bodo iz dveh preobremenjenih ambulant naredili eno superpreobremenjeno, in dodal, da ukinitev dežurnih mest pomeni slabšo dostopnost. “Prvaki v streljanju v koleno.”

Zdravstveni sistem diha na škrge
Po toliko letih zanemarjenja zdravstveni sistem sedaj po Potočnikovih besedah diha na škrge in to zato, ker premalo zdravnikov opravlja preveč dela. “Ob tako žaljivem odnosu Golobove vlade smo se odločili, da ne bomo več delali prekomerno, ampak le toliko, kot vsi ostali državljani. Veste, tudi mi imamo dovolj,” je pojasnil za Novo24TV in dodal, da se mu zdi šokantno, da se vlada ob takšni krizi vede tako neprofesionalno.

Slabše bo, kot če teh ukrepov sploh ne bi bilo
Kot pravi zdravnik, je ministrica višek tega dogajanja: “Oseba, ki ne obvlada razmer in se skriva pred odgovornostjo.” Njen torkov nastop je po njegovih besedah pokazal, da je Ministrstvo za zdravje čoln brez krmarja. “Ko smo tik pred najbolj resnimi trenutki za slovensko zdravstvo, vladni predstavniki in režimski mediji zapravljajo energijo, da bi zdravnikom škodovali, kot da smo mi krivi za njihovo nesposobnost.”

Foto: Nova24TV

Potočnik meni, da jim seveda gre za to, da bi imeli “vse ljudi pod kontrolo kot v starih časih, saj levičarji sovražijo vse, česar ne morejo kontrolirati, od zasebnih zdravnikov do katoliških šol, od svobodnih medijev do uspešnih gospodarstvenikov”. Poudarja, da je Golobova vlada zavozila vse, česar se je lotila v tem mandatu. Enako pa je tudi z ukrepi, ki so jih te dni sprejeli. “Slabše bo, kot če teh ukrepov sploh ne bi bilo,” poudarja in se sprašuje, kako dolgo bodo delali državljanom škodo. “Če bi volitve bile že to nedeljo, je prepozno,” je zaključil.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najbolj prepoznavnih in obiskanih naravnih vrednot...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...