Dvojni vatli stranke SD (in medijev) sežejo do neba

Datum:

“Še pomnite, stranka SD in Tanja Fajon? Takrat ste nabijali po vladi Janeza Janše, danes, ko je Robert Golob sporočil, da plače ministrom in državnim  sekretarjem ostajajo enake kot pod Janševo vlado, pa se nihče ne razburja. Dvoličnost, tovarišica Fajon,” je portal E-Maribor spomnil na Twitterju. Kabinet predsednika vlade je namreč sporočil, da bodo ministri uvrščeni v isti plačni razred kot v prejšnjem mandatu, enako velja tudi za ministre – tega očitno ne šteje med “škodljive ukrepe” Janševe vlade. Pred dvema letoma so večinski mediji zaradi plač funkcionarjev izvedli cel pogrom nad vlado Janeza Janše, danes – ko je situacija veliko težja, ministrov in državnih sekretarjev pa več, kot v prejšnjem mandatu – mediji pohlevno molčijo. Niso hlapci, pravijo?

                   

“Mnogi danes ne vedo od česa bodo jutri živeli. Ekonomisti svarijo pred recesijo, projekcija padca BDP doma in v svetu je strašljiva. Nova vlada pa zvišuje plače svojim funkcionarjem. Nesprejemljivo! Solidarnost pomeni, da v času krize vlada najprej poskrbi za najšibkejše, ne zase,” so v stranki SD napisali 19. marca 2020, malo za tem, ko je Janez Janša sestavil vlado. Večinski mediji so se razpisali, kdo vse je močno kritičen do tega, da je takratni premier funkcionarjem določil višji plačni razred, Janša pa se je odzval: “Nihče ni zvišal plač. Za čas krize sem vse ministre, DS in njihove najožje ekipe uvrstil v možne plačne razrede, enako priporočam vsem predstojnikom povsod, kjer so zaradi covida preobremenjeni. Kdor bo dvakrat obremenjen, bo za ta čas dodatno plačan. Povsod.

Očitno gre za enega tistih ukrepov Janševe vlade, ki njegovega naslednika ne moti pretirano – ni namreč videti, da bi Robert Golob glede plač funkcionarjev kaj spremenil – še več, sporočil je, da plače ostajajo iste. Epidemija je – po vsej verjetnosti, v svoji najhujši obliki – že mimo, prejšnja vlada pa je pustila državo v izjemno dobri kondiciji in polne blagajne. Po drugi strani pa je svarilo stranke SD danes precej bolj na mestu, kot pred dvema letoma, ko še ni bilo vojne v Ukrajini. Svoj stavek, torej: “Mnogi danes ne vedo od česa bodo jutri živeli. Ekonomisti svarijo pred recesijo, projekcija padca BDP doma in v svetu je strašljiva,” bi si z vso resnostjo morali prebrati še enkrat in razmisliti, zakaj na primer v takih časih odpirajo nova nepotrebna ministrstva ter mečejo skozi okno denar za nove fikuse. “Dvojni vatli stranke SD sežejo do neba,” je komentiral nekdanji premier Janša, medtem ko je opaziti, da je Tanjo Fajon njena pregovorna zaskrbljenost že povsem zapustila.

Ministrov in državnih sekretarjev je v aktualni vladi več kot v prejšnjem mandatu
Kabinet predsednika vlade je v državni zbor poslal dopis, da bodo ministri uvrščeni v 64. plačni razred, kar je enako, kot so bili v prejšnjem mandatu. Vlada je tudi določila najvišjo možno plačo državnim sekretarjem. “Vlada je na 4. redni seji odločila, da se funkcija državnega sekretarja uvrsti v 61. plačni razred. Isti plačni razred so imeli tudi državni sekretarji v pretekli vladi,” so pojasnili. Višja plača ministrom prinese 393 evrov bruto, državnim sekretarjem pa 350 evrov bruto. Plača za 64. razred je 5211 evrov, za 62. razred pa 4818 evrov bruto, za 61. razred 4633 in za 59. plačni razred 4283 evrov, piše e-maribor.si.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...