Države po svetu uvajajo vse strožje ukrepe, da bi zajezile covid-19

Datum:

Države po celem svetu uvajajo vse strožje ukrepe, da bi zajezile širjenje novega koronavirusa. V Španiji tako lahko na delo hodijo le še tisti, ki so zaposleni na področju zdravja in medicinske oskrbe, varnosti, energije, telekomunikacij in hrane. V Mehiki pa so razglasili izredne razmere.

                   

V Španiji z zadnjim marcem stopajo v veljavo še ostrejši ukrepi v boju proti novemu koronavirusu. Vse do 9. aprila bodo prekinjene vse nenujne dejavnosti, kar pomeni, da bo prekinjena vsa proizvodnja, ki ni nujna, prav tako je vlada španskega premierja Sancheza zapovedala zaprtje vseh gradbišč. Zaposleni, ki zaradi narave dela ne morejo delati od doma, bodo ostali doma in tudi dobili plačo, izgubljene ure pa bodo nadomeščali kasneje, piše StaEuronews pa v najnovejšem članku razkriva, da je Španija že prehitela Kitajsko po številu potrjenih okužb s koronavirusom. V ponedeljek je bila ta številka v Španiji 85.195, število žrtev pa se je povzpelo na 7340. V Španiji torej lahko do nadaljnjega na delo hodijo le tisti zaposleni, ki delajo v sektorjih, kot so zdravje, varnost, energija, telekomunikacije, hrana in medicinski pripomočki, piše Euronews.

V Mehiki razglasili izredne razmere
Resno se z novim koronavirusom spoprijemajo tudi v Mehiki, kjer so v ponedeljek razglasili izredne zdravstvene razmere, ki bodo v veljavi vsaj do 30. aprila. NY Post poroča, da je v Mehiki trenutno zabeleženih 1.094 primerov obolelih za koronavirusom in 28 smrtnih primerov. Medtem ko v Španiji štejejo mrtve že v tisočih, v Mehiki pa le v nekaj desetih, je očitno, da Mehika noče po španskem scenariju, saj je zunanji minister Marcelo Ebrard razglasil izredno zdravstveno stanje.

Foto: epa

Vsi, ki so starejši od 60 let, in ranljive skupine, kot so nosečnice, sladkorni bolniki, srčni bolniki in tisti s povišanim pritiskom, morajo obvezno upoštevati navodilo, da ne zapuščajo svojega doma, piše Reuters. Novi ukrepi vključujejo tudi omejitve zbiranja ljudi – to je omejeno na 50 oseb. Tako kot v Španiji so tudi v Mehiki napovedali prekinitev opravljanja vseh nenujnih dejavnosti tako v zasebnem kot tudi v javnem sektorju. Financial Times pa danes poroča o tem, kako zelo se mehiška oblast bori, da bi obdržala ekonomijo živo. Visoka stopnja revščine jih poziva h kuponom za hrano, malim podjetjem pa naj bi namenili državna posojila.

Marjanca Scheicher

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...