Dva tedna po podpisu pakta Molotov-Ribbentrop so nemške in sovjetske čete napadle Poljsko, osrednji slovenski mediji pa kritizirajo Poljake, ker niso povabili Putina?!

Datum:

Triindvajsetega avgusta leta 1939 sta Nemčija Adolfa Hitlerja in Stalinova Sovjetska zveza podpisali zloglasni pakt Molotov-Ribbentrop. Le teden dni po podpisu sporazuma se je začela druga svetovna vojna z invazijo nacistične Nemčije na Poljsko. Samo dva tedna pozneje so, v skladu s paktom, Poljsko napadle tudi sovjetske čete. Obe strani sta svojo zmago proslavili na proslavi “bratstva”, kjer sta skupaj skozi okupirano mesto Brest paradirali Rdeča armada in enote Wehrmachta. Osrednji slovenski mediji pa so začudeno poročali, da na proslavo ni bila vabljena Rusija, ki se ne distancira od svoje zgodovine?! Nemčija se je za napad in krvavo vojno že večkrat opravičila in plačala bogate odškodnine za vojno škodo, Rusija še nikoli.

V Varšavi je v nedeljo potekala slovesnost ob 80. obletnici začetka druge svetovne vojne, na kateri je predsednik Andrzej Duda po poročanju Slovenske tiskovne agencije kritiziral “imperialistične težnje v Evropi”, s čimer je mislil predvsem na Rusijo: “Voditelje Evrope in sveta, članic Nata in Evropske unije pa je pozval proti ‘popuščanju agresorjem’. V zadnjem času vidimo celo obujanje imperialističnih teženj v Evropi, poskuse spreminjanja meja s silo, napade na druge države, zavzemanje ozemelj in zasužnjevanje prebivalcev.”

Na slovesnosti številni voditelji
Na slovesnosti so se zbrali številni evropski in svetovni voditelji, vključno z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem in nemško kanclerko Angelo Merkel pa tudi slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem. V Varšavo bi moral priti tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki pa je zaradi bližajočega se orkana obisk odpovedal. Slovesnosti se je tako v imenu ZDA udeležil podpredsednik Mike Pence.

Mike Pence (Foto: epa)

Rusija na slovesnost ni bila povabljena
Na slovesnost pa za razliko od 70. obletnice začetka druge svetovne vojne tokrat ni bil povabljen avtoritarni ruski predsednik Vladimir Putin. Duda v svojem nagovoru sicer ni poimenoval Rusije, a je bilo jasno, na koga misli, ko je izpostavil “vojaške akcije proti Gruziji leta 2008 in Ukrajini leta 2014, ki so vodile v spremembe meja”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poljski predsednik je tudi pozval voditelje evropskih in drugih držav, da se zoperstavijo agresorjem in naj jim ne popuščajo. “Morajo slediti sankcije, odločna dejanja, mora biti jasno, da bo vsaka vojaška agresija naletela na trden odgovor, odločen in močan,” je dejal Duda. “Zatiskanje oči ni dober recept za vzdrževanje miru. Je pa to dobra pot za vzpodbujanje agresivnih osebnosti, da se jim da zelena luč za nove napade,” je še dodal. Pri tem velja dodati, da Putin ne ogroža le mednarodnega miru in varnosti, pač pa krši človekove pravice tudi doma, vključno z omejevanjem svobode govora in medijev, redno pa ruski režim nasilno obračunava z mirnimi protestniki.

Frank-Walter Steinmeier (Foto: epa)

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je medtem v svojem nagovoru zavzel za negovanje transatlantskega partnerstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Ne pozabimo, kaj nas krepi na obeh straneh Atlantika. Ohranimo, kar imamo skupnega v tem svetu hitrih sprememb in vse manj gotovosti,” je dejal nemški predsednik.

Slovenski mainstream mediji kritični do nepovabila Rusije, niso pa omenili, da se je druga svetovna vojna začela s kolaboracijo med komunizmom in nacizmom
Slovenski mediji so bili pri svojem poročanju kritični do nepovabila Rusije in do Dudovih očitkov Putinu, pri tem pa so popolnoma pozabili omeniti, kako in zakaj se je druga svetovna vojna sploh začela. Pri tem so se v veliki meri naslonili na poročanje STA, z naslovi in mednaslovi pa so izkazali svojo naklonjenost ruskemu avtoritarcu.

Foto: posnetek zaslona

Teden po podpisu pakta Molotov-Ribbentrop začetek druge svetovne vojne
Naj spomnimo, da sta triindvajsetega avgusta 1939 Nemčija Adolfa Hitlerja in Stalinova Sovjetska zveza podpisali zloglasni pakt Molotov-Ribbentrop, ki je najosnovnejši in jasen dokaz sodelovanja med dvema najbolj okrutnima in krvavima totalitarnima režimoma vseh časov, ki sta pozneje med seboj trčila in sprožila najhujši oboroženi konflikt v zgodovini človeštva, vzhodno fronto. Ta je bil namreč v veljavi samo dobrih 22 mesecev, še danes pa obstaja več razlag, zakaj ga je ruski diktator Josif Stalin dejansko podpisal. Glavna podpisnika sta bila sicer Joachim von Ribbentrop in Vječeslav Molotov z nekaj drugimi uradniki iz ozkega kroga zaupnikov obeh diktatorjev.

Varšava (Foto: epa)

Samo teden dni po podpisu sporazuma se je začela druga svetovna vojna z invazijo nacistične Nemčije na Poljsko. Samo dva tedna pozneje so, v skladu s paktom, Poljsko napadle tudi sovjetske čete. Obe strani sta svojo zmago proslavili na proslavi “bratstva”, kjer sta skupaj skozi okupirano mesto Brest paradirali Rdeča armada in enote Wehrmachta. Na proslavi sta sovjetski komandant Semjon Krivošejn in nemški general Heinz Guderian stala bok ob boku. Medeni tedni so se hitro končali, samo dve leti pozneje so bili Nemci že na obrobju Moskve, preden je Rdeča armada s protiofenzivo začela svoj dolgotrajni pohod na Berlin.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...