[Ekskluzivno] Razkol v Levici se z izključitvijo Kordiša nadaljuje

Datum:

Poleg Socialnih demokratov, kjer so se več kot očitno znašli v življenjski krizi, se s podobnim razkolom spoprijemajo tudi v Levici. V spletni nabiralnik smo prejeli izsek pogovora članov stranke, ki so vodstvo obtožili privatizacije in teptanja demokratičnih standardov. Sporočilo, ki ga je poslala ena od poslank stranke, pa razkriva resnico o sporu. Več spodaj. 

                   

“Demokratični socializem v tej stranki pomeni tudi privatizacijo stranke. Očitno so poslanci prevzeli tudi delo disciplinske komisije in celo mimo sveta odločili o tako pomembnem vprašanju. Zakaj pa imamo disciplinsko komisijo, ki bi morala najprej odločiti o odgovornosti Kordiša? Mislim, da ste povozili vse demokratične standarde v tej stranki samo zato, ker lahko. No, mislite, da lahko,” je zapisala jezna članica.

Spomnimo, včeraj je v javnosti zakrožila vest, da so poslanci Levice Tatjana Greif, Nataša Sukič, Milan Jakopovič ter Matej T. Vatovec soglasno podprli razrešitev najbolj skrajnega poslanca iz svojih vrst Mihe Kordiša. Obtožili so ga groženj in izsiljevanja, razdiralnega vedenja, vse skupaj pa naj bi bilo povezano z njegovimi kadrovskimi zahtevami znotraj poslanske skupine. Konkretno naj bi šlo za primer zahteve po zaposlitvi sicer zavrnjene kandidatke. Vatovec trdi, da je “bila očitno zelo pomembna poslancu Kordišu in je potem s svojim statusom poslanca poskušal to zaposlitev izsiliti”. 

Izsiljevanje naj bi potekalo s številnimi telefonskimi klici, v katerih naj bi od ljudi zahteval, da si premislijo ali pa se spopadejo s posledicami. Kakšne naj bi te bile, javnost ni izvedela. Če bo stranka ocenila, da je njegovo delovanje neskladno “z osnovnimi, tovariškimi izhodišči” stranke, pričakuje tudi njegov odstop s poslanske funkcije.

To je resnični razlog za razkol
Zajem zaslona elektronske pošte, ki jo je poslala poslanka Levice Nataša Sukić, razkriva, kje se skriva dejanski razlog za razkol. Tako je napisala: “Človek, ki išče strokovno podporo, Milan Jakopovič, je ocenil, da kandidatka ni tista, ki bi ji zaupal in z njo lahko delal. Pika. In ta razlaga je več kot dovolj. Ti (pa še kdo) pa bi silila človeka v neko kombinacijo, ki ne bi delovala. Če ni, ni. Tukaj ni kaj za filozofirat. Lepo prosim, tole horuk vztrajanje in slepo navijaštvo je res šlo čez vsako mejo.”

Kordiš ne misli odstopiti
Kordiš po drugi strani trdi, da je nastali konflikt posledica njegovih političnih stališč. “Določena nomenklatura v stranki se je odločila, da me potisne na stranski tir, ker sem očitno s svojim vztrajanjem pri programu Levice, kompromisih iz koalicijske pogodbe, postal tako moteč dejavnik,” je ocenil v popoldanski izjavi za medije.

Z drugimi besedami, poslanec svoje strankarske kolege obtožuje, da mu zamerijo predvsem vztrajanje pri programu stranke ali morda ideološko čistost.

Poslanci nimajo popolne podpore v članstvu
Iz pogovorov prek spletne pošte izhaja, da ima skrajni poslanec Kordiš še vedno podporo pri nekaterih članih stranke. Nekateri drugi gledajo na nastali razkol z distance. “Glede na izjave Vatovca domnevam, da je tudi Kordiš hotel disciplinirati naše poslance in, kot kaže, na način, da jim je končno ‘počil film’. Kaj hočemo, naš značaj, naša usoda. Zaposlovanje ‘naših’ je vedno dvorezen meč, ker biti ‘naš’ ni dovolj, oseba mora biti tudi funkcionalno sposobna in brez občutka, da je nekomu nekaj osebno dolžna. Plačujemo delo, ne personalne lojalnosti,” je zapisal eden od dopisovalcev.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...