Državni svet RS bo še danes odločal o odložilnem vetu, ki bi pospešil postopek uveljavitve zakona PKP7!

Datum:

Potem, ko je Državni zbor RS v sredo zvečer sprejel sedmi protikoronski paket, bo danes Državni svet odločal o morebitnem odložilnem vetu. S tem, ko bodo odločali še danes, bodo pospešili sam postopek uveljavitve zakona v vrednosti 550 milijonov evrov, ki je namenjen blažitvi posledic epidemija novega koronavirusa. 

Z namenom, da se pripravi vse potrebno za začetek seje državnega sveta, so se v jutranjih urah sestali člani komisije državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance. Preko Twitterja so sporočili, da je Državni svet RS sprejel sklep, da bodo še danes odločali glede veta na sedmi protikoronski paket. Ker so svetniki kritični do nekaterih sprejetih rešitev, pričakujejo popravke in dopolnila v naslednjem paketu ukrepov za blažitev posledic epidemije, so še dodali.

Tako kot prihodnjih šest protikoronskih paketov tudi sedmi prinaša izdatno pomoč delavcem, podjetnikom, družinam, upokojencem in študentom. Kot je poudaril premier Janez Janša je Vlada RS v slabih desetih mesecih  pripravila sedem obsežnih zakonskih projektov. “Vsak med njimi posamično presega vse, kar je prejšnja koalicija sestavila skupaj v letu in pol,” je poudaril. Nad sprejetjem paketa je bil vidno zadovoljen tudi predsednik NSi Matej Tonin, ki je zapisal naslednje: PKP7 je pod streho. Sedem paketov! Skoraj paket na mesec. V danih okoliščinah je to izjemen dosežek. To lahko uspe samo dobri ekipi. Slovenija gre naprej!”

Za sprejetje sedmega protikoronskega zakona je glasovalo 50 poslancev, poleg poslancev iz koalicijskih SDS, NSi in SMC so ga podprli tudi v SNS, DeSUS in poslanca narodne skupnosti. Poslanci iz vrst Levice so glasovali proti, poslanci SD, LMŠ in SAB so se glasovanja vzdržali.

Sprejeti PKP 7  med drugim prinaša: solidarnostni dodatek za upokojence (do 510 evrov 300 evrov, od 510,01 evrov do 612 evrov 230 evrov, od 612,01 evrov do 714 evrov 130 evrov); 200 evrov kriznega dodatka vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja izplačana mesečna plača ni presegla 2-kratnika minimalne plače (krizni dodatek je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov); dodatek za velike družine s 3 otroki v višini 100 evrov in za družine s 4 ali več otroki 200 evrov; enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov (trenutno znaša 286,72 evrov), ki pripada rojenim od vključno 1. januarja 2020 do eno leto po koncu epidemije; enkratni solidarnostni dodatek za ranljive skupine oseb na podeželju, ki imajo nizke dohodke v višini 150 evrov; enkratni solidarnostni dodatek v višini 50 evrov za vsakega otroka do 18. leta; enkratni solidarnostni dodatek za študente v višini 150 evrov; kritje fiksnih stroškov, dodatek za delo v rizičnih razmerah v višini 65 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega za obdobje od 19. oktobra 2020 do preklica razglasitve epidemije; dodatek za dijake in študente, ki delajo s covidnimi bolniki, v višini 30 odstotkov urne postavke njihovega osnovnega plačila; pomoč prostovoljnim gasilskim društvom, v višini med 2 tisoč in 4.500 evri, za namene nakupa osebne zaščitne opreme, skupne zaščitne opreme in gasilskih vozil. PGD, ki ima v lokalni skupnosti status osrednje enote prejme še dodatnih tisoč evrov.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...

Podizvajalci vladajočih, ideološka vojska in udarna pest vladajoče levice

Slovenijo vodi "koalicija s civilno družbo". Predsednik vlade Robert...

Kako so zmerne sile pripeljale (skrajno) levico do zmage?

Razplet nedavnih predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji, ki jih...

Pogačar je nesporni kralj toura!

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je...