Epidemija, ki je terjala že 80 smrtnih žrtev pokazala, da je hrana strateška surovina vsake države!

Datum:

V četrtek je bilo v Sloveniji po podatkih vlade zabeleženih sedem novih primerov okužb s SARS-CoV-2, število smrtnih žrtev pa je naraslo na 80. Janša na Evropskem svetu pozval k ustreznemu obsegu in strukturi finančnih sredstev za okrevanje, je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je na petkovi tiskovni konferenci poudarila, da je epidemija pokazala, da je hrana strateška surovina vsake države, spomnila pa je tudi na pomembnost sožitja in spoštovanja, še posebej v duhu medgeneracijske solidarnosti. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je spregovoril o ukrepih, napovedal pa je ponovno izvajanje porok od torka. Dr. Miroslav Petrovec je sporočil, da je bilo v okviru študije do zdaj odvzetih 694 vzorcev, na sodelovanje pa je po njegovih besedah pristalo 1.260 oseb.

                   

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da je bilo do četrtka, 23. aprila do 24. ure v Sloveniji potrjenih sedem novih okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 1.373.

V četrtek je bilo po navedbah vlade v Sloveniji izvedenih 1.315 novih testov, število vseh izvedenih testov do zdaj znaša 47.018.

Novi koronavirus v Sloveniji terjal že 80 smrtnih žrtev
V četrtek je umrla še ena okužena oseba, skupno število umrlih v Sloveniji je naraslo na 80.

Na enotah intenzivne terapije 24 pacientov
Skupno je po zadnjih podatkih v Sloveniji hospitaliziranih 78 oseb, od tega 24 na enotah intenzivne terapije. Iz bolnišnic so bile včeraj odpuščene štiri osebe.

Foto: UKC Ljubljana

Janša na Evropskem svetu pozval k ustreznemu obsegu in strukturi finančnih sredstev za okrevanje
Včeraj je potekala videokonferenca Evropskega sveta, na kateri je predsednik vlade Janez Janša pozval k ustreznemu obsegu in strukturi finančnih sredstev za okrevanje in poudaril, da je potrebno solidarnost v EU okrepiti, je na petkovi tiskovni konferenci sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Janša je po njegovih besedah izpostavil težak položaj turističnega sektorja in pozval k oblikovanju skupnega korona standarda za turistične zmogljivosti in storitve na ravni EU. Ključno za vzpostavitev potrebnega zaupanja in s tem za uspešno delovanje te pomembne panoge: “Evropska komisija naj bi do 6. maja predložila predlog sklada za okrevanje in večletnega finančnega okvira za obdobje 2021-27. Jasno je, da bo obseg sredstev rekorden, dilema, ali kot osrednji finančni instrument uporabiti posojila ali nepovratna sredstva, pa ostaja,” je dejal Kacin. To, kar smo do sedaj storili skupaj, je po Kacinovih besedah izjemen uspeh: “Ta uspeh še zdaleč ni samoumeven. In če nas je bilo še pred mesecem dni strah izzivov, ki prihajajo, lahko zdaj s ponosom in pogumom zremo naprej.”

Zasedanje Evropskega sveta (Foto: Vlada RS)

Epidemija je pokazala, da je hrana strateška surovina vsake države
Ministrica Aleksandra Pivec je sporočila, da Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano trenutno pripravlja izvedbene akte, na podlagi katerih bodo lahko upravičenci koristili ukrepe iz PKP1: “Tako so pripravljeni predpisi za naslednja dva sektorja: upravičenci za izpad dohodka v prireji govejega mesa in v proizvodnji vina in upravičenci za izpad dohodka v dopolnilni dejavnosti na kmetiji in v gozdarstvu.” Med ključnimi ukrepi sprememb PKP1 je po njenih besedah MKGP uvrstilo solidarnostni dodatek za kmetice in kmete starejše od 65 let v višini 150 evrov in dvig zneska za opravljanje sezonskega dela v kmetijstvu iz 200 na 400 evrov.

“Pričeli smo s pospešeno pripravo sprememb Programa razvoja podeželja 2014-2020. Tako bomo bolj ciljno podprli določene investicije, ki so v teh razmerah ključne za zagotovitev nemotene oskrbe s hrano in samooskrbo,” je povedala Pivčeva v nadaljevanju in pojasnila, da se med pomembnejše štejejo: investicije v rastlinsko pridelavo in njeno odpornost, investicije v skupne skladiščne kapacitete, skupne zbirne centre, pakirne linije, investicije v dobrobit živali ter v predelavo in trženje kmetijskih proizvodov. Ponovno je opozorila, da je iz naslova Programa razvoja podeželja trenutno odprtih 5 javnih razpisov v skupni višini skoraj 19 mio evrov. Podrobne informacije o razpisih najdete na spletnih straneh ministrstva, za pomoč pa se lahko obrnete tudi na svetovalce.

“Epidemija je pokazala, da je hrana strateška surovina vsake države. Zato na MKGP intenzivno pripravljamo Zakon o samooskrbi, ki bo naslovil najbolj ključne izzive in priložnosti, s katerimi se srečujejo kmetje in celotna agroživilska veriga v Sloveniji,” je poudarila. Kot izziv se je pokazalo sezonsko pomanjkanje delovne sile. Na MKGP so zato iskali rešitve in pozvali prebivalstvo, da priskoči na pomoč kmetom in kmetijskim gospodarstvom. “Zahvaljujem se vsem, ki ste že ali še boste pomagali,” je dejala. Na MKGP pripravljajo tudi portal za sezonske iskalce dela. Potrebo po sezonskem delu bodo kmetje lahko tudi vnaprej napovedali, iskalci dela pa bodo z njimi vzpostavili kontakt. “29. april je evropski dan medgeneracijske solidarnosti. Epidemija nam je pokazala pomembnost sožitja in spoštovanja, še posebej v duhu medgeneracijske solidarnosti in skrbi za najranljivejše družbene skupine,” je povedala za konec in dodala, da bodo prihodnji teden bodo vsi upokojenci s pokojnino do 700 evrov dobili izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Od torka se bodo z omejitvami ponovno izvajale poroke
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je napovedal, da bo od torka, 28. aprila 2020, ponovno omogočeno izvajanje porok. Poleg mladoporočencev bodo lahko prisotni še matičar in (ali) načelnik UE v vlogi pooblaščenca. Če bo poroka izvedena na prostem, sta lahko prisotni tudi priči. “V PKP2 smo uspeli umestiti dvig povprečnin občin iz dosedanjih 589,11 evra na 623,96 evra. Znesek velja tudi za nazaj, torej od 1. januarja 2020,” pa je povedal o ukrepih in dodal, da so v PKP2 vnesli možnost, da se deloma ali v celoti oprosti plačilo najemnine za poslovne prostore, ki so v lasti Republike Slovenije ali občin.

Po Koritnikovih besedah bo omogočeno vročanje odločb, sklepov in drugih dokumentov tudi v nenujnih zadevah. Ker roki v času začasnih ukrepov ne tečejo, naslovnik ne bo dolžan nekaj storiti, lahko pa bo to storil in s tem omogočil nadaljevanje postopka. “Status nevladnikov bomo izenačili s tistimi, ki so zaposleni v gospodarstvu. Torej so sedaj tudi oni upravičeni do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka. Javnim uslužbencem, ki jim je bila zaradi epidemije COVID-19 onemogočena izraba lanskega letnega dopusta – ki jim je torej to delodajalec pisno prepovedal – do 30. junija letos, bodo lahko lanski dopust izrabili do konca leta 2020,” je napovedal. Uvedli bodo institut sklica seje občinskega sveta na daljavo s pomočjo videokonferenčnih orodij, s katerimi bo mogoče kar se da natančno simulirati klasično redno sejo, ki bi potekala v skladu s poslovnikom organa.

Določili so tudi obseg sredstev za dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije, razdelitev sredstev na neposredne proračunske uporabnike ter kriterije za razdelitev sredstev posrednim proračunskim uporabnikom.

Boštjan Koritnik (Foto: STA)

V okviru študije do zdaj odvzetih 694 vzorcev, na sodelovanje pristalo 1.260 oseb
Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo dr. Miroslav Petrovec je sporočil, da so v štirih dneh v okviru študije odvzeli 694 vzorcev od 1.260 preiskovancev, ki so pristali na sodelovanje v raziskavi: “Na 622 obdelanih vzorcih smo ugotovili 1 okuženo osebo, ki je bila predhodno diagnosticirana več kot mesec dni nazaj. Ne gre za novo okuženo osebo.” Kot je napovedal, bodo vse teste na vzorcih krvi lahko izvedli do konca naslednjega tedna.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...