Države ustavljajo financiranje agencije Združenih narodov za palestinske begunce

Datum:

Zaradi obtožb o vpletenosti agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) v napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani so ZDA, Kanada, Avstralija, Velika Britanija in Italija začasno ustavile financiranje agencije. Leva Golobova vlada je tej organizaciji v letu 2023 namenila kar 800 tisoč evrov.

Vodja UNRWA Philippe Lazzarini je v petek sporočil, da so izraelske oblasti agencijo obvestile o domnevni vpletenosti več njenih zaposlenih v napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani. Da bi zaščitil sposobnost agencije, da še naprej dostavlja humanitarno pomoč, jih je takoj odpustil, uvedli pa so tudi preiskavo.

 

Lazzarini je zagotovil, da bodo vsi zaposleni, ki so bili vpleteni v teroristična dejanja, za to odgovarjali, tudi na sodišču. Pri tem je spomnil, da sta od humanitarne pomoči agencije od začetka vojne med Hamasom in Izraelom odvisna dva milijona prebivalcev območja Gaze.

Velike države ustavile financiranje
Zaradi domnevne vpletenosti 12 uslužbencev UNRWA v teroristični napad Hamasa na Izrael so ZDA, Kanada, Avstralija, Velika Britanija in Italija začasno ustavile financiranje agencije, medtem ko preučujejo te obtožbe in ukrepe ZN.

Kanada te obtožbe jemlje izredno resno in pri tem vprašanju tesno sodeluje z UNRWA in drugimi donatorji. Če se bodo obtožbe izkazale za resnične, pričakujemo, da bo UNRWA nemudoma ukrepala proti tistim, za katere bo ugotovljeno, da so sodelovali v terorističnih napadih Hamasa,” je v petek sporočil kanadski minister za mednarodni razvoj Ahmed Hussen.

Podobno je danes izjavila tudi avstralska zunanja ministrica Penny Wong, ki je še opozorila na življenjsko pomembno delo UNRWA v Gazi in dodala, da “agencija zagotavlja bistvene storitve tistim, ki jih potrebujejo, saj je v njenih prostorih trenutno nastanjenih več kot 1,4 milijona Palestincev.

Britansko zunanje ministrstvo je medtem izrazilo zgroženost nad obtožbami zoper UNRWA ter dodalo, da bo London financiranje agencije začasno ustavil in preučil obtožbe.

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani pa je ob napovedi ustavitve financiranja agencije zagotovil, da Italija ostaja zavezana zagotavljanju humanitarne pomoči palestinskemu prebivalstvu in zaščiti varnosti Izraela, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od Slovenije ni pričakovati tega koraka
Spomnimo, da je slovenska vlada, oktobra lansko leto, ko je Hamas zahrbtno napadel civilne cilje v Izraelu, namenila humanitarni prispevek UNWRA v višini 150.000 evrov. Skupno je leva Golobova vlada tej organizaciji v letu 2023 namenila kar 800 tisoč evrov.

Foto: STA

Ali bo Golobova vlada ustavila financiranje te s Hamasom povezane organizacije, še preverjamo.

C. Š.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Razkriti posnetek dokazuje vpletenost uslužbenca UNRWA v oktobrski masaker v Izraelu

Izrael je razkril prestreženo vsebino telefonskega pogovora, kjer Memduh...

Fides pod lažno presumpcijo, da imamo v Slovenji vladavino prava

Včeraj je Fides sklenil, da na ustavno sodišče vloži...

Furs postavljen na laž; občutljivi podatki “romali” h Golobovim komisijam

Finančna uprava RS zanika namigovanja o pošiljanju podatkov osebam...