Erjavec ponižuje Cerarja: Nenavadno je, da državo vodi dveletni otrok

72
Foto: STA

Karl Erjavec je na 25. obletnici delovanja upokojenske stranke Desus izustil več kot eno bodico proti svojim političnim “nasprotnikom”, kljub temu da je z njimi v koaliciji. Obregnil se je ob Cerarjevo Stranko modernega centra, ki jo je primerjal z dveletnim otrokom, ter ob Socialne demokrate, ki se pretvarjajo, da so nasledniki tradicije socialne demokracije. 

“Nenavadno je, da dveletni otrok vodi državo in še bolj nenavadno, da se neka stranka hvali z več kot stoletno tradicijo v državi, stari 25 let,” je dejal Erjavec, ki je imel le delno prav. Pravi problem z razglašanjem Socialnih demokratov (SD), da so del 120-letne tradicije socialne demokracije, je, da so v resnici pravno formalno nasledniki leta 1937 ustanovljene Komunistične partije Slovenije (KPS), torej političnega gibanja, ki je na naših tleh z nasiljem prevzelo oblast po drugi svetovni vojni. Komunizem in socialna demokracija imata seveda bore malo skupnega.

Zgodovinski podatki

Na Slovenskem, ki je bilo tedaj del Habsburške monarhije, je bila prva socialdemokratska stranka ustanovljena avgusta 1896 v Ljubljani. Stranka se je imenovala Jugoslovanska socialdemokratska stranka (JSDS), saj se je organizirala tudi v Dalmaciji, ki je tedaj spadala v avstrijski del Habsburške monarhije. Po prvi svetovni vojni je tako kot povsod v Evropi znotraj delavskega gibanja prišlo do razkola – zmerni del je še vedno sledil socialdemokratski ideologiji, radikalni pa se je po oktobrski revoluciji navdušil nad ruskim boljševizmom oziroma komunizmom.

Glede na to, da se zdajšnja SD sklicuje na OF in enobejevsko mitologijo, je zanimivo, da so se slovenski socialdemokrati, pod vodstvom Celestina Jelenca, med drugo svetovno vojno pridružili protirevolucionarnemu taboru oziroma Slovenski zavezi, ki je bila politična nasprotnica OF, ki so jo vodili komunisti.

Ž. K.