Države EU pripravljajo prehod na “osebna” potovalna pravila

Datum:

Države EU se pripravljajo na prehod na pravila o potovanju. Novi pristop bi se osredotočil na zdravstveno tveganje posameznega potnika in ne na njegovo državo odhoda. Trije diplomati EU so v četrtek povedali, da se države EU pripravljajo na nov pristop k potovanjem znotraj bloka zaradi pandemije, pri čemer se bodo osredotočile na zdravstveno tveganje posameznega potnika in ne na njegovo državo odhoda.

V skladu s posodobljenimi nezavezujočimi pravili se potniki s potrdilom covid ne bi morali dodatno testirati ali podvreči karanteni. Vendar bi države še vedno lahko uvedle dodatne ukrepe za potovanja z območij, ki so na zemljevidu koronavirusov Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni označena s “temno rdečo barvo”, kar pomeni visoko tveganje – ta status trenutno zajema večino EU.

Barve na zemljevidu odražajo tveganje za zdravje, saj so upoštevani novi primeri število testiranj in stopnja pozitivnosti. Po spremembi bo zemljevid upošteval tudi stopnjo cepljenja v regiji. Eden od diplomatov EU je dejal, da se o predlaganih spremembah zemljevida še vedno razpravlja. Nova metoda sledi novembrskemu predlogu Komisije, da se pri potovanjih znotraj EU uporabi “pristop na podlagi oseb”, kar pomeni, da za osebe s potrdilom covid “načeloma ne bi smele veljati dodatne omejitve potovanja, ne glede na to, od kod v Evropsko unijo prihajajo”.

Države so zaradi negotovosti glede učinka različice omikron s posodobitvijo pravil počakale. Cilj je, da države članice novo priporočilo sprejmejo na zasedanju Sveta za splošne zadeve prihodnji torek.

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada odpira nove kapacitete za migrante – bo sledil upor?

Za nastanitve vlagateljev namere in prosilcev za mednarodno zaščito...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...