Drage gospe in gospodične, prav rad vam na strošek moje denarnice plačam kavo, a sem odločno proti, da država v imenu “menstrualne pravičnosti” uporabi moj denar, da lahko kupi za vas brezplačne higienske pripomočke

Datum:

Če je nekaj “človekova potreba”, še ne pomeni, da so drugi dolžni, da ti plačujejo zadovoljevanje te potrebe. Najmanj to pomeni, da država prek davkov ukrade denar enim, da bi ugodila drugim. Z zagotavljanjem tako imenovane menstrualne pravičnosti ni nič drugače.

Ta norost, ki predpostavlja, da je “menstrualna pravičnost” vprašanje “pravičnosti v zdravju” in del boja proti “menstrualni revščini”, je konec tedna potrkala na vrata Slovenije: Golobova vlada je podprla postopno uvajanje brezplačnih higienskih pripomočkov za ženske (damskih vložkov in tamponov) v javnih ustanovah in bo preučila možnost financiranja. Kakopak, saj imamo tudi svetovni dan menstrualne higiene (28. maj).

Pred leti je skrajna feministična skupina, ki se je poimenovala “Krvavelo bo”, pozvala ženske, naj na družbenih omrežjih pokažejo svoje z menstrualno krvjo umazane hlačke ali hlače. Na ta način naj bi ženske opozorile, da nimajo denarja za nakup vložkov ali tamponov. Ker polovico človeštva “prizadene” menstruacija, je nekako logično, da je brezplačna zaščita samoumevna, so menile. “Naj teče naša kri proti menstrualni revščini,” je bil njihov slogan.

No, za njihove želje je bil posluh držav zelo različen. Medtem ko je Škotska z zakonom določila, da so higienski vložki in tamponi za ženske brezplačni, je brazilski predsednik Jair Bolsonaro z vetom preprečil tovrstno potratnost države. Slovenija je zahtevam delno popustila lani, ko je vlada za higienske vložke in tampone določila nižjo stopnjo DDV, zdaj pa se nam obeta popolna “menstrualna pravičnost” v javnih ustanovah. Pobudnici predloga sta predsedstvi Dijaške organizacije Slovenije in Študentske organizacije Slovenije, brezplačne menstrualne higienske pripomočke pa bi se plačevalo bodisi iz državnega proračuna bodisi iz proračunov posameznih izobraževalnih ustanov.

Foto: iStock

Argumenta sta dva: (prvič), dostop do menstrualnih izdelkov je “temeljna človekova potreba” (in drugič), v toaletnih prostorih sta tako ali tako brezplačno dostopna toaletni papir in milo. Organizaciji očitno mešata tisto, kar levičarji zelo rado počno s temeljnimi človekovimi pravicami in svoboščinami. Ne razumejo (ali nočejo razumeti), da temeljna človekova potreba ni temeljna človekova pravica ali svoboščina, ki je človeku zagotovljena že s tem, ko obstaja kot človek. Organizaciji z brezplačnimi menstrualnimi higienskimi pripomočki zahtevata tujo lastnino, čeprav ni nihče dolžan nikomur zagotoviti dobrine (proizvoda, storitve) zgolj zaradi dejstva, da nekdo drug obstaja. Obstaja le pravica posameznika do svobode pred prisilo. In zagotavljanje teh pripomočkov bo storjeno s silo – prisilno jih bomo (kot vse druge javne dobrine) plačevali neto davkoplačevalci, se pravi zaposleni v realnem sektorju (v javnem sektorju so zaposleni bruto davkoplačevalci). Poleg vsega dostop do menstrualnih izdelkov ni “temeljna človekova potreba”, ampak je “ženska potreba”. Torej bo vlada neki skupini zagotovila neko dobrino, ki jo bo plačala druga skupina. Če smo v pravni državi pred zakonom vsi enaki (in to je edina enakost), potem si take diskriminacije moških vlada ne bi smela privoščiti.

Tudi argument, da sta v toaletnih prostorih brezplačno dostopna milo in toaletni papir, ne zdrži resne kritike. Kaj pa moški higienski pripomočki? Po tej logiki bi morali biti v moških toaletah brezplačno dostopni pena za britje, britvice, losjon po britju in obliži za primer, če se z britvico kdo poreže. Seveda bo kdo rekel, da si moški lahko vedno pustijo rasti brade, ker je to naravno stanje. Tudi menstruacija je povsem naravna, je pač značilna za ženske. Zato menstruacija nima prav nobene zveze z zdravjem (ženska z menstruacijo ni bolna), ženska v tem primeru ni nikakršna žrtev, kot želijo to aktivisti prikazati. Kot je spolnost intimna zadeva vsakega posameznika, je menstruacija intimna zadeva vsake ženske. Slednje so higienske pripomočke včasih nosile s seboj, novodobne pa zdaj očitno menijo, da jim to mora biti brezplačno dostopno vedno in povsod. Zato se bolj zdi, da je vse skupaj nekakšen neznosen in prebujeni feministični ekshibicionizem, kjer se javnosti razgaljajo menstrualni ciklusi. Spodobnosti praktično ni več, vse postaja javno. Tudi tako intimne zadeve. In samo še vprašanje časa je, kdaj bomo imeli tudi v Sloveniji (poleg dekadentne parade ponosa) kot demonstracijo najboljšega okusa – Festival vulve.

Pravica do brezplačne zadovoljitve potrebe po menstrualnih pripomočkih spada v kategorijo izmišljenih “pozitivnih” pravic in potreb, ki pravzaprav pomenijo pravico do lastnine drugih ljudi in prisilo teh oseb, da opravijo neko delo za druge. Zato tudi pravica do zdravstvenega varstva, na katero se levica tako rada sklicuje, ni temeljna človekova pravica in svoboščina.

Drage gospe in gospodične, prav rad vam na strošek moje denarnice plačam kavo ali vam kaj podarim. A nikakor ne podpiram nekaj, kjer mi država vzame in potem kupi vam. Tudi vam najbrž ni vseeno, da bi uporabljale nekaj, kar je država s prisilo nekomu vzela, da bi dala samo vam – izključno zato, ker ste pač ženske.

Kavarna Hayek

Sorodno

Zadnji prispevki

V berlinskih bazenih bo zaradi migrantov potrebna posebna aplikacija

Na zunanjih nemških bazenih bodo primorani prihajajočo poletno sezono...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...