Velik vzpon Alternative za Nemčijo na regionalnih volitvah na Saškem in v Brandenburgu!

Datum:

Volivci so se minuli konec tedna odpravili na regionalne volitve v nemških vzhodnih deželah Saška in Brandenburg. V obeh deželah je AfD zabeležila velik uspeh in se uvrstila na drugo mesto.

                   

Konec tedna so potekale regionalne volitve v deželah Saška in Brandenburg na vzhodu Nemčije, kot poroča Deutsche Welle, pa je močan vzpon doživela protipriseljenska Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je na Saškem prejela 27,5 odstotka glasov, v Brandenburgu pa 23,5 odstotka. Gre za občutno višjo podporo stranki kot na prvih regionalnih volitvah, ki se jih je udeležila leta 2014 kot eno leto stara stranka, gre pa za primerljivo podporo, ki je bila stranki izkazana na državnih volitvah leta 2017.

CDU in SPD upadla podpora
Desnosredinska in levosredinska opcija sta pri tem doživeli upad podpore. CDU Angele Merkel je na Saškem, kjer je prejela 32 odstotkov glasov, uspela ostati na vrhu, v Brandenburgu pa je dobila 15,6 odstotka glasov. Tam so največ glasov prejeli Socialni demokrati (SPD), in sicer so od leta 2014, ko so prejeli 31,9 odstotka glasov, padli na 26,6 odstotka podpore, na Saškem pa so prejeli zgolj 7,7 odstotka glasov.

Rezultat volitev v Brandenburgu (Foto: Twitter)

Zeleni z višjo, skrajna Levica pa z nižjo podporo
Tudi Zelenim, ki so v nekdanjih vzhodnonemških deželah tradicionalno šibki, je podpora narasla, in sicer na Saškem na 8,6 odstotka glasov, v Brandenburgu pa na 10,8 odstotka. Skrajni Levici je podpora upadla, v Brandenburgu na 10,7 odstotka in na Saškem na 10,4 odstotka. Preostale stranke je podprlo manj volivcev.

Rezultat volitev v Brandenburgu (Foto: Twitter)

Nemci na vzhodu države se čutijo drugorazredne
AfD se sicer predstavlja kot nacionalistična stranka, ki ima posluh za ljudi. Stranka beleži strmo rast podpore prav zaradi nezadovoljstva volivcev s priseljenskimi politikami vlade. Pomenljiva je tudi anketa, ki jo je izvedla ARD in je odkrila, da večina volivcev vseh strank, razen Zelenih, meni, da so prebivalci območja nekdanje Vzhodne Nemčije “drugorazredni državljani” v primerjavi z Nemci iz nekdanjih zahodnonemških dežel. Deželi, kjer so potekale volitve, s štirimi milijoni skupaj predstavljata manj kot desetino nemškega prebivalstva, v njih pa se nahajajo mesta Chemnitz, Dresden in Leipzig.

Rezultat volitev na Saškem (Foto: Twitter)

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...