Jančič: Normalna oblast v demokratični državi ne poskuša uničiti vsega, kar ni na njeni politični liniji. Razen v diktaturah

Datum:

“Ko sem vodil skupino, ki je nekoč pripravljala veljavni kodeks novinarske etike, nam na misel ni prišlo, da bi v kodeks zapisali tudi, da novinar ne sme imeti vzporednih podjetij, na katera bi mu za storitve plačevali tisti, o katerih poroča. To je samoumevno, da se ne sme. Ali pa, da bi zapisali, da novinar ne sme v parlamentu delati za politike, če poroča o politikih. Kot bi zdaj novinar Necenzurirano Tomaž Modic delal za preiskovalno komisijo, ki jo ustanavlja golobova vladna koalicija,” je zapisal urednik Siola Peter Jančič v kolumni z naslovom Necenzurirana slika Roberta Goloba.

Peter Jančič je v svoji kolumni spomnil na intervju, ki so ga na Siolu opravili s predsedniško kandidatko Natašo Pirc Musar, ta je namreč – in  to že pred odločitvijo vladajočih, da bodo za preiskovanje financiranja medijev in novinarjev najeli novinarja Necenzuriranih Tomaža Modica, dejala: “To je slabo. Da se je to zgodilo, za gospoda Goloba zagotovo ni dobro. To, da se medijski mir kupuje, da se plača medijski napad na drugače misleče, je nekaj, kar prakticira Požareport, Nova24TV in zdaj tudi Reporter in Necenzurirano. Je to novinarstvo? Odgovor je ne.”

“Pirc Musarjeva ima z mediji izkušnje. Nekoč je bila novinarka RTVS, dolga leta je bila informacijska pooblaščenka, izvoljena je bila celo za generalno direktorico RTVS, a funkcije ni prevzela, je pa od poznejšega direktorja Igorja Kadunca po poravnavi za krivico, ki naj bi se ji s tem zgodila, dobila 70 tisoč evrov odškodnine,” je še spomnil Jančič ter nadaljeval, da je kot odvetnica sodelovala v tožbah proti novinarjem. Tudi Bojanu Požarju. Njene izjave o necenzuriranih so močno odmevale predvsem na levi, ker Pirc Musarjeva tja spada. Njeno kandidaturo sta podprla Milan Kučan in Danilo Türk. Pri medijih pa Pirc Musarjeva pač ve, da ni vse zastonj in da se “financiranja” dogajajo.

Primož Criman, Vesna Vuković in Tomaž Modic. (Foto: Necenzurirano)

“Če novinarje vzporedno plačujejo politiki ali podjetniki, ti pa to prikrivajo, je to bolj prostitucija kot novinarstvo. Tu ima Pirc Musarjeva prav. In ker je pred volitvami Primož Cirman vodil javne pogovore, ki so bili del kampanje Goloba, tudi Cirman dobro ve, o čem govorimo. Pa ljudje tudi. /…/ Oblast v normalnih državah se praviloma trudi, da obstajajo nazorsko različni mediji. Brez financiranja jih ni. Normalna oblast v demokratični državi ne poskuša uničiti vsega, kar ni na njeni politični liniji. Razen v diktaturah. Primož Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic so zasebni podjetniki na področju novinarstva, ki predstavlja nov tip novinarstva, ki ruši zadnja desetletja veljavna pravila. So necenzurirana podoba vladanja Roberta Goloba.”

Jančič je v nadaljevanju kolumne pojasnil, da je bilo vprašanje Pirc Musarjevi sicer o konkretnih nakazilih iz Gen-i podjetju Vukovićeve, v odgovor je kandidatka vključila kar celo vrsto medijev. Zaradi ocene Pirc Musarjeve o nepojasnjenih plačilih je Bojan Požar napovedal celo tožbo, če kandidatka ne dokaže svojih trditev. Precej nenavadno se je po Jančičevih besedah za Siol.net odzval urednik portala Necenzurirano Cirman, ki je o odgovoru predsedniške kandidatke za Siol.net dejal: “Konstrukta v intervjuju s hudo obtožbo pred objavo niste skušali preveriti oziroma pridobiti odziva prizadetih, s čimer ste med drugim kršili novinarski kodeks.” Nikjer na svetu novinarji in uredniki ne ustavljajo objav intervjujev s kandidati za najvišje funkcije, da bi pridobili odzive na izjave zasebnih novinarskih podjetnikov.

Izjava Cirmana je še dodatno zanimiva, ker tudi ni res, da nismo preverjali,” je še pojasnil Jančič, ki je poudaril, da si na Siolu že več mesecev prizadevajo dobiti pojasnila, zakaj je Gen-i plačeval podjetju Vesne Vuković. Je bilo to za oglase, svetovanja, zbiranje informacij, za črnjenje Golobovih konkurentov ali za kaj čisto drugega? Pojasnila še vedno pričakujejo od Roberta Goloba in Gen-I. “Informacijska pooblaščenka nam je sporočila, da po zakonu Golob in Gen-i niso dolžni nič povedati, ker so zasebno podjetje. A v primeru, če ne odgovorijo, ostane javni sum zlorabe,” je izpostavil urednik portala.

“Odgovore pa vsaj nekoliko pričakujemo tudi od Necenzuriranih, čeprav ti ne vladajo, ne obračajo državnega denarja in so res le zasebni podjetniki. Niso državna energetika. Ne prodajajo skoraj celotne elektrike, proizvedene v naši edini nuklearki. Kot Gen-i. Pri Golobu gre zdaj tudi za pomembnega politika in veliko državno podjetje. Primož Cirman, Vesna Vukovič in Tomaž Modic so finančno veliko manjši in se odgovorom lahko izognejo. A potem naj ne očitajo, da nismo preverjali. Ker to ni res. Doslej pa pač niso pojasnili, zakaj so bila nakazila. Tudi zdaj, ko nas Cirman obtožuje kršitve kodeksa etike, ni izkoristil priložnosti, da bi pojasnil. Z zmerjanjem drugih nam kaže vzorec ravnanja vladajočih, ki smo mu priča tudi s komisijo Mojce Šetinc Pašek.

(Foto: Facebook)

Preiskava Mojce Pašek Šetinc, v kateri bo pomagal Modic, je neobičajna
“Preiskovalne komisije v parlamentu so običajno namenjene nadzoru ravnanja vlade. Da vlada z večino v parlamentu ta inštrument uporablja za nadzor opozicije, je nenavadno. Vladajoči nadzorujejo opozicijo. Kot da nimajo že dovolj oblasti.” A to ni prvič, je spomnil Jančič: “V preteklosti je podobne preiskave že vodil Muscolo Jani Möderndorfer. A niso vse vlade ravnale tako. Če so iz vlade Janeza Janše pred letom le kritizirali medije, so to iz leve celo internacionalizirali kot napad na svobodo vsega mogočega. Bruselj je bil zasut s protesti o diktaturi in koncu demokracije. Zdaj pa smo priča preiskovalnim komisijam za do vlade kritične medije, odstavljanju vseh šefov na RTVS po postopku za izredne razmere … A imamo enake standarde pri tožarjenjih v tujini?

Po kodeksu etike mora novinar razkriti konflikte interesov
Dejstvo je torej, da so iz podjetij na področju državne energetike plačevali podjetju Vukovićeve. Ker nihče noče pojasniti, zakaj, je javni vtis pač, da je šlo za plačevanje črnjenja političnih nasprotnikov. “Da ostrejših besed, denimo o zlorabi javnega denarja in funkcij, ne uporabim,” je ob tem dodal Jančič. A takšna paradržavna plačila niso popolna novost. V preteklosti so dobavitelji državnega zdravstva, ki se jim je zaradi preplačil zdravil in materiala dobro godilo, že skrbeli za Mladino Gregorja Repovža. S podjetjem omenjene novinarke so ob Gen-i poslovala tudi druga podjetja. Denimo, Gorenje, Adventure Investments in Brio. Gorenje je nakazila priznalo in pojasnilo. Primož Cirman se po Jančičevem prepričanju moti, ko meni, da mu ni treba nič pojasniti javnosti in medijski skupnosti, če že govori o novinarski etiki. Plačila podjetju Vukovičeve so nakazovala podjetja, o katerih so poročali, ko so Cirman, Vukovićeva in Modic še delali za Siol. Pa tudi pozneje. Po kodeksu etike mora novinar razkriti konflikte interesov. Če te nekdo plačuje in o njem pišeš, je to konflikt interesov. Da je podjetju novinarke portala necenzuriranih usluge plačeval Golob iz Gen-i, pa Gorenje in še kdo, bi morali ti sami razkriti svojim bralcem.

Foto: Twitter/Ona ve

“Za zdaj najresnejša protikandidatka Pirc Musarjeve na levi Marta Kos je medijsko vplivna tudi brez plačil: njen brat Drago je poročen z odgovorno urednico POPTV Tjašo Slokar, v času Janeza Drnovška je Kosova, ki je bila nekoč tudi novinarka RTVS, vodila Ukom in medije že zaradi tega pozna. Je neke vrste Uroš Urbanija. Le da je Kosovo Drnovšek odstavil, ko sta se z bratom Dragom Kosom preveč zaplezala v intrige proti takrat koalicijskemu partnerju LDS Marjanu Podobniku. UrbanijeJanša ni odstavil,” je še med drugim Jančič zapisal v svoji kolumni, ki je v celoti dostopna tukaj

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...