Elon Musk nominiran za Nobelovo nagrado za mir

Datum:

Norveški poslanec je nominiral najbogatejšega zemljana za Nobelovo nagrado za mir na podlagi njegovih zaslug za ohranjanje svobode govora. Musk je tudi zaslužen na učinkovito komunikacijo ukrajinske vojske, ki uporablja njegov sistem satelitskega interneta Starlink. 

Muska je predlagal Marius Nilsen, poslanec norveške libertarne stranke Napredek. Trdi, da bi moral lastnik socialnega omrežja X prejeti Nobelovo nagrado zaradi njegove “neomajne obrambe dialoga, svobode govora in [omogočanja] možnosti izražanja lastnih stališč” v “nenehno bolj polariziranem svetu”.

Nilsen je v svojo odločitev pojasnil tudi na podlagi Muskove satelitskega interneta Starlink, s pomočjo katerega lahko ukrajinska vojska učinkovito komunicira tudi v razmerah, ko običajani ponudniki brezžične povezave ne morejo delovati.

“Množica tehnoloških podjetij, ki jih je ustanovil, ima v lasti ali vodi Musk, katerih namen je izboljšati družbo, povečati poznavanje zemlje in vesolja, poleg omogočanja komunikacije in povezljivosti na svetovni ravni … je pomagalo narediti svet bolj povezan in varnejši kraj,” je rekel Nilsen.

Nominacijo lahko poda vsak, ki ustreza določenim kriterijem, kot je denimo delovanje v akademskih krogih ali politiki. Nominacijo lahko podajo tudi nekdanji prejemniki nagrad. Ožji izbor bo sestavljen do marca, končne nominirance pa bodo razglasili oktobra.

Lastnik socialnega omrežja X (nekdanji Twitter) Elon Musk (Foto: STA)

Zmagovalce izbere odbor, sestavljen iz petih oseb, ki jih imenuje norveški parlament. Nominacije se zbirajo vse do 31. januarja, nato je marca pripravljen ožji izbor. Končnega prejemnika nagrade izglasujejo oktobra. O Muskovi nominaciji poroča Daily Mail, ki je informacije pridobil od norveškega poslanca.

Med letošnjimi nominiranci so tudi britanski okoljevarstvenik David Attenborough, avstralski aktivist Julian Assange, generalni sekretar ZN António Guterres, generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, papež Frančišek in drugi.

Nobelovo nagrado za mir je nazadnje prejela Narges Mohammadi, aktivistka za človekove pravice in pravice žensk.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....

Skrivnostno izginotje in brutalni umor pretresata Slovenijo

Slovenijo je pretresel brutalni umor 33-letne Sabine Arklinič, matere...

Škocjan: V Dobruški vasi bodo postavili nov vrtec

V romskem naselju v Dobruški vasi, v občini Škocjan,...