[Ekskluzivno] Med Golobom in Jevškom pokalo, minister zapustil sejo vlade!

Datum:

Prav lahko bi se zgodilo, da bi naslednji minister, ki bi zapustil vladne vrste, Aleksander Jevšek. Očitki zaradi neučinkovitega vodenja ministrstva, katastrofalnih rezultatov, so se kopičili že pred poplavami – te pa so samo še dodatno razgalile nemoč ministra in njegove ekipe. V teh zaostrenih razmerah naj bi na zadnji seji vlade prišlo do eksplozivnega prepira med ministrom in predsednikom vlade.

                   

Prepir naj bi na neki točki eskaliral do te mere, da je minister Aleksander Jevšek vstal in zapustil dvorano. Naš vir pravi, da se v to, vsaj zaenkrat, ne namerava vrniti. Nadomeščal naj bi ga kar državni sekretar, njegov strankarski kolega, Marko Koprivc. A tudi on bo zelo težko pred premierjem zagovarjal katastrofalne rezultate ministrstva.

Če se bo nezadovoljstvo nadaljevalo, bo nekdanji policist Jevšek novi v vrsti odstopljenih ministrov. Social demokrat in njegova ekipa so na udaru vse odkar je postalo jasno, da se infekcijska klinika v Mariboru, negovalna bolnišnica, kot tudi energetska sanacija bolnišnice v Novi Gorici ne bo zgradila z evropskimi sredstvi.

Državni sekretar na ministrstvu za kohezijo in “ponosni naslednik komunistov” Marko Koprivc naj bi po sporu Jevška z Golobom, po novem skrbel za komunikacijo med ministrstvom in vlado. (Foto: STA)

Minister je tedaj nastopil v Odmevih, kjer se je soočil z nekdanjim ministrom za kohezijo Zvonetom Černačem. Slednji je tedaj opozoril, da je “pri načrtu za okrevanju in odpornost Slovenija na predzadnjem mestu. Niti 5 odstotkov sredstev doslej nismo porabili, pa je bil ta načrt potrjen 1. julija 2021. Razen 50 milijonov evrov in tiste akontacije, ki je bila nakazana že v času naše vlade, jeseni 2021, ni počrpano nič in to je glavni problem.”

Golobov eksplozivni karakter je razlog za številne prepire na vladi. (Foto: STA)

Prihod letošnjih poplav je pritisk na neoperativno ekipo ministra še povečal. Kmalu po tem, ko je bilo jasno, da bo povzročena škoda segala v katastrofične razsežnosti, je Slovenijo obiskala predsednica Evropske komisije, ki je Sloveniji obljubila 400 milijonov pomoči iz solidarnostnega sklada. Veliko večji finančni paket posojil, težak 2,7 milijardi evrov, pa je Slovenijo čakal v skladu za okrevanje po pandemiji covid-19.

Da gre za resnično neoperativno ekipo je postalo jasno ravno ob obisku Ursule von der Leyen. Predsednica Evropske komisije in predsednik vlade sta se namreč dogovorila za ustanovitev posebne delovne skupine, ki bo uradnikom iz ministrstva pomagala pri pripravi potrebne dokumentacije. Številni v javnosti so to interpretirali kot nekakšen dopolnilni pouk za ministra in njegovo ekipo.

Nezainteresirani Golob?
Za slabo delovanje ministrstva in porazno črpanje evropskih sredstev pa naj bi del krivde nosil tudi nezainteresirani predsednik vlade. Kot nam je v zadnjem pogovoru razkril nekdanji minister za kohezijo Zvone Černač, ministrstvo za kohezijo pač ni bila ena izmed premierjevih prioritet. “Nisem še slišal, da bi se g. Golob kot predsednik vlade s tem kadarkoli ukvarjal. Prejšnji predsednik se je. Operativno najmanj enkrat na mesec,” je povedal. Več – TUKAJ.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...