Eden od dagestanskih teroristov je bil iz borilne skupine prvaka MMA Habiba Nurmagomedova

Datum:

Gadžimurad Kagirov, borec MMA, povezan s slavnim borcem Habibom Nurmagomedovom, je bil med islamskimi teroristi, ki so bili ubiti po včerajšnjem napadu v Dagestanu, v katerem je bil zaklan duhovnik ter uničena cerkev in sinagoga.

                   

V nedeljskem napadu na policiste, cerkev in sinagogo v muslimanski ruski republiki Dagestan v Severnem Kavkazu je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 19 ljudi. Napadalci so zažgali sinagogo, potem ko so streljali in ubili policiste, ki so jo stražili. Usmrtili so tudi ruskega duhovnika in napadli več policijskih postojank, pri čemer je bilo ubitih najmanj 15 policistov.

Skupno število civilnih žrtev ostaja nejasno. Umrlo je tudi pet napadalcev, med katerimi naj bi bil tudi Gadžimurad Kagirov – ta pripada skupini MMA borcev bolj slavnega Habiba Nurmagomedova, skupino pa je pred tem vodil Habibov oče Abdulmanap Nurmagomedov.

Ustanovo, kjer je treniral, je ustanovil ruski oligarh

28-letni Kagirov je bil mojster športa (častni naziv za uspešne športnike v Rusiji) v rokoborbi prostega sloga, ki je prestopil v profesionalni MMA, potem ko ga je treniral Abdulmanap Nurmagomedov. Ko je zastopal Khabibov Eagle MMA borilni klub, vadbeno ustanovo, ki jo je ustanovil zaprti dagestanski oligarh Ziavudin Magomedov, je dosegel profesionalni rekord 2-0 (Dve zmagi, nič porazov).

Dagestanski MMA zvezdnik Habib Nurmagomedov. (Foto: AFP)

Magomedov je bil znan po tem, da je finančno podpiral več vidnih dagestanskih borcev, vključno z Nurmagomedovom. Nekdanji oligarh je leta 2017 nekdanjemu UFC prvaku v lahki kategoriji plačal operacijo hrbta in financiral večino stroškov Nurmagomedova med treningi. Zgradil je tudi serijo objektov za treniranje borilnih športov, imenovanih Eagles MMA, ki so postali dom nekaterih najboljših ruskih talentov. Habib Nurmagomedov je bil celo nekaj let predsednik entitete, medtem ko je bil njegov oče glavni trener.

Eagles MMA že ima kriminalno preteklost

To ni prvič, da je bil Eagles MMA vpleten v kriminalno dejavnost. Že leta 2018 je bil eden od vodstvenih delavcev kluba aretiran v odsotnosti zaradi poskusa umora Šamila Kuramagomedova, dobitnika bronaste medalje na ruskem prvenstvu v borbenem sambu leta 2017. Aretacija se je zgodila po tem, ko je skupina borcev, povezanih z Eagles MMA in Magomedov Summa Group, napadla Kuramagomedova in ga pretepla.

Širjenje skrajnega islama na Kavkazu

Vpletenost Kagirova v teroristični napad kaže, kako se islamski ekstremizem širi v prostorih borilnih športov na Kavkazu – zlasti v Dagestanu in Ingušetiji. Že leta 2014 je namestnik dagestanskega ministra za šport Zainal Salautdinov razkril zaskrbljenost, da ekstremizem okužuje telovadnice in športne dvorane v državi.

“Dagestanski športniki padajo pod vpliv skrajnežev v kampih za pripravo, ko gredo molit,” je dejal takrat.

Ironično je, da je bil Abdulmanap, Kagirov nekdanji trener, vodilni zagovornik uporabe borilnih športov za boj proti ekstremizmu. Svoje življenje je posvetil, da bi dagestanski mladini ponudil alternativo fundamentalizmu.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...